Opposisjonen åpner for hastemøte på Stortinget

Etter at regjeringen presenterte sin tidsplan for arbeidet med strømstøttepakker er både Høyre og SV klare for å kalle inn til ekstraordinære møter på Stortinget.

Høyres energi- og miljøpolitisk talsperson Nikolai Astrup før orienteringen til olje- og energiminister Terje Aasland forrige mandag.
Publisert: Publisert:

– Vi forventer at regjeringen legger frem en strømstøtteordning til bedriftene i løpet av september, gjerne i midten av september. Vi er klare til å ha et ekstraordinært møte i stortinget, så snart regjeringen er klare til å legge den frem. Men det forutsetter jo at regjeringen gjør en jobb først, sier Høyres Nikolai Astrup til VG.

Mandag leverte olje og energiminister Terje Aasland fremdriftsplanen for nye tiltak i møte med strømkrisen, og når ting skal ligge på bordet i Stortinget.

Det handler blant annet om å økning av strømstøtten til husholdningene fra 80 til 90 prosent, men også om når en støtteordning for næringslivet kan være på plass.

Ifølge Aasland vil en slik støtte til bedriften tidligst være klar tidlig i oktober. Han sier regjeringen tar sikte på at den senest er klar i forbindelse med statsbudsjettet for 2023.

Høyre og SV er altså begge blant partiene som er misfornøyde nok til at de åpner for et ekstraordinært møte i Stortinget om strømtiltak.

– Det er helt nødvendig med mer grunnleggende endringer for å ta politisk kontroll over krafta og derfor ønsker SV et ekstraordinært møte i stortinget så raskt som mulig der dette er tema, fungerende SV-leder Kirsti Bergstø.

Frp, Venstre, Rødt, KrF og MDG har også sagt at det enten må eller bør bli hastemøte på Stortinget om temaet.

Fungerende SV-leder Kirsti Bergstø.

Presidentskapet på Stortinget skal tirsdag formiddag møtes for å avgjøre om «stortingsferien», den møtefrie perioden, skal avbrytes.

– For meg er det viktig å være ryddig her. Vi ba regjeringen komme med en tidsplan for nye tiltak, og de har levert det. Det er møte i presidentskapet i morgen, og så vil vi komme med vårt svar, sier stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) til VG.

Stortingspresidenten sier det ikke vil by på vanskeligheter å samle Stortinget til møte før 1. oktober om partiene skulle ønske det.

Publisert: