Får Ica Norges nye sjef det som han vil, blir det mange flere Rimi og Ica Super butikker, færre ansatte i organisasjonen og slutt på innleide konsulenter.

- Her må det gjøres ordentlige grep for å tette alle slukene. Nå er det slutt på ansvarsfraskrivelsen som råder på hovedkontoret. Det er her vi kan gjøre mest.

Ordene kommer fra Ica Norges nyeste ryddegutt, Thorbjørn Theie, den femte sjefen i konsernet på under ti år.

Ica Norges historie i Norge er en av de tristeste i norsk dagligvarehandel. Da det svenske konsernet tok kontroll over Stein Erik «Rimi-Hagens» butikker for 12 år siden, var dette den største enkeltkjeden i landet. Butikkene hadde gjort Hagen til mangemilliardær.

Da Ica overtok trodde de det som virket i Sverige også skulle virke i Norge. Over natten skiftet de navn til Ica Nær og satte opp prisene på en rekke mindre Rimi-butikker, uten at vareutvalget økte nevneverdig.

Skal tette sluket

Resultatet var at mange av disse butikkene gikk med dundrende tap. Nå er antall Rimi-butikker halvert fra 2001, 40 prosent av markedsandelen er borte og i dag har Ica Norge 14,8 prosent av dagligvaremarkedet i Norge.

- Jeg hadde ikke gjort dette om jeg ikke hadde selvtillit nok til at jeg skulle få det til. Allerede etter en uke på jobb, ser jeg mange enkle grep som kan tas — og som kan gi rask forbedring, sier Theie, som overtar et selskap som tapte 100 millioner kroner i årets første tre måneder.

Theie kommer fra erkekonkurrenten NorgesGruppen, der han hadde ansvaret for Spar og Joker. Etter 17 år under den Johan Johannson-kontrollerte matkjeden, er han klar over at fallhøyden i Ica er stor.

- Hvilke enkle grep?

- Av de større tingene blir det i alle fall en skikkelig opprydning i hele organisasjonen, på hovedkontoret på Sinsen, på regionskontorene og i logistikksystemet, sier Theie før vi går inn i butikken han vil vise oss, Ica Super på Linderud.

Oppsigelser.

Han skryter av de nye butikkonseptene forgjengeren Antonio Soares har fått på plass. De siste årene har både Rimi og Ica Super fått ny drakt og Ica Nær er snart historie.

- Disse butikkene er lyse og luftige, de har gode eksponeringer, folk trives her, sier han og ser seg rundt i den tydeligvis populære butikken.

- Men hovedkontoret, logistikk, ja organisasjonen rundt butikkene ... , sier sjefen, trekker pusten og rister på hodet.

- Det for mange mennesker rundt butikkene som ikke har noe ansvar. Dette er et historisk ledelsesproblem fra før Soares tid. Alle kan skylde på alt og alle, men ingen har ansvaret. Det blir det slutt på nå, sier han.

- Blir det oppsigelser?

- Vi er for mange. Det blir kutt, og alle vet at vi er for mange, sier han og legger til:

Ut med konsulentene.

- Det er for mange konsulenter. Ingen konsulenter kommer inn i Ica uten å ha vært gjennom mitt kontor, sier han med ettertrykk.

- Allerede etter en uke på jobb, ser jeg mange enkle grep som kan tas - og som kan gi rask forbedring. Thorbjørn Theie, ny Ica-sjef

Også dagens Ica-konsulenter går en usikker fremtid i møte.

- Vi kan ikke si opp egne folk og ha eksterne konsulenter gående samtidig, det må være hovedprinsippet.

Kutt i antall ansatte, slutt på konsulenter, flere butikker og en rendyrking av ansvaret tror han er en del av svaret for å få Ica på rett kjøl.

- Dette kommer til å forplante seg utover fra hovedkontoret og nedover i butikkene. Nå blir det tydelig hva som er en god jobb og hva som ikke er det, sier Theie, som plutselig forsvinner fra både journalist og fotograf ute i butikken. En kunde hadde henvendt seg til ham og sagt at varene raste ut av en hylle. Som gammel butikkmann er slike henvendelser viktigere enn praten med journalister.

Mange nye butikker.

Etter at det er ordnet opp i, viser han oss fordelene med butikken.

Han mener Ica Super og Rimi er butikker som har muligheten til å konkurrere med de beste i norsk dagligvaremarked. Men for å klare det, må driften forbedres.

Samtidig ser han at Coop, Rema og Kiwi stadig åpner nye butikker.

- Vi står på stedet hvil mens andre bygger nytt. Da taper vi. Det lå ingen etableringsplan i papirene da jeg begynte i Ica for en uke siden. Nå legger jeg opp en offensiv etableringsplan, slår han fast og bedyrer at han har fått penger av Sverige for å kunne åpne flere butikker.

- Det er noe som heter å spare seg til fant. Det er et godt begrep. I en konkurransesituasjon som Ica har vært i, kan du lett gjøre det, sier den nye sjefen som ikke har tallfestet antallet nye butikker.

- Jeg begynte på jobb for en uke siden. Det gjenstår litt arbeid, sier han.