Etter fire dager så Marianne trekket fra kontoen

Marianne Thomassen (37) advarer mot det hun kaller «flinke» svindlere. Facebook, liksom-Ikea og liksom-VG er blant ingrediensene.

«BLITT FLINKE»: - Svindlerne er blitt veldig flinke. Blant annet er norsken god, og de kobler inn merkevarer du stoler på, sier Marianne Thomassen (37) fra Bergen. Hun ble lurt, men slipper unna uten økonomisk tap.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Thomassen havnet i nettsvindel-fellen en tirsdag i midten av juli.

Les også:

Les også

- Trodde jeg hadde truffet drømmemannen

— Jeg skrollet kjapt gjennom Facebooken. Der var det et delt innlegg. Noe om å betale én krone og få et IKEA-gavekort på 200 kroner, forteller 37-åringen.

Hun omtaler seg selv som «den som alltid er skeptisk».

— Jeg går ikke på sånne tulletilbud. Men så havnet jeg i klemmen likevel.

- Pinlig, så klart

Da hun klikket inn på tilbudet, kom hun videre til noe som fremsto som en artikkel i VG.

— Det så ut som en ekte nettavis-side, med VG-logo og det hele. Der sto det om gavekorttilbudet, at det var noe man faktisk kunne få, sier Thomassen.

Lover sex:

Les også

Blir du forfulgt av slike damer?

Så vidt hun husker oppga Thomassen kun navn og kontonummer, pluss at hun betalte den ene kronen.

— Det er pinlig, så klart. Men siden dette var Ikea, en bedrift jeg stoler på og har råd til slike stunt, så valgte jeg å prøve. Det gikk utrolig fort, alt på under ett minutt.

IKKE EKTE: Denne artikkelen er bare tilsynelatende en VG-sak. I adressefeltet på nettelseren din vil du se at det ikke er en vg.no-sak.

Etter at hun hadde betalt, kom det opp en helt annen og ukjent side. Thomassens normale skepsis kom for fullt.— Da jeg hadde gjort det, tenkte jeg «shit». Så trøstet jeg meg med at jeg bare hadde tapt én krone. Jeg tenkte ikke de kunne fortsette å trekke penger.

Ingen drømmedate

Men nettopp det skjedde. Fire dager senere, rett før familien skulle på ferie, sjekket Marianne kontoen. For fredagen sto et trekk på 749 kronertil «Dreamdating».

Les også:

Les også

Kvinne svindlet menn på Tinder og Facebook

— Så pass oversikt har jeg, at jeg vet at jeg ikke holder på med sånt, sier Thomassen.

Hun kontaktetbanken med en gang, fikk sperret kortet og bestilt nytt. Pengene har hun fått tilbake.

IMG_8917_jpg.jpg

— Banken sa de hadde fått rapportert mange slike saker den helgen. De ville ordne det som en reklamasjonssak. Det overrasket meg egentlig, siden det var jeg, ene og alene, som hadde dummet meg ut.«Norsken er ofte perfekt»:

Les også

Slik avslører Borghild medisin-svindlere

Ole Bernhard Larsen er kommunikasjonsansvarlig i Thomassens bank, Skandiabanken. Han sier svindeltypen som bergenskvinnen ble utsatt for, har eksplodert.

— Tidligere var det Nigeria-svindel, tullinger som sendte ut ti millioner eposter på dårlig norsk. Nå er svindlerne blitt «gode», med perfekt norsk og sider som ser helt kurante ut. Man må rett og slett forstå at det er for godt til å være sant, sier Larsen.

Bare for Skandiabanken anslår han opptil ti slike saker daglig i juli.

— I Ikea-svindelen er dessuten beløpene som trekkes så små at mange kan overse dem. Men dette regnes ikke som grovt uaktsomt. Så ta for all del kontakt, selv om du synes det er pinlig, oppfordrer Larsen.

- Ikke gå inn

Midt i fellesferien gikk Ikea ut med advarsel om ulike typer svindel med selskapet involvert. Kommunikasjonsrådgiver Siv Egger i Ikea Norge sier store aktører utnyttes i svindel for å øke troverdigheten.

Les også:

Les også

46-åring siktet for svindel ved å spille kreftsyk

— Alt av Ikeas konkurranser, kampanjer og tilbud står det om på ikea.no. Står det ikke der, er det ikke riktig, sier Egger.

Ikea ber heller aldri om personopplysninger eller betaling for at kunder skal få gavekort.

Politiet i Bergen har fått flere saker med Ikea-svindel i fanget siste tiden. BT snakket tirsdag med overbetjent Anita Dahl ved tyveriavsnittet.

— Senest i dag fikk vi en anmeldelse av dette. Og vi har flere saker liggende fra i sommer, sier hun.

Dahl ber folk være skeptiske. Hun påpeker at svindlerne blir mer finurlige, og at det noen ganger er lett å la seg lure.

— Ikke gå inn på slike sider. Vær restriktiv med betaling på nett og med å oppgi kontoopplysninger. Vær trygg på hvilke sider du er inne på, og handle kun på sikre sider. Er du usikker, kan det også lønne seg å google. Svindel vil ofte være omtalt, sier Dahl.

Også VG advarte i sommer mot blant annet Ikea-svindelen, som avisen ble trukket inn i. Øyvind Solstad i VG poengterer i saken at VG kun har saker på vg.no. På svindelsiden er adressen en helt annen.

Unngå dette:

Publisert: