Foreløpig har 1797 vektere streiket. Det gir kaos på flyplassene, og mange andre problemer for næringsliv og enkeltmennesker. Mandag trappes konflikten opp med 1189 nye streikende.

Direktør Petter Furulund i NHO sier at han møter Erna Hagensen og Arbeidsmandsforbundet mandag morgen. Da Har begge med seg fulle forhandlingsdelegasjoner. Det er delegasjonene som må vedta gjenopptagelse av meglingen, om forhandlingslederne mener det er mulig å komme til enighet.

— Det håper jeg inderlig at det blir, sier Furulund til Aftenposten kvart på ett i natt.

Konflikten står om vekternes garantier for at de skal ligge på minimum 85 prosent av industriarbeidernes lønn. Vekterne ønsker mer langsiktige garantier, mens arbeidsgiverne holder igjen og mener at man heller må vente på effekten av tiltak som er avtalt tidligere.

Vekterfast i Tromsø

Mens meglingsmann Dag Nafstad sitter fast i Tromsø på grunn av vekterstreiken, møtes partene hans i Oslo for å se om de kan bli enige.

Så langt har ikke partene lyktes i å finne grunnlag for å avbryte vekterstreiken, sa Riksmekler Kari Gjesteby klokken 22.30

Riksmegler Kari Gjesteby må ta jobben for meglingsmannen, han følger med på telefon mens partene "hans" forsøker å finne ut om de skal ta opp meglingen formelt.

En eventuell megling starter først mandag morgen, skriver NTB. Da er de store forhandlingsdelegasjonene samlet, som må godkjenne resultatet, om det kommer.

Det betyr at streiken trappes opp som planlagt.

Administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service sia søndag kveld at han håpet på en løsning.

Foreløpig skal det være snakk om "samtaler" for å se om det er grunnlag for en formell megling.

Klokken 22.15 fikk aftenposten.no bekreftet at direktør i NHO Service Petter Furulund fortsatt sitter hos megleren. Motparten hans er forbundsleder Erna Hagensen i Arbeidsmandsforbundet.

Streiken rammer flyplassene kraftig. Hvis det ikke kommer en løsning innen mandag, vil sikkerhetskontrollene ved flyplassene i Kristiansund, Alta og Sandnessjøen bli stengt.

Tusenvis i kø

Søndag kveld måtte tusenvis av reisende stå i kø på samtlige flyplasser rundt om i landet.

Passasjerer som skulle fly fra Oslo Lufthavn Gardermoen, måtte vente i opptil to timer ved sikkerhetskontrollen fordi bemanningen er redusert med 50 prosent. Søndag kveld ble det meldt om normale tilstander igjen.

– Jeg vil rette en stor honnør til passasjerer som har ofret seg, og som bidrar til at det går så bra som det gjør ute på flyplassene. Dette er en vanskelig situasjon for de reisende og oss som flyr, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NTB.

Hvis ikke partene kommer fram til en løsning på konflikten søndag kveld, vil ytterligere 1.200 vektere bli tatt ut i streik mandag. Fra og med onsdag vil nye 439 vektere streike.

Vil ha garantier

Nye garantier om vekternes lønn sammenlignet med gjennomsnittlig industriarbeiderlønn er sentralt, ifølge leder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund som organisere vekterne.

– Det viktige er å få noen forpliktelser fra arbeidsgiversiden, og primært dreier det seg om garantibestemmelsen om at vekterne ikke skal ligge under 85 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, sier Hagensen.