Frankrikes nyvalgte president Francois Hollande har lovet å mykne opp økonomien, og i Hellas har velgerne stemt inn protestpartier til parlamentet. Parlamentsmedlem for Hellas' nest største parti avviser innsparinger og krisepakker fra EU og Pengefondet.

De to valgresultatene får aksjekursene til å falle. Frykten for at eurokrisen skal forverres er tilbake, og analytikerne er spesielt urolige for Hellas.

De asiatiske aksjene har ikke hatt en like stort fall siden november, skriver Bloomberg. MSCI Asia Pacific indeksen hadde falt med 2,4 prosent klokken 13.30 i Tokyo. Valgnyhetene får også de europeiske børsene til å falle.

Frykt for gresk alenegang

Sjeføkonom i Swedbank First Securities Harald Magnus Andreassen mener valgresultatene var som ventet.

— Valgresultatet i Hellas viste en oppflisning og utbombing av sentrum og i Frankrike var det ventet at Hollande ville vinne. Valgene viser en folkelig revolt mot budsjettinnstrammingene, sier han.

Men konsekvensene på sikt kan bli verre.

— Det er en risiko for at det greske folk kan velge å gå ut av samarbeidet med resten av Europa. Dersom de gjør dette vil det være mest problematisk for dem selv ettersom de fortsatt vil slite med store underskudd, men det vil også være en liten risiko for at andre land følger etter, sier han.

Andreassen mener imidlertid det er en stor forskjell på Hellas og de andre landene som mottar krisehjelp i Europa.

— Økonomien og de politiske strukturene i Hellas er svakere, sier han.

Når det gjelder Frankrike, så tror Andreassen at forskjellene mellom Francois Hollandes politikk og Angela Merkel er overkommelige.

Sparebank1 skriver i en ny rapport at de frykter at Hellas kan trekke seg ut av eurosamarbeidet i løpet av året:

«Politiskespenninger øker risikoen for at hele eurosamarbeidet slår sprekker. Vi frykteren lengre periode med politisk uro og at det vil kulminere med at Hellas trekkerseg ut av euroen i løpet av året.»

- Usikkert

Den svenske finansministeren Anders Borg er ikke urolig for hva som kan skje i Frankrike, men synes situasjonen i Hellas er vanskelig.

— Valget skaper en dimensjon av usikkerhet om hva som vil hende med økonomien i landet. Hellas har et veldig stort etterslep. De har hatt for høye kostnader i lang tid, sier han ifølge svd.se.

— Det fryktes at den nye greske regjeringen vil avslutte landets budsjettkutt og ikke overholde sine betalingsforpliktelser, sier analytiker Ben Le Brun ved OptionsXpress til Reuters.

Det franske valgresultatet var i større grad ventet, men det er likevel usikkerhet knyttet til om Hollande vil kunne utvikle et like godt samarbeid med tyske forbundskansler Angela Merkel som sin forgjenger Nicolas Sarkozy.

Merkel har imidlertid allerede invitert Hollande til Berlin for å diskutere eurosonens fremtid.

Rødt på børsen

Klokken 08.00 norsk tid så det slik ut på de asiatiske børsene:

  • Nikkei-indeksen hadde falt med 2,78 prosent.
  • Hang seng-indeksen hadde falt med 2,71 prosent.
  • MSCI Asia Apex hadde falt med 2,41 prosent. Også europeiske børser faller. Klokken 09.04 hadde hovedindeksen på Oslo børs falt med 1,28 prosent. DAX-indeksen i Frankfurt hadde falt med 1,98 prosent. London-børsen er stengt på grunn av helligdag.