— Dette er alvorlig. WesternGeco er den tredje største arbeidsplassen i Lindås kommune. Ringvirkningene er store, sier hovedtillitsvalgt Ann Kristin Leirvåg.

Nyheten ble kjent på et allmøte i seismikkselskapet før helgen, og er det tredje store oppsigelsesvarselet i Bergens-området som følge av redusert oljeleting og lavere investeringer i Nordsjøen.

WesternGeco Knarvik er eid av det internasjonale oljeserviceselskapet Schlumberger, og produserer seismikkutstyr til olje- og gassnæringen. I hovedsak består produksjonen av kabler til seismiske undersøkelser.

Det fransk eide selskapet SGG Services, som også er engasjert i letevirksomhet etter olje, varslet i mai at 35 oljejobber forsvinner fra Bergen.

Tidligere denne måned ble det kjent at Siemens legger ned 60 arbeidsplasser i Bergen. De har også vært engasjert med produksjon av kabler og koblinger til undervannsinstallasjoner.

På toppen av dette skriver Dagens Næringsliv i dag at 200 stillinger skal bort på Mongstad-raffineriet etter nye dårlige tall. På fem år har Mongstad-raffineriet tapt 3,5 milliarder kroner på driften, og tatt 12 milliarder i nedskrivninger.

Da ansatte gir seg ikke

Hovedtillitsvalgt Anne Kristin Leirvåg i WesternGeco sier nyheten kom et sjokk.

— Vi visste at driften ikke gikk bra, og hadde forventet nedbemanning. Men vi hadde ikke regnet med nedleggelse, sier hun.

Leirvåg innser at produksjonen er billigere i Malaysia, mener beklager at dette så hardt rammer de ansatte i Knarvik. Hun mener mange av dem vil få problemer med å få ny jobb.

-- Begrunnelsen vi har fått er at vi er for lite lønnsom. Vi har nå bedt om å få ut tallene som viser dette, sier Leirvåg.

Hun sier fagforeningen kommer til å kjempe hardt for i hvert fall beholde en utviklingsavdeling med 20 ansatte.

— Vi innser at når oljeselskapene ikke driver med så mye letearbeid som før. Det går det ut over oss. Men vi vil kjempe for å beholde noe av driften, sier Leirvåg.

- Utrolig trist

Mediekontakt for WesternGeco i Norge, Lianne Quale Olsen, bekrefter at selskapet ser på muligheten for å stenge fabrikken.

— Vi forstår at dette vil ha stor innvirkning for de ansatte og lokalsamfunnet. Vår første prioritet er nå å forberede de ansatte på det som eventuelt vil skje, sier Olsen.

Hun forklarer problemene med det sterke fokuset på å redusere kostnader.

— Seismikkindustrien er en konjunkturfølsom bransje som er kontinuerlig utfordret. Mye avhenger av våre kunders letevirksomhet.

— Blir driften nå flyttet til Malaysia?

— Ingen avgjørelse er tatt, men produksjonen kan flyttes til andre WesternGeco sentre i Norge og Malaysia. Uansett utfallet av evalueringsprosessen i Knarvik, skal vi beholde og forsterke vårt ingeniør- og forskningssenter i Asker, sier Olsen

Ordfører Astrid Byrknes (KrF) i Lindås sier kommunen har god dialog med Mongstad-raffineriet, men de dårlige nyhetene fra WesternGeco kom som lyn fra klar himmel.

— Mitt inntrykk var at bedriften hadde en moderne og innovativ drift. Dette er utrolig trist, sier Byrknes.