Nordmenn som kjøper utenlandske aksjer satser på teknologi. Blant de ti mest kjøpte utenlandske aksjene, er halvparten teknologiselskaper. Ericsson, Apple, Nokia, Microsoft og Google ligger alle på ti på topp-listen.

I tillegg er åtte av de ti mest populære utenlandske aksjene enten svenske eller amerikanske.

Det viser en undersøkelse nordens største nettmegler Nordnet har gjennomført. Nordnet er Norges største meglerhus når det gjelder aksjehandel for privatpersoner.

55.700 nordmenn har en aktiv brukerkonto hos Nordnet, av disse er det 11 prosent som handler aksjer i utlandet.

Lite teknologiaksjer i Norge

Daglig leder i Nordnet, Anders Skar tror at hovedgrunnen til at nordmenn satser på svenske og amerikanske aksjer er fordi man kjenner disse markedene og produktene best.

— Sverige har en rekke kjente merker og Stockholmsbørsen er dessuten den største i Norden, legger han til.

Skar er heller ikke overrasket over at teknologi-aksjene er de mest populære.

- Den norske børsen er begrenset innenfor teknologi og telecom, derfor er det naturlig at kjøperne ser til utlandet. Mange ser på teknologibransjen som en bransje med stort utviklingspotensial og muligheter inn i fremtiden, sier han.

— Og de mest populære selskapene er kjente varemerker som har vært lenge i bransjen.

Mest penger går til Apple

Dersom man rangerer de mest solgte aksjene etter markedsverdi så er bildet litt annerledes. Da troner Apple på topp, etterfulgt av de svenske selskapene Bore tech og Know it. Bore tech er et energiteknisk selskap som leverer løsninger for renere kraftproduksjon. Know it er et konsulentselskap.

— Ettersom det kun er 11 prosent av våre norske brukere som handler utenlandske aksjer så kan store kjøp gjort av noen få personer endre rekkefølgen på de mest populære aksjene målt i hvor mye penger som er investert. De større investorene sitter med mer informasjon om mindre kjente selskaper, som gjør at denne listen har flere mindre kjente merkevarer, påpeker Skar.

Mest populære i Norden

Nordnet har også sett på hvilke utenlandske selskaper våre nordiske naboer investerer mest i. Svenskene har canadiske Northland Resouces på topp, etterfulgt av danske Vestas og norske DNO international.

Danskene har kinesiske Trina solar, russiske Vostok og amerikanske Wells fargo på sin topp tre-liste. Finland har danske Vestas og Nordic mining på topp etterfulgt av amerikanske Bank of America.