Nordby-sjefen om grensehandelsfall: – Jeg har omdøpt Svinesund til Checkpoint Erna

Norske kunder trekker på nytt mot svenskegrensen på jakt etter priskupp. Men en kilometer lang kø på tilbakeveien holder fremdeles mange tilbake fra å grensehandle.

LANGREIST MAT: Jonas (t.v.), Sondre og Magnus fra Ålesund har sommerferie på Østlandet og er blant nordmennene som har våget seg over grensa for en dagstur til Nordbysenteret.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

I løpet av de ti minuttene før Nordbysenteret åpner klokken 10, kommer flere biler rullende inn på den enorme parkeringsplassen. Den er spesielt tilrettelagt for norske grensehandlere som passerer grensen for å skåne lommeboka i jakten på billige matvarer.

Mandag 5. juli ble Västra Götaland, der Nordby-senteret ligger, grønt for innreisende nordmenn.

Siden har nærmere 15.000 biler krysset grensen fra Norge til Sverige. I 2019 lå tallet på rundt 100.000.

– Hei, er dere fra pressen?

En kvinne i lette sommerklær kommer strenende, med bestemte skritt over parkeringsplassen.

– Jeg vil bare si at jeg synes at dere skal slutte å bruke ordet «harryhandel». Det er enormt mange ressurssterke mennesker som både bor og reiser til dette området, sier kvinnen, som ikke sier hvem hun er.

Så forsvinner hun, allerede ferdig med handleturen sin.

GLISSENT: Det er ikke mange biler som stopper utenfor Nordby, selv om trafikken tar seg opp utover dagen.

Tapte kunder

På senterkontoret over matbutikken MaxiMat, ønsker senterleder Ståle Løvheim et hjertelig velkommen, og byr gjestfritt på kaffe fra maskin.

Fra kontorvinduet har han full oversikt over parkeringsplassen som nå er i ferd med å nærme seg halvfull.

– Men det er jo ikke sånn det skal se ut, sukker han. Juli er vanligvis senterets travleste måned.

I rommet ved siden henger et foto fra pre-pandemi-tid da parkeringsplassen var proppfull av kjøretøy. Det er dit vi skal tilbake, håper Løvheim.

Nå har senteret rundt 7000 besøkende hver dag, men det er fremdeles bare 30 prosent av et normalår.

FULL TRAFIKK: Sentersjef Ståle Løvheim kikker nostalgisk på bildet av en full parkeringsplass.
Les også

Stengte grenser er gull verdt for vinmonopol og dagligvare: – Spente på å se hvordan atferden vil endre seg

«Checkpoint Erna»

– Mitt store hjertesukk er jo at Norge fremdeles har et rigid system på grensene med grensekontroll av nordmenn som kommer tilbake, sier sentersjefen.

Å komme seg inn i Sverige er nemlig inga problem. Svenske myndigheter opphevet kontroll av innreisende fra Norden i mai. På tilbakeveien er det imidlertid verre. Mange har stått flere timer i kø på tollkontrollen i Svinesund.

For selv om nordmenn reiser både til og fra et grønt område ved besøk til Västra Götland, har norske myndigheter vedtatt å opprettholde strenge grensekontroller med innreiseskjema, testing og oppfølging.

Nylig uttalte statsministeren at man bør være glad i kø om man skal reise inn og ut av landet.

– Jeg har omdøpt Svinesund til Checkpoint Erna, sier Løvheim, med et blekt smil.

KØKAOS: Det er lang kø på veien tilbake til Norge, der alle biler må passere tollkontrollen og vise innreiseskjema.

På vei tilbake

I 2020 omsatte Nordbysenteret for 990 millioner kroner. I et normalår omsetter senteret for rundt 4,8 milliarder.

Pandemien har satt tydelige spor.

Noen butikker er tomme. Andre er nedlagt. Her står nakne stativer med et par kleshengere på, enslig plastemballasje ligger på gulvet. Bevegelsesmønsteret er like forandret som handelsmønsteret, kundene passerer hverandre i halvsirkler.

Men det ser ut til at Nordby er på vei tilbake til sin fulle prakt: I butikkene som holder åpent bugner det av varer i hyllene. Stolte butikksjefer er tilbake og stråler med overbevisende og selvsikre smil fra bak disken.

Mange av dem har ikke vært på jobb her på over 15 måneder.

Les også

ESA: Norges innreiseregler bryter med EØS-avtalen

– Orker ikke kø

Hashem Ahmed som driver Barber Shop er i ferd med å perfeksjonere hårklippen til sin første kunde i år. Han stopper opp ved synet av fotografen og vinker oss inn i lokalet.

– Vi har ventet lenge på å få åpne. Nå er det bra, folk kommer og er glade, sier Ahmed.

Kvinnen i frisørstolen virker tilfreds med den nye klippen, men er høyst misfornøyd med hvor vanskelig det fremdeles er å reise til hjemlandet.

– Jeg pleier å reise over grensa til frisøren min i Norge, men nå gidder jeg ikke stå i den lange køen, sier hun.

VENTET LENGE: Endelig kan Hashem Ahmed ønske kundene velkommen tilbake.
Les også

Kaos og køer for å komme inn og ut av landet

Stjernebacon, snus og fine farger

På MaxiMat i underetasjen kan nordmenn sikre seg både kjøtt og snus, brus og alkohol til en langt billigere prislapp enn «hjemme».

Ved en kjøledisk står Jonas (19), Sondre (19) og Magnus (20) fra Ålesund og løfter på pakker med stjernebacon.

– Du kan jo se i vogna her - det er snus, Capri Sonne og nå bacon. Vi er glade for at det er grønt igjen, jeg har ikke vært her på noen år, sier Sondre.

Butikksjef Ole Jørgen Lind fra Halden kikker utover lokalet med forsiktig optimisme. Inn og ut av bakrommet renner arbeidsomme butikkansatte som triller traller med fulle paller.

Det er fint å se farger i hyllene igjen, synes butikksjefen.

– Men det føles enda bedre å ha folk tilbake i jobb. Vi har hatt opp i 80 prosent permitteringsgrad fordi vi har beholdt alle, sier Lind.

OPTIMISTISK: Det føles bra å ha folk tilbake på jobb, sier Maximat-sjefen Ole Jørgen Lind.
Les også

Maximat mangler kunder og ansatte - men nå fylles hyllene opp

Jätte, jätte skönt

For første gang på over et år er ferskvaredisken åpen igjen. «En markør som er verdig en mikrofeiring», ifølge Lind.

– Det var jätte, jätte skönt att komma tillbaka till jobbet, sier svenske Inka Kern som jobber i ferskvaredisken. Det er over et år siden hun stod her sist.

Men mange Nordby-ansatte har også mistet jobben. I snitt har Nordbysenteret rundt 800 årsverk. Det siste året har rundt 700 årsverk enten blitt sagt opp eller permittert.

– Det er veldig lite hyggelig det som har skjedd, sier senterleder Løvheim mens han viser vei gjennom Nordby-labyrinten.

FERSK GJENÅPNING: Ferskvaredisken på MaxiMat er denne uken åpen for første gang siden nedstenging. Inka Kern viser frem varene til butikksjef Ole Jørgen Lind.

Men nå som senteret så smått begynner å åpne igjen, sliter mange av butikkene med å ansette nok folk. Usikkerheten som rår gjør at flere nøler med å komme tilbake, tror sentersjefen. Flere har flyttet eller begynt på studier, forteller han.

– Mange er nok redde for å miste jobben på nytt.

Les også

Hyller avgiftskuttet på brus: – Godt nytt for hele bransjen

BRUS FOR ALLE PENGA: Veslemøy, Malin og Sofie handler brus på Nordby Supermarket. - Vi handler alt som er billigere i Sverige enn i Norge, sier de tre jentene fra Sarpsborg.

– Langt unna normalen

Grensehandelen var på 19 milliarder kroner i 2019, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). I 2020 sank den med hele 90 prosent, til to milliarder kroner.

Siste oppdatering fra SSB kom i mai og viste at grensehandelen fremdeles er ned nærmere 98 prosent.

Tall fra det svenske statistikkbyrået SSB viser at salget i kommuner som grenser mot Norge falt fra 18,33 milliarder svenske kroner i 2019, til 11,40 milliarder kroner i fjor.

– Køene mot Norge er jo kilometerlange og en del av de som står i køene på svenskegrensa er tilsynelatende nordmenn som har reist for handel, sier direktør Harald Jachwitz Andersen for Virke handel.

Les også

Butikksjef på svenskegrensen: – Vi kan ikke få skylda for at vi skal tømme Norge for jobber

Grensehandel
2. kvartal 2019 - 1. kvartal 20202. kvartal 2020 - 1. kvartal 2021Prosent
Grensehandel (milliarder)13,80,3-97,7
Antall dagsturer (1 000)8 671362-95,8
Kilde: SSB

– Men vi er langt unna normalen. Så langt har vi ingen grunn til å tro at grensehandelen vil være tilbake til normalen i sommer, fortsetter han.

Andersen tror likevel at grensehandelen vil ta seg opp over tid og at den norske dagligvare-boomen vi har sett det siste året, vil avta. Norgesgruppen kunne tidligere i år rapportere om en rekordomsetning på over 100 milliarder kroner i 2020.

Kuttet i avgiften på alkohol, mineralvann og søtsaker har også minimal betydning for handelslekkasjen til Sverige, mener Andersen.

– Så lenge prisgapet er der vil også grensehandelen være der, sier han.

MOT NORMALT: Grensehandelen er langt fra tilbake til normalen, men direktør Harald Jachwitz Andersen for Virke handel tror den vil ta seg opp.
Publisert: