Fredag skrev Aftenposten.no om at Europas rikeste flytter milliarder av kroner til Norge og at økningen i henvendelser til norske banker er dramatisk.

Investorflukten fra euroen har allerede ført til negative konsekvenser for den danske kronen, fordi investorer nå heller vil ha pengene sine i statsgjeld i Nord-Europa enn i euro. Massivt oppkjøp av danske statsobligasjoner i danske kroner har ført til at den rødhvite valutaen har steget kraftig i verdi.

Den danske sentralbanken har allerede kuttet i styringsrenten to ganger i løpet av den siste måneden, og varsler nå om at det kan bli aktuelt med negativ rente. Det skriver The Financial Times.

— Dette er dårlige nyheter for dansk økonomi fordi den er avhengig av dansk eksport til Europa. En sterk krone fører til at det blir dyrere å kjøpe danske varer og dansk eksport vil da svekkes, sier sjeføkonom i Fokus Bank, Frank Jullum.

Norsk krone styrker seg

Statsobligasjonsrallyet har ført til at den danske kronen har gått opp med 1-2 øre i løpet av den siste uken. På samme tid har den norske kronen på styrket seg med 6-7 øre. Den danske kronen er festet til euroen, men sentralbanksjefen i Danmark varsler nå at krisen i euroen kan føre til at denne unionen oppløses.

— Man ser den samme effekten i Norge, med at norske statsobligasjoner er blitt veldig populære. Man hører i markedet at kursen på norske obligasjoner stiger i forhold til de tyske.

I Danmark sammenligner man nå kronesituasjonen med sitausjonen i Sveits, som har måttet bruke flere titalls milliarder kroner på å kjøpe opp euro for å holde kursen på sveitiske frank nede. Verdien av franken var på et tidspunkt 40 prosent høyere enn euroen. Ifølge Jullum kan Norge på sikt havne i en situasjon der også den norske kronen styrkes kraftig.

- Kan skje i Norge

— Man kan ikke utelukke det, men per i dag er det ikke veldig sannsynlig. Norge er også mer fleksible i hvor mye valutakursen kan svinge. Men diskusjonen kan absolutt komme hit også.

Jullum peker på at obligasjonsmarkedet er lite i forhold til i Danmark og at virkningen fra dette markedet på den norske økonomien dermed er mindre enn i Danmark. Norges Banks forrige rentemøte i mars viste også at den norske kronen hadde styrket seg mindre enn forventet.

— Det peker ikke mot rentekutt på rentemøtet onsdag denne uken, sier Jullum.

Så langt betyr en sterkere krone at det blir billigere for nordmenn å dra på ferie.

Den danske sentralbanken har derimot måttet kjøpe stadig mer euro for å kunne holde den danske kronen lav. Forrige måned brukte banken mer penger på å forsvare kronen enn den har gjort siden begynnelsen av 2010. Den danske sentralbanksjefen Nils Bernstein sa at presset på kronen er det verste han har sett på sine syv år i sjefsstolen.