Ny rekord for norsk sjømat

Innen november er over vil Norge ha eksportert sjømat for mer enn 107,2 milliarder kroner, ifølge Norges sjømatråd.

2021 ligger an til å bli et nytt rekordår for norsk sjømateksport.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Allerede en uke før de offisielle eksporttallene for november kommer, mener Norges sjømatråd de kan rope hurra for ny rekordeksport.

Ifølge deres beregninger vil Norge innen november er omme ha eksportert sjømat til en verdi over 107,2 milliarder kroner – som var den totale eksportverdien i rekordåret 2019. Nå blir det altså ny rekord. Sjømatrådet venter en årlig eksportverdi på langt over 110 milliarder kroner i 2021.

Det skjer til tross for at den norske kronen har styrket seg fra nivået den lå på i 2020, noe som ikke er fordelaktig for eksportnæring.

Renate Larsen

– Stolt

– Det gjør meg utrolig stolt på vegne av hele den norske sjømatnæringen, sier administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd i en pressemelding.

Fiskeriminister Bjørn Skjæran (Ap) er storfornøyd med eksporttallene.

– Hver dag går nærmere 30.000 dyktige fagfolk til en jobb i sjømatnæringen, og sammen har de satt en historisk eksportrekord. Dette viser tydelig hvor viktig sjømatnæringen er for norsk økonomi. Vi skal jobbe videre for en bærekraftig vekst og skape flere trygge helårsarbeidsplasser i lokalsamfunn langs kysten.

Vekst i USA og Japan

Larsen mener blant annet at næringens evne til å tilpasse seg nye kjøpevaner som følge av pandemien, som hjemlevering og netthandel, er en av grunnene til at eksporten har økt. I tillegg har næringen hatt vekst i produksjon av laks, kongekrabbe, snøkrabbe, makrell og sild i 2021.

Fiskriminister: Bjørnar Skjæran (Ap).

– Covid-19 har påvirket handelen med og etterspørselen etter norsk sjømat. Ikke minst har stengte restauranter vært utfordrende. Store deler av sjømateksporten har klart å trosse de største utfordringene, men de har jobbet hardt, sier Skjæran til VG.

– Håper det feires

Sjømatrådet har sett vekst i etterspørsel spesielt i markeder som USA, Italia og Japan. Laks er fortsatt den viktigste driveren i eksportmarkedet.

– Men vi har en spennende utvikling på mange andre arter også. Alle må nå forstå hvor viktig sjømateksport er for Norge, både nå også som en av våre aller viktigste fremtidsnæringer, sier Larsen i pressemeldingen.

– Sjømatnæringen har over lang tid gjort en god jobb med å bygge opp merkevarer og kvalitet. I dag håper jeg det feires langs hele kysten, sier Skjæran.

Publisert: