Det er første gang i historien at en næringslivsleder klatrer til topps i kåringen over landets mektigste kvinner. Tidligere er det politikere eller kvinner fra offentlig forvaltning som har inntatt makttoppen.

— Dette landet har aldri tidligere hatt en næringslivskvinne med så mye makt og innflytelse som Kristin Skogen Lund, sier Kapital-redaktør Vibeke Holth til NTB.

Fjorårets maktvinner Hanne Bjurstrøm er i år skjøvet ned til andreplassen. Arbeidsministeren har ifølge Kapital vært mindre synlig og initiativrik det siste året, mens Skogen Lund har gått stikk motsatt vei.

— Skogen Lund har noen helt unike egenskaper. Hun fremstår som mild, men likevel bestemt, hun har ikke spisse albuer og hun er hundre prosent troverdig, sier Holth.

Kristin Skogen Lund er leder for flere tusen Telenor-ansatte som konserndirektør med ansvar for konsernets aktiviteter i Norden og Broadcast. Som NHO-president er hun øverste tillitsvalgte blant ledere fra 20.000 bedrifter med over en halv million ansatte.

Topp ti-listen

1. Kristin Skogen Lund NHO-president og konserndirektør i Telenor. Kunnskapsrik, imponerende nettverk og innflytelsesrike stillinger. Unike personlige egenskaper.

2. Hanne Bjurstrøm

Arbeidsminister fra Ap med ansvar for blant annet pensjonsreform, inkluderende arbeidsliv og NAV, alt sammen tunge områder som er viktig for folk flest.

3. Erna Solberg

Høyre-leder i stigende posisjon. Har sittet i samtlige komiteer på Stortinget. Ligger an til å bli Norges neste statsminister.

4. Nina Frisak Regjeringsråd ved Statsministerens kontor. Bevis på at du kan være anonym og likevel ha stor makt. Styrer Stoltenbergs stab. Deltar alltid i regjeringskonferanser. Ekstremt viktig byråkrat.

5. Kristin Halvorsen

SV-lederen falt fra topp tre (også helt øverst) da hun gikk fra posten som finansminister til kunnskapsminister i Stoltenbergs regjering. Fortsatt svært mektig, blant annet som medlem av regjeringens underutvalg.

6. Anne Carine Tanum Bokhandler-arvingen er ifølge Kapital «årets kvinnelige komet». Klatrer 92 plasser på maktlista fra i fjor. Styremedlem i Helse Sør-Øst, styreleder i DnB NOR og i stiftelsen Litteraturhuset, tidligere styreleder i NRK.

7. Liv Signe Navarsete

Sp-lederen holder seg på topp 10-lista tross et omstridt gullarmbånd og hennes vulkanske temperament, heter det i begrunnelsen. Leder det viktige Kommunaldepartementet og er medlem av regjeringens mektige underutvalg.

8. Grete Faremo

Viser gjennomføringskraft og evne til å bruke sin posisjon tross hardt press mot forsvarsministeren fra flere kanter.

9. Siv Jensen

Frp-lederen leder det nest største opposisjonspartiet, avgjørende for et regjeringsskifte og med sentrale posisjoner i Stortinget.

10. Magnhild Meltveit Kleppa

Toneangivende statsråd i et viktig departement for folk flest. Har stått rak i stormen — blant annet rundt NSB - og ridd den av.