Den spanske statsministeren Mariano Rajoy unngikk å ta ordet «redning» i sin munn da han søndag for første gang uttalte seg om eurolandenes livline til landets banker. Eurosonens finansministre ble lørdag enige om å gi spanske banker lån verdt opptil 100 milliarder euro for å sikre at de har nok kapital til å stå oppreist i den pågående krisen.

Rajoy hevder at regjeringen med sine økonomiske reformer har hindret at landet måtte gjennom en større redningsoperasjon, slik som den Hellas er utsatt for.

— Dersom vi ikke hadde gjort det vi har gjort de siste fem månedene, hadde det som ble lagt på bordet i går, vært en intervensjon i Spania, sa Rajoy på en pressekonferanse.

Ser fotball

Spanske medier har gitt Rajoy en kraftig skrape fordi han ikke sa et ord hele lørdagen, mens det ble holdt krisesamtaler mellom finansministrene. Han overlot til sin egen finansminister å informere om saken lørdag kveld. Inntil det siste avviste den spanske regjeringen at de ville be om hjelp fra Europa.

At Rajoy nå spanderer på seg selv en tur til Polen for å se det spanske landslaget spille EM-kamp mot Italia, blir heller ikke sett på med blide øyne av mange spanjoler. De tror dessuten ikke på hans forsikringer om at det ikke er skattebetalerne som må betale rentene for kriselånet.— Hvem skal redde de arbeidsløse? Og dem som bankene har gjort hjemløse? var en av kommentarene på Twitter.

Noen kommentatorer mener det ikke er sikkert at lånet til bankene er den eneste hjelpen Spania vil trenge for å komme seg gjennom krisen.

Italiensk støtte

For den spanske regjeringen har det vært viktig å presentere redningsaksjonen for bankene som noe annet enn det andre kriserammede land har fått. Spesielt har Spania vært imot at Det internasjonale valutafondet IMF skulle diktere spansk politikk. Å havne i samme bås som Hellas hadde vært ydmykende.

Det vil ikke bli stilt krav til økonomiske reformer og budsjettiltak i Spania.

Italias statsminister Mario Monti skal ha støttet den spanske strategien og spilt en nøkkelrolle i forhandlingene som førte til banktiltakene, skriver avisen Corriere della Sera. Årsaken skal være at Monti frykter at den spanske bankkrisen skal smitte over på Italia.

— For Italia betyr dette at et filter som skiller vårt land fra gruppen av land i vanskeligheter, er fjernet, skriver Carlo Bastasin i næringslivsavisen Il Sole 24 Ore.

Daniel Gros, som leder Senter for studier av europeisk politikk i Brussel, sier at det nå ikke er penger nok til å hjelpe Italia.— De vil være forsvarsløse og tvunget til å hjelpe seg selv dersom situasjonen forverres, sier han.

Robust, men usikkert

Italias banksystem har så langt vist seg robust og har ikke trengt hjelp for å klare seg gjennom finanskrisen og den påfølgende økonomiske krisen. Flere større banker har skaffet seg ny kapital de siste månedene. Bankene i Italia er dessuten ikke like utsatt for problemer i eiendomsmarkedene som i Spania, der en eiendomsboble som sprakk har en viktig årsak til at bankenes pengebinger har skrumpet.

Men etter at Italia nok en gang havnet i resesjon i andre halvdel av 2011, ser det verre ut. I forrige uke ble 26 italienske banker, deriblant de to største, nedgradert av kredittvurderingsbyrået Moody's.— Krisen er ikke over for Italia, understreket den italienske sentralbanksjefen Ignazio Visco i helgen. Han viste både til Spania og Hellas, der det er frykt for at valget om en uke i siste instans vil føre til at landet går ut av eurosamarbeidet. (©NTB)