Nokia legger fram blodrøde tall

Nokia, verdens største mobiltelefonprodusent, klarer fortsatt ikke å hevde seg i smarttelefonmarkedet og legger fram blodrøde kvartalstall.

TUNGE TIDER: Nokia, her representert ved sin «flaggskipbutikk» i Helsingfors, sliter i tung motbakke. Foto: REUTERS

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Selv om selskapets konsernsjef Stephen Elop i februar i år lovte omstruktureringer og forsterket innsats for å gjøre selskapet konkurransedyktig på markedet for smarttelefoner, måtte det finske selskapet torsdag innrømme at kvartalstallene var en skuffelse.

Resultatet før skatt sank til minus 544 millioner euro (4,2 milliarder kroner), mot et overskudd i samme kvartal i fjor på 221 millioner euro. Dette er kun andre gang siden 1998 at Nokia melder om kvartalstap.

Nokia solgte 88,5 millioner mobiltelefoner i andre kvartal, en nedgang på 18 prosent i forhold til foregående kvartal og 20 prosent i forhold til samme kvartal i fjor.

— Ser positive tegn

Men Elop sier selskapet nå svelger skuffelsen og ser fram mot tredje kvartal.

— Vi er godt i gang med å følge opp strategien vi har satt, og vi ser allerede positive virkninger i selskapet, sier direktøren.

I februar møtte Nokia positiv respons på beslutningen om å droppe sitt eget operativsystem og heller satse på Microsofts Windows.

Torsdag forsikret Elop at selskapet i løpet av året vil sende ut sine første Windows-baserte smarttelefoner, men analytiker i Nordea, Sami Sarkamies, mener likevel at tredje kvartal vil bli enda verre.

- Ikke nådd bunnen

Han tror selskapet ennå ikke har nådd bunnen, og tror Nokia nå tvinges til å selge sine kostbare Symbian-baserte telefoner til en billig penge for å beholde markedsandelen. Nokia ville torsdag ikke gi en indikasjon på hvor lavt markedsandelen deres har sunket. Analytikerne mener den ligger rundt 23 prosent, ned fra 33 prosent for ett år siden.

Les også

[No available link text]

På smarttelefonmarkedet er Nokias største konkurrenter Apple, som dominerer med både telefonproduksjon og operativsystem i iPhone, Google, med operativsystemet Android, som blant annet brukes i HTC-, Samsung— og Motorola-telefoner, og Blackberry, som tradisjonelt har dominert det amerikanske markedet.

Hva bør Nokia gjøre for å komme over kneiken? Si din mening i feltet under!

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Googles mobilplattform i voldsom vekst

  2. Jobs må punge ut til Nokia

  3. Nokia avviser oppkjøpsrykter

  4. Nokia sviktes av kunder og investorer

BT anbefaler

– Det er trolig det mest forurensende området jeg har vært borti

Tekstilindustrimuseet i Salhus måtte stenge på kort varsel. – Det var ikke ett eneste sted i kjelleren uten…

LES SAKEN