Tilbyr hjelp til boligselgere uten å si at de selv driver meglerfirma

– I strid med loven, sier Forbrukertilsynet.

Publisert Publisert

SKJULT MOTTAKER: Den eneste måten å få kontakt med Meglerdoktoren på, er gjennom et kontaktskjema på siden deres. Informasjonen går rett til meglere i Proaktiv Eiendomsmegling. Foto: Skjermdump

  • Gerd Margrete Tjeldflåt
iconDenne artikkelen er over to år gammel

«Dersom du ikke får solgt boligen din, kan vi bidra med friske øyne og hjelp. Helt gratis.» Det blir folk lovet på nettsiden Meglerdoktoren.no.

Kun med fornavn

De som står bak siden lover at de «stiller en diagnose» på boligsalget, og «skriver ut en resept». Slik skal de som ennå ikke er blitt kvitt boligen, endelig få solgt.

Men nettsiden har ingen informasjon om hvem det er som tilbyr denne tjenesten.

Det finnes ingen kontaktinfo, e-postadresser eller lignende. En rekke «doktorer» er listet opp, men samtlige er bare omtalt med fornavn og en kort biografi.

ANONYME: Doktorene som er omtalt på siden meglerdoktoren.no er i realiteten meglere i Proaktiv eiendom. Her Kenneth Aadland og Ørjan Lundal. Foto: Skjermdump

Les også

Dette huset har ligget for salg siden juni

Der blir det ikke nevnt ett ord om at de alle er meglere i Proaktiv Eiendomsmegling. Det er dette firmaet som står bak nettstedet.

Det bekrefter daglig leder Vibeke Stavenes.

– Vi ser det er varierende kvalitet på meglere, og for en privatperson er det fortvilende ikke å få solgt boligen. Vi synes det er gøy å kunne hjelpe, sier hun.

– Tar ikke betalt

Hun sier Proaktiv tilbyr en analyse av hva som er gått galt i prosessen med boligsalget og råd til hva som kan gjøres bedre. De prøver ikke å skaffe seg nye kunder, hevder Stavenes.

– Noen ganger har kjøperne feil prisforventning, men veldig ofte ser vi at det ikke er god nok presentasjon. Vi sender over en analyse av dette til dem som kontakter oss, men vi tilbyr oss ikke å ta over oppdraget. Dette er en gave til dem som har boliger som de ikke får solgt, sier hun.

– Hva får dere igjen?

– Forhåpentlig skaper vi en bevissthet rundt at det finnes god og dårlig megling, og at det er viktig å velge en megler som gjør en ordentlig jobb.

BARE TIL HJELP: Vibeke Stavenes, daglig leder i Proaktiv eiendomsmegling, avviser at de prøver å skaffe nye kunder via Meglerdoktoren. Foto: Aktiv eiendom

Vil være diskré

Stavenes sier de valgte ikke å ha noen informasjon om at Proaktiv står bak Meglerdoktoren.no fordi de ønsket at siden skulle være diskré.

– Vi ønsker at terskelen skal være lav for folk som vil bruke tjenesten, og at ingen skal føle at de er illojale mot megleren sin.

– Hvorfor er «doktorene» på siden deres kun nevnt ved fornavn?

– Ofte blir det litt mer personlig når vi bare bruker fornavn. Det er bare for å gjøre det enkelt, sier Stavenes.

Les også

Dette huset eig ein av Bergens rikaste menn. Han betaler null kroner i eigedomsskatt.

– I strid med loven

Forbrukertilsynet ser ganske annerledes på saken. Nina Elise Dietzel, juridisk seniorrådgiver, sier det å tilby en tjeneste på nett uten å fortelle hvem som står bak er i strid med e-handelsloven.

– Informasjon som navn, adresse, e-post og organisasjonsnummer skal være enkelt tilgjengelig, sier hun.

Dietzel sier det ikke har noe å si at tjenesten fra Proaktiv i utgangspunktet er gratis. Markedsføringsloven vil fremdeles gjelde.

Tilsynet skal vurdere

– Mange næringsdrivende tilbyr for eksempel gratis vareprøver, uten videre forpliktelser. Det er fortsatt markedsføring. Da gjelder denne loven, sier hun.

Hun utelukker heller ikke at Meglerdoktoren kan ses på som villedende markedsføring, men understreker at Forbrukertilsynet ikke har gått inn i den konkrete saken.

Det vil de nå imidlertid vurdere å gjøre.

– Vi kan ta opp saker på eget initiativ, og når vi nå er gjort oppmerksom på disse forholdene, vil vi vurdere det.

DIAGNOSE: Slik lover Meglerdoktoren å hjelpe selgere som ikke blir kvitt boligen sin. Foto: Skjermdump

Les også

Får du ikke solgt boligen? Dette bør være din plan B.

– De er en ikke-nøytral part

Carl Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), mener også det er for uklart at Proaktiv står bak Meglerdoktoren.

– Forbrukerne bør få tydelige opplysninger om at disse ikke er en nøytral part. Man kan ikke forvente at kommersielle aktører gjør ting gratis for å være hyggelige med forbrukerne, men vil vise frem sin egen kompetanse i håp om å få oppdrag, skriver han i en e-post til BT.

Også administrerende direktør Christian Dreyer i EiendomNorge er skeptisk.

– Det er uproblematisk at noen tilbyr denne tjenesten, men vår klare anbefaling er at man sier tydelig fra om hvem man er. Det vil vi også melde tilbake til Proaktiv, sier han.

Vil justere praksis

Daglig leder, Vibeke Stavenes, i Proaktiv eiendomsmegling sier de ikke har fått noen tilbakemeldinger fra kunder som lurer på hvem som står bak Meglerdoktoren.

– Men i realiteten kan det hende noen her gir fra seg opplysninger om sitt boligsalg til et annet meglerfirma uten å være klar over det?

– Ja, det kan du jo si. Men dette er som sagt en gratis tjeneste. Vi prøver ikke å selge noe som helst, det er kun ment som hjelp.

Stavenes sier de derfor heller ikke har tenkt på opplysningsplikten som følger av e-handelsloven.

– Men hvis forbrukermyndighetene reagerer, vil vi justere dette.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. No blir det bygd fleire hytter enn einebustader

  2. Svak vekst i boligprisene i februar

  3. Gjensidige kaster seg inn i boligmarkedet – lover tryggere bolighandel for kjøper og selger

  4. Bergenskvinne bosatt i Monaco ga 20 millioner kroner for byens dyreste bolig

  1. Forbrukertilsynet
  2. Norges Eiendomsmeglerforbund
  3. Eiendom
  4. Eiendomsmeglere
  5. Bolig