— Hellas nye regjering bør slutte å be om mer hjelp og heller raskt vedta avtalte reformtiltak. Det skylder de etter tidligere hjelp fra sine europeiske partnere, sier tysklands finansminister Wolfgang Schaeuble til bladet Bild am Sonntag, ifølge Reuters.

I et svært direkte språk sier den tyske finansministeren til Bild am Sonntag at Hellas har brukt opp mye av tilliten fra resten av Europa underveis i grekernes statsgjeldskrise.

Mektig minister

- Den viktigste oppgaven den nye greske statsminster Antonis Samaras nå har er å vedta avtalte reformtiltak, fremfor stadig å spørre hva andre kan gjøre for Hellas, sier Schaeuble.

Som tysklands finansminister er han en av Europas mektigste finansminister og han er samtidig en av statsminister Angela Merkels næreste allierte.

Sist torsdag ble det varslet fra den nye greske regjeringen at de ville komme til å ønske og reforhandle krisepakken på 130 milliarder euro, som var laget for å redde middelhavslandet fra konkurs.

Uttalelsen fra Schaeuble kommer etter at noen av grekernes krav har blitt kjent.

Ifølge Reuters, som siterer et program fra den greske regjeringen, ønsker de blant annet mer tid for å redusere budsjettkuttet. — Det generelle målet er ingen ytterligere reduksjon i lønninger eller pensjoner og ingen flere skatter, heter det i programmet Reuters siterer fra, ifølge NTB.

Disse kravene til lettelser kommer trolig til å møte stor motstand allerede torsdag, da EU-landene møtes til toppmøte i Brussel.

«Ballen ligger hos grekerne»

Et krav om kutt fra koalisjonsregjeringen i Hellas utfordrer særlig nettopp Tyskland, som er svært sentral i pengebidragene som skal redde Hellas. Til nå har tyskerne sagt at man kan slakke litt på enkelte vilkår, men ikke gå med på store endringer.

Grekerne ønsker ifølge Reuters blant annet en utsettelse på to for sparedeadlinen i 2014. En slik utsettelse vil kreve 16 til 20 milliarder euro i ekstrastøtte til Hellas.

- Ballen ligger nå hos grekerne. Det er deres oppgave å vinne tilbake tilliten fra den europeiske befolkningen. Det kommer de bare til å klare gjennom klare handlinger og gjerninger, sier Scheauble.