Flere bingohaller har stengt dørene, og bransjen frykter en betydelig avskalling.

— Det går mot nedbemanninger, redusert åpningstid og ubemannede spillehaller, frykter Tage Gullbrandsson, leder i Norges Bingo- og Lotteriforbund.

Eksakte tall over omsetningen så langt i år foreligger ikke, men bransjen selv mener den nå ligger på 2006-nivået - og noen steder også under det. Fortsetter det slik, vil årets omsetning ende på rundt 2 milliarder kroner - i fjor var den på over 5 milliarder.

- Det er ingen tvil om at omsetningen vil gå en del ned. Dette er en villet konsekvens av de nye reglene, sier seniorrådgiver Tore Bell i Lotteritilsynet.

Fire år lang opptur

Bingobransjen har opplevd en enorm vekst siden 2007, etter at de tidligere spilleautomatene forsvant. Da de ble forbudt, kom nemlig databingo inn i de tradisjonelle bingolokalene. Disse er ikke ulike de gamle spilleautomatene og tiltrakk seg flere bingospillere. Det førte til at det ble etablert flere bingohaller; fra 125 til dagens 230 haller. Men nå kan gullalderen være forbi.

- Etter 2006 har vi sett en markant vekst på bingoområdet. Hjelpelinjen for spilleavhengige fikk dobbelt så mange henvendelser om databingo i 2011 enn året før. Det har tydeliggjort behovet for regulering, sier statssekretær Mina Gerhardsen (Ap) i Kulturdepartementet.

Reguleringen innebar i første rekke at det ble innført en pause på 30 sekunder fra et databingospill er ferdig til neste spill kan starte. Ifølge bransjen oppleves denne pausen som svært lenge. Skjermen går i svart - og spillerne forsvinner.

- Det er lenge å sitte 30 sekunder foran en svart skjerm. Derfor ønsker vi nå noen justeringer i regelverket. Vi foreslår at det skal gå 30 sekunder fra et spill starter til neste spill begynner, sier Tage Gullbrandsson.

Mindre til formål

Kulturdepartementet har hatt et håp om at spillpausene for databingo skulle føre til at flere spillere gikk over til hovedspillet i bingohallene - samt de nye Belago-automatene som Norsk Tipping har utplassert. Ifølge bransjen selv, har dette ikke skjedd.

- Databingospillerne har gått på nett, tror Tage Gullbrandsson i Norges Bingo- og Lotteriforbund.

Men Kulturdepartementet har foreløpig ingen planer om å endre regelverket. Det betyr at lag- og organisasjoner som de siste tre-fire årene har mottatt penger fra bingoentreprenørene må belage seg på betydelige kutt i inntektene. I 2010 mottok disse totalt 329 millioner kroner fra bingospillingen. Hvis omsetningen fortsetter som nå - på 2006-nivå - kan ikke mottagerne regne med mer enn vel 100 millioner. Dette bekymrer ikke departementet.

- Frivillige lag og organisasjoner har gode økonomiske ordninger gjennom momskompensasjon, spillemidler og grasrotandelen, mener statssekretær Mina Gerhardsen.