SAS har lenge varslet at de i dag skal presentere resultat for tredje kvartal, og det var også ventet at selskapet ville legge frem planer for kostnadskutt og salg av eiendeler.

Uten salg og kostnadskutt får ikke selskapet forlenget lån som utløper til sommeren. Da vil kassen tømmes raskt.

Men selskapet har ikke forhandlet ferdig med kreditorene og utsetter derfor offentliggjøringen til senest mandag.

Det går frem av en børsmelding selskapet sendte ut klokken 8 torsdag morgen.

— Betydelige fremskritt er gjort i disse forhandlingene og i forberedelsen av den omfattende planen. Begge deler forventes å være avsluttet innen noen dager. På grunn av dette utsetter selskapet publiseringen av rapporten for tredje kvartal 2012 til senest (mandag) 12. november klokken 8. I forbindelse med publiseringen kommer selskapet også til å legge frem resultatet av forhandlingene, og presentere planen, skriver selskapet.

Svensk avis: - Klarsignal fra bankene

Den svenske avisen Dagens Industri melder imidlertid på sine nettsider at bankene har gitt klarsignal for nødvendige milliardlån «precis i tid för torsdagens kvartalsrapport».

— Etter massivt påtrykk fra finansdepartementet har storbankene gått med på å forlenge lån på 4,7 milliarder kroner som utløper i juni, sier kilder til avisen.

Alle svenske storbanker, med unntak av Handelsbanken, skal være med på å forlenge lånene. Nordea har overtatt Handelsbankens andel, og både DNB og Royal Bank of Scotland er med, melder avisen.

Nest største eier i Nordea er den svenske staten, og største eier i DNB er den norske staten. Begge statene, pluss den danske, er også de største eierne i SAS.

Flere passasjerer og ledige seter

SAS-aksjen reagerer positivt på utsettelsen og stiger torsdag morgen 1,64 prosent på Oslo Børs. Volumet, altså antallet aksjer som er blitt handlet, er imidlertid svært lavt.

SAS-konsernet fraktet 2,7 millioner passasjerer i oktober. Dette er 4,6 prosent flere enn samme måned i fjor.

Men kapasiteten økte enda mer, og kabinfaktoren, eller flyenes «fyllingsgrad», falt dermed noe.

Må kutte og selge

Nye regnskapsregler som innføres neste år, fører til at SAS må ta både bonuspoengene de skylder kundene og pensjonsforpliktelser på rundt 11 milliarder inn i regnskapet. Det har ingen effekt på selskapets kontantbeholdning, men vil utradere omtrent hele egenkapitalen i regnskapet.

SAS varslet i en børsmelding tirsdag i forrige uke at selskapet skal spare ytterligere tre milliarder svenske kroner (SEK) i form av nedskjæringer. I tillegg skal selskapet selge unna virksomhet som ikke er direkte i selskapets kjernevirksomhet. SAS varslet samtidig at resultat før skatt for tredje kvartal i år ble 568 millioner svenske kroner. Resten av resultatpresentasjonen skulle komme i dag.

— Som et resultat av gjennomføringen av (spareprogrammet) 4Excellence har SAS økt passasjerinntektene med 9 prosent og senke enhetskostnaden (CASK - drivstoff- og valutajustert) med 6 prosent i løpet av tredje kvartal 2012, skrev selskapet forrige tirsdag.

Tapt ti milliarder

Eierne, hvor den danske, svenske og norske stat til sammen utgjør halvparten, har de siste tre årene spyttet inn rundt ti milliarder kroner i selskapet - like mye som selskapets samlede underskudd før skatt i omtrent samme periode. Både den norske og den danske stat har nå signalisert at selskapet må bevise at det kan tjene penger før mer frisk kapital skytes inn.

Flyselskapet har lenge vært i en presset finansiell situasjon. SAS har oppnådd overskudd bare to av de siste ti årene. Siden krisen slo til i 2008, har SAS tapt til sammen ti milliarder kroner før skatt, ifølge Jyllands-Posten.

Fra nyttår og frem til tirsdag morgen, før denne meldingen kom, var en fjerdedel av SAS' verdi på børs utradert.

Ved nyttår sto SAS-aksjen i 6,68 kroner. I går ble den omsatt til 5,50 kroner, som er et fall på omtrent 18 prosent.