Equinor innom rekordnivå etter oljeprishopp

Oljeprisen har i løpet av natten nådd sitt høyeste nivå siden finanskrisen, og gassprisen har skutt opp til det høyeste noensinne. Tross dette, Oslo Børs endte mandagen ned 0,78 prosent.

Publisert: Publisert:

Et mulig handelsforbud mot russisk olje preger verdensmarkedet mandag. Oljeprisen stiger kraftig og gassprisen har nådd et nytt rekordnivå. Ukraina-krigen og dens uro tynger globale aksjemarkeder.

Også råvaretunge Oslo Børs opplevde nedgang. Hovedindeksen stengte ned 0,78 prosent.

Samtidig har pilen pekt opp for energigiganten Equinor. Kursen har i løpet av dagen slått ny intradagrekord med en topp på 322,35 kroner - opp fra forrige topp på onsdag i forrige uke. Aksjen endte opp 2,36 prosent til 305,5 kroner.

Også Aker BP-aksjen løftes av oljeprisoppgangen, opp 1,35 prosent.

Yara falt derimot markert, ned 3,5 prosent. Gassprisen har stor betydning for selskapet, fordi gass brukes til å lage ammoniakk som igjen brukes i produksjonen av kunstgjødsel.

Kraftig fall på Europa-børsene: Frankfurt-børsen leder an nedgangen

Oljeprishopp

Oljeprisen har steget kraftig gjennom natten, og bikket over 130 dollar fatet for første gang siden finanskrisen i 2008.

Ved stengetid på Oslo Børs omsettes et fat med nordsjøolje (Brent) for 123 dollar, opp rundt 5 prosent for dagen.

Også de europeiske gassprisene har gått i taket, og har i løpet av morgenen nådd rekordhøye nivåer på over 300 euro per megawattime.

Prishoppene kommer etter at USAs utenriksminister Antony Blinken bekreftet at landet er i samtaler med allierte i Europa om et mulig handelsforbund mot russisk olje.

– Aktørene i markedet priser nå inn stor sannsynlighet for at den russiske oljeindustrien vil bli sanksjonert direkte, skriver analytiker Roger Berntsen i Nordnet i en kommentar.

Tyskland har på sin side advart mot et slikt forbud. Utenriksminister Annalena Baerbock har sagt at et slikt tiltak vil være nytteløst, fordi det ikke kan opprettholdes på lang sikt.

Kraftig oljeprishopp – prisen bikket 130 dollar fatet natt

Lavere vekst, høyere kostnader

Det er diskusjonene om et mulig handelsforbud mot russisk olje som tynger verdensmarkedene generelt, og samtidig påvirker Oslo Børs.

– En stopp i oljeimporten kommer til å bety lavere vekst og høyere energikostnader både for bedrifter og privatpersoner, sier sjefstrateg Eric Bruce i Nordea Markets til E24.

Det skaper også et dilemma for sentralbankene, mener han:

– Ekstreme svingninger og oppganger forsterker problemene med høy inflasjon. Det svekker veksten og gir høyere energikostnader.

Sjefstrateg Eric Bruce i Nordea Markets sier olje- og gassprishoppet er den ene grunnen til at Oslo Børs klarer seg bedre enn de øvrige børsene i Europa mandag.

Sjefanalytiker Thomas Eitzen i SEB trekker også frem en høyere energipriser som en av de viktige grunnen til pilene peker nedover i markedene. Selv om olje- og energieksponerte Oslo Børs skjermes noe, slår det også inn her

– Selger du varer til folk flest i Europa, så kommer du til å selge mindre varer. Energiprisene gjør at det blir dårligere kjøpekraft. Det er jo dumt for selskapene, selv om det i seg selv går bra for AS Norge.

Eitzen trekker også frem at det nå er større frykt enn tidligere for at også fysiske verdier selskaper sitter på i Russland blir umulig å få ut av landet. Det påvirker også det europeiske markedet, og særlig finanssektoren, ifølge SEB-analytikeren.

Gassprisen skyter opp 50 prosent til tidenes høyeste nivå

Nordea-strateg Eric Bruce tror samtidig at markedene vil takle dagens utviklingen, om man ser en måned eller to frem i tid.

– Min tro er fortsatt at når man får en avklaring, selv om det fortsatt er krig og sanksjoner, vil markedene gå tilbake til å fokusere på inntjeningen til bedrifter og utsiktene i verdensmarkedene. De er etter min mening fortsatt gode selv med en oljepris på 130 dollar fatet.

Selv med en oljeboikott av Russland, mener Bruce verden vil takle høye energipriser på sikt. Han peker på muligheten for å hente olje fra strategiske reserver, i tillegg til å presse på for mer olje fra Opec-landene og Iran.

– Jeg tror at dette vil løse seg på sikt. Det tyder også framtidsprisene for olje på langt frem i tid, som ikke har steget like mye.

Liten del av USAs import

Fra før har både demokratiske og republikanske kongressmedlemmer tatt til orde for å stoppe all oljeimport fra Russland, men det har blitt avvist av president Joe Biden, bemerker DNB Markets-analytiker Ingvild Borgen i en morgenrapport.

– Biden har uttalt at amerikanere flest ville føle det «ved pumpene», altså bensinpumpene, noe som ikke akkurat ville løftet anseelsen hans blant velgerne, som fra før av er ganske lav, skriver Borgen.

DNB Markets understreker også at russisk olje står for en liten del av USAs oljeimport og forbruk, siden landet produserer så mye selv. Amerikanere flest ville dermed ikke merket så mye ved pumpene ved et forbud.

– Ettersom USA står for en relativt liten del av Russlands samlede eksport av olje er det åpenbart ikke utsiktene til en amerikansk oljeembargo alene som gjør at oljeprisen har steget så kraftig i dag tidlig, skriver Borgen.

– Antony Blinken sa at han var i «veldig aktive diskusjoner» med europeiske partnere om en koordinert embargo. Dersom det skjer, altså at også europeiske land stopper kjøp av russisk olje, vil det ha betydelig mer å si, ettersom Europa står for en mye større del av Russlands oljeeksport, fortsetter hun.

Publisert: