Tidligere statsminister Kåre Willoch har gått bort

Den tidligere statsministeren og partilederen i Høyre gikk bort mandag. Han sovnet stille inn i hjemmet sitt på Ullern, melder Høyre.

Tidligere statsminister Kåre Willoch er død. Her avbildet på Høyres landsmøte i 2019.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Willoch ble 93 år gammel.

– Det er med stor sorg Høyre i dag mottok den triste beskjeden om Kåre Willochs bortgang. Våre tanker går nå først og fremst til Anne-Marie, barna, barnebarna og resten av hans nærmeste, sier Erna Solberg i en pressemelding fra Høyre.

Willoch var Norges statsminister fra 1981 til 1986, og var parlamentarisk leder i Høyre i 11 år før det.

– Kåre Willoch er en av etterkrigstidens aller største politikere. Han preget Høyre og han preget Norge helt fra 1960-tallet og til det siste. Han var en markant statsminister, som var ledende i moderniseringen av det norske samfunnet, sier Solberg videre.

Innvalgt i 1958

– Hans samfunnsengasjement var bredt og dypt, og varte livet ut. Vi har alle mye å takke Kåre Willoch for. Hans bortgang er et stort tap for det politiske Norge.

Willoch var Høyres partileder fra 1970 til 1974, og stortingsrepresentant for Oslo for Oslo mellom 1958 og 1989. Etter sin politiske karriere var han fylkesmann i Oslo og Akershus frem til 1998.

Han var også Norges handelsminister i Borten-regjeringen og Lyng-regjeringen.

– Kåre hadde sylskarpe meninger og analyser, men formen var alltid elskverdig. Sterk i innhold, mild i form, var en leveregel han selv alltid fulgte. Jeg kommer til å savne han, sier Solberg.

Brundtland: – Hedersmann

Tidligere statsminister og Willochs mangeårige debattmotstander Gro Harlem Brundtland skriver i en e-post til VG at hun hedrer Willoch.

– En sentral politisk leder i vårt land er gått bort. Kåre Willoch satte sterkt preg på sin samtid, i mange tiår, som statsråd og partileder, før han vant valget og etterfulgte mine første 9 måneder som statsminister i 1981, skriver Norges tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland til VG i en e-post.

Brundtland kaller Willoch sin fremste politiske motstander.

– Jeg har aldri vært i tvil om de kvaliteter og de sterke lederegenskapene som preget min fremste politiske motstander gjennom deler av 70 og 80-tallet, skriver hun.

– Jeg vil i dag hedre og huske hedersmannen og den mangeårige tidligere statsministerkollegaen Kåre Willoch med takk og med stor respekt, skriver den tidligere statsministeren.

– Gjennom de mange årene som fulgte etter at vi begge avsluttet vårt ansvar og vår tid i styringen av Norge, har vi med glede møttes ved en rekke viktige korsveier. Arne Olav og jeg sender i dag våre tanker til Anne Marie og den nære familie, sier Brundtland.

Støre: – Markant og klok

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er i sorg etter nyheten, skriver VG.

– Det er med sorg vi i dag har fått høre at Kåre Willoch er død. Kåre Willoch satte sitt preg på det politiske Norge gjennom flere tiår, som stortingsrepresentant, statsråd, statsminister og fylkesmann, og i flere tiår etterpå som aktiv samfunnsdebattant, sier Støre til VG.

– Willoch var en hardtarbeidende politiker med et oppriktig engasjement for landet sitt og verden utenfor, med vilje og evne til å engasjere seg i nye saker. Med velformulerte argumenter og klare meninger markerte han seg i debatter lenge etter at han ga seg som aktiv politiker, uttaler statsministeren.

– Jeg vil huske ham som en markant og klok politiker. Mine tanker går i dag til Kåre Willochs familie, venner og partifeller i Høyre, legger han til.

Regjeringen melder at Willoch vil hedres med begravelse på statens regning, noe Willochs etterlatte har takket ja til.

Om lag 100 personer har blitt begravet på statens bekostning siden ordningen ble innført i 1881.

Publisert: