Ved en feil ble dyrlegen i Knarvik oppført med en inntekt som var 1.450.000 kroner for høy i skattelikningen for 2009, skriver Bergens Tidende. Dermed havnet Berg på tredjeplass på inntektstoppen i Lindås kommune. Feilen ble raskt rettet opp hos Skatt Vest i Bergen, de offentlige skattelistene som gis til nettavisene blir imidlertid administrert av Skattedirektoratet.

— De sa det ville ta tre uker å få rettet og kunne ikke garantere at nettavisene ville bruke de oppdaterte listene, sier Berg til BT.

Det fikk ham til å se rødt.

— Jeg ble mildt sagt forbannet av Skatteetatens arrogante holdning. Jeg trodde ikke det kunne være sant at staten på den måten bidro til å spre falsk informasjon om meg. Det forventer jeg kanskje i Putins Russland, men ikke i Norge, sier Berg.

I retten

Han bestemte seg derfor å ta saken til retten og stevnet i november i fjor den norske stat, ved Finansdepartementet, for Nordhordland tingrett.

— Statens arroganse satte meg i kamphumør og jeg bestemte meg for å gjøre mitt for at hele uvesenet, som fullstendig offentliggjøring av skattelistene er, skal vekk, sier Berg.

Fredag forrige uke ble saken avvist av tingretten.

— Saken ble avvist uten realitetsbehandling fordi retten mener at Dagfinn ikke hadde såkalt «rettslig interesse» i å få prøvd saken, sier advokatfullmektig Torill Terese Lie, i KPMG som representerer Berg.

- Retten mener at en dom i samsvar med Dagfinns påstand ikke har annen betydning for ham enn en bekreftelse på at det var gjort en feil, sier Lie ifølge BT.

Berg har imidlertid ingen planer om å gi seg og avgjørelsen vil bli anket til lagmannsretten. Hvis heller ikke lagmannsretten vil høre saken hans, går turen mest sannsynlig til den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

— Jeg skal ta dette så langt jeg kan og evner. Jeg vet det vil at tid, men jeg kommer ikke til å gi meg. Som den optimistiske 60-åringen jeg er regner jeg med å ha cirka 40 år igjen å leve, det bør være nok tid.

Blir endret

Ifølge Avisenes nyhetsbyrå må folk heretter logge inn gjennom MinID for å sjekke naboens skattetall. Skattelistene vil være tilgjengelige for folk flest på skatteetatens hjemmesider, og bare der.

— Vi tar hensyn til den teknologiske utviklingen, samtidig som vi holder fast ved at offentlige skattelister er en viktig forutsetning for politisk debatt om skattesystem og inntektspolitikk, sier statssekretær Roger Schjerva (SV) i Finansdepartementet, til NTB.

Berg er likevel ikke fornøyd.

— Fornuften trenger seg langsomt på og dette er et steg i riktig retning, men det er langt fra tilstrekkelig. Jeg vil kjempe videre for å få offentlige skattelister helt bort, sier Berg.