IEA tror energikrisen kan øke oljeetterspørselen

Det internasjonale energibyrået ser muligheten for en halv million fat per dag i ekstra etterspørsel.

IEA venter at oljeetterspørselen vil hente inn det tapte etter pandemien.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Energibyrået venter nå at verdens oljeetterspørsel vil øke med 5,5 millioner fat per dag i 2021, ifølge en månedsrapport.

Neste år venter IEA at etterspørselen vil øke med 3,3 millioner fat om dagen, slik at den nå 99,6 millioner fat per dag, hvilket er litt høyere enn etterspørselen før pandemien.

Les også

Nytt kjempehopp i gassprisen: – Det er en global budkrig

Energiprisene har skutt i været i Europa og Asia i sommer og høst. Gassprisene blitt mangedoblet, noe som kan gjøre at gass byttes ut med olje, har analytikere påpekt.

IEA anslår at effekten av et bytte til olje kan gi en ekstra etterspørsel på 500.000 fat per dag sammenlignet med normale forhold.

Venter hopp i oljetilbudet

Samtidig ventes verdens oljetilbud å øke markant i løpet av oktober, etter at USA kommer seg etter orkanen Ida – og på bakgrunn av at Opec+ fortsetter nedtrappingen av produksjonskutt.

«Tidligere denne måneden bekreftet produsentgruppen enigheten om å øke tilbudet med 400.000 fat per dag for november, tross bønner fra store konsumentland om en mer betydelig økning for å bremse tappingen av globale lagre og økningen i priser», skriver IEA.

Advarer om lave investeringer

IEA peker på at olje- og gassindustrien har investert for lite de siste årene, og er tilrettelagt for stabil eller fallende etterspørsel. Svaret på dette er å investere mer i fornybar energi, mener IEA. Byrået advarer samtidig mot en «humpete vei fremover» hvis ikke verden investerer nok i energiomstilling.

«Oppgangen i priser har drevet gjennom hele den globale verdikjeden for energi, drevet av robust økonomisk vekst ettersom verden henter seg inn etter pandemien. Rekordhøye kull- og gasspriser og rullerende utkoblinger får kraftsektoren og kraftkrevende industri til å ty til olje for å holde lysene på og driften i gang», skriver IEA.

«Høyere energipriser fører også til inflasjonspress som sammen med strømutfall kan føre til lavere industriell aktivitet og en bremse i den økonomiske opphentingen», skriver energibyrået.

Publisert: