— En konkurs er nok det beste som kan skje. Veldig mye er uklart rundt det juridiske, men det beste for både kunder og leverandører er at man kommer under skifterettens beskyttelse, forteller administrasjonssjef Øyvind Fagerli i Bergen Bunkers AS

Sist uke gikk morselskapet OW Bunker i Danmark konkurs under dramatiske omstendigheter. Siden har ikke Bergen Bunkers fått tak i sin egen styreleder, Jim Pedersen, som også er konsernsjef i OW Bunker.

— Det er fortvilende for oss. I og med at vi ikke kan begjære oppbud selv, har andre gjort det. I morgen kl. ti er det berammet et møte i Bergen tingrett, sier Fagerli.

Gikk 20 mill. i pluss

Bak konkursbegjæringen står Måløy Havneservice, Marine Supply, Lorentz Storesund & Sønner og Uno-X Energi. De samlede kravene er på i overkant av 35 millioner kroner. Den største kreditoren er Uno-X Energi, som har et krav på drøyt 16 millioner.

— Jeg vil uttrykke vår frustrasjon og fortvilelse for situasjonen våre kunder og leverandører er kommet i. I tillegg er det arbeidstakere som blir rammet av dette, sier Fagerli.

Bergensbedriften har 11 ansatte, fordelt på 10,5 årsverk.

Fagerli og administrerende direktør Sveinung Juvsett sendte tirsdag ut et brev til selskapets kunder og forretningsforbindelser.

— Ingen nye avtaler om bunkershandel vil bli inngått så lenge det er usikkerhet knyttet til Bergen Bunkers AS' fremtid, står det i brevet.

Bergen Bunkers omsatte i fjor for 4,4 milliarder kroner og satt igjen med et overskudd før skatt på 19,8 millioner kroner.

Likevel ser det altså ut til at selskapet nå må legge inn årene.

Sjokkbeskjed

Bakgrunnen for problemene til bergensselskapet skyldes en konkurs utenom det vanlige i det danske selskapet OW Bunker.

Danskene kjøpte Bergen Bunkers høsten 2012 og var inntil konkursen 7. november i år Danmarks nest største selskap målt i omsetning.

Men for en uke siden kom OW Bunker med sjokkmeldingen om at selskapet hadde anmeldt to ansatte i høye stillinger i datterselskapet til politiet, mistenkt for grovt bedrageri. Børshandelen i aksjen ble stoppet, mens selskapet forsøkte å finne ut hvordan de skulle komme seg videre.

Nekter straffskyld

Svindelen skal ha funnet sted i Dynamic Oil Trading, som var ett av datterselskapene i Singapore. OW Bunkers har selv opplyst at de mener å ha tapt ufattelige 1,6 milliarder danske kroner på gigantsvindelen. De to anmeldte skal nekte straffskyld. Advokaten deres har uttalt at det ikke dreier seg om bedrageri, men dårlig kredittstyring.

Etter to dager med gjeldsforhandlinger som ikke førte frem, ble konkurs åpnet i OW Bunker.

KONTOR: Bergen Bunkers AS holder til på Torgallmenningen i Bergen sentrum.
Frode Buanes

I brevet til sine kunder, skriver Bergen Bunkers at de ikke har påtatt seg noen forpliktelser eller betalt penger til kreditorer siden 5. november.— Enhver ny forpliktelse etter 5. november 2014 vil bli gjort opp i kontanter. Dette vil primært være knyttet til nødvendige forsyninger i forbindelse med vedlikehold av våre kontorfasiliteter, skriver selskapet, som har kontor på Torgallmenning 9 i Bergen sentrum.

Bostyrer: - Kan ikke hjelpe

Ifølge den danske avisen Børsen har OW Bunkers kontorer i 14 land utenfor Danmark, med totalt 622 ansatte.

Bostyrer John Sommer Schmidt sier til den danske avisen Børsen at mange OW Bunker-ansatte ute i verden har håpet at de kunne få hjelp av bostyrerne i Danmark. Slik blir det ikke, ifølge Schmidt.

— Datterselskapene ute i verden skal håndteres etter de regler og den lovgivning som gjelder lokalt. Vi kan ikke ta dem med i den ordinære konkursbehandlingen, selv om vi gjerne ville det, sier Schmidt til borsen.dk.

Internt opprør

Danmarks Radio (DR) kan også avsløre dyp splittelse internt i OW-konsernet. DR har fått tak i e-postutvekslinger hvor medarbeidere holder toppsjef Jim Pedersen ansvarlig for kollapsen som har kostet 600 ansatte jobben og påført aksjonærene enorme tap.

Blant e-postene som gjengis, er en fra en megler i et datterselskap utenfor Danmark:

— Vi har alle jobbet ekstremt hardt for å nå de beste resultater, men vår øverste ledelse reagerte på en måte som må nærme seg kriminell uaktsomhet, skriver megleren.

Også fra ansatte i Hamburg er det kommet krass kritikk mot ledelsen.

— Det gjenspeiler svært dårlig selskapsledelse at man har tillatt så betydelige tap i aktiviteter som ikke var en del av kjernevirksomheten, og at man har tillatt så lite kontroll, skriver Karl Heinz Selmer som holder til ved det tyske kontoret.