Bitcoin-prisen under 20.000 dollar

Det har aldri skjedd tidligere at bitcoin har falt under toppen i forrige vekstsyklus, ifølge analytiker.

Publisert: Publisert:

Prisen på én bitcoin ligger på i underkant av 20.000 dollar mandag morgen.

Helgen ble preget av kraftige prisfall, og søndag morgen lå verdens største digitale valuta på under 18.000 dollar.

Prisene i kryptovalutamarkedet har variert den siste tiden i tråd med turbulensen på børsene, og det er stadig lenger ned fra toppen i november, på 68.000 dollar.

Forrige uke var den verste på Wall Street siden de første dagene av koronapandemien i 2020.

Trendskifte for valutaen

20.000 dollar har blitt sett på som et støttenivå for bitcoin, og var nær toppen da bitcoin steg kraftig i 2017. Lørdag falt bitcoin under dette nivået for første gang siden slutten av 2020, og har fortsatt å falle utover søndagen.

– 20.000 dollar-nivået er ikke så viktig. Det er viktigere å se på nivået på rundt 19.600 dollar som er toppen av vekstsyklusen fra 2017. Det har aldri skjedd tidligere at bitcoin har falt under toppen i forrige vekstsyklus, sier analytiker i Arcane, Vetle Lunde.

Han kaller det et «trendskifte» for bitcoin.

Videre peker han på de tekniske nivåene rundt 16–17.000 dollar som var da markedet hentet seg inn igjen i 2017, og 14–15.000 dollar i 2019.

– Dette er to veldig interessante nivåer.

Analytiker Vetle Lunde i Arcane tror prisen på bitcoin skal videre ned.

Tror bitcoin-prisen skal falle videre

Lunde i Arcane ser for seg at bitcoin-prisen kan komme ned på 14.000 dollar.

– Det er en realistisk bunn. Da får man likvidert de fleste belånte posisjonene, sier han om investorer som har lånt penger for å satse på kryptovaluta.

Han tror mange må tvangsselge posisjoner i disse dager.

Lunde sier det neste nøkkeltallet fra økonomien som vil påvirke kryptomarkedet er de amerikanske inflasjonstallene som kommer i begynnelsen av juli.

Bitcoin-utviklingen

Stopp, kutt og videre fall

Uken startet mandag med at kryptomegleren Celsius stoppet virksomheten, og ikke lot kundene veksle inn eller overføre kryptovaluta mellom kontoer. Selskapet skyldte på ekstreme markedsforhold da de låste 12 milliarder dollar i kryptoverdier, ifølge CNBC.

Dagen etterpå kom det nok en dårlig nyhet da en av verdens ledende kryptobørser, Coinbase, annonserte store kutt i bemanningen knyttet til svingninger i markedet og høy usikkerhet.

Også her hjemme i Norge annonserte kryptobørsen Firi kutt i bemanningen, ifølge Shifter.

Ifølge Bloomberg har bitcoin nå falt 13 dager på rad.

Over fem milliarder ut av markedet

Til sammen har investorer tatt 566,7 millioner dollar ut av kryptomarkedet bare de 24 siste timene, ifølge Bloomberg som siterer analyseselskapet Coinglass på tallene.

Det tilsvarer 5,6 milliarder kroner i dagens kurs.

Det er med andre ord ikke bare bitcoin-prisen som svekker seg, det gjelder nærmest hele markedet.

Den nest største kryptovalutaen målt i markedsverdi, ether, falt også under støttenivået på 1.000 dollar, og var langt nede på 900-tallet, men har siden steget til rundt 1.034 dollar.

Lederen for krypto og digitale valutaer i Bank of America, Alkesh Shah, skrev ifølge Blomberg i et notat fredag at det er sunt for markedet med en slik utvikling etter fjorårets sterke vekst.

– Investorer skifter nå fokus til prosjekter med klare mål, kontantstrøm og lønnsomhet, og ikke bare verdistigning.

Publisert: