— Vi har vår egen virksomhet og vi vil satse industrielt. Da ønsket vi kontroll over verdiene, forteller Frederik Wilhelm Mohn.

Tirsdag ble det klart at faren Trond Mohn og tanten Marit kjøper Frederik ut av familieselskapet Wimoh.

Partene ønsker ikke å si noe om beløpet, men Frederik eide drøyt 30 prosent av selskapet som tidligere i år fikk inn 13 milliarder kroner ved salget av Frank Mohn AS til svenske Alfa Laval.

— Et håndtrykk er et håndtrykk

Frederik var imot at familiebedriften skulle selges, og gikk i april åpent ut i mediene og kritiserte sin far. Nå er han fornøyd med at familien er blitt enig om hvordan verdiene skal fordeles.

— Dette bedrer familieforholdene og vi får lagt ting bak oss, sier sønnen.

— Hvordan er forholdet ditt til din far?

— I familien Mohn er vi forretningsfolk. Et håndtrykk er et håndtrykk og et ord er et ord. Vi er fornøyd og lettet over at vi kom frem til en løsning. Vi synes motparten har vært ganske løsningsorientert.

- På ulike sykluser

Som en del av avtalen, gir familien Mohn én milliard kroner til Bergens Forskningsstiftelse.

— Perestroika AS så tidlig at for å komme til enighet kunne vi gi en gave i fellesskap. Det viderefører familiens tradisjon, sier Frederik W. Mohn.

— Så langt har det jo vært din far som har vært i førersete når det gjelder å dele ut gaver. Hvilket forhold har du selv til det å gi?

— Vi er opptatt av industri og ønsker å bygge industri videre i familiens ånd. Når det gjelder det å gi gaver, er vi i en litt annen syklus i livet.

Satser på Songa

Pengene som nå frigjøres, vil Frederik W. Mohn bruke på industriutvikling.

— Vi vil bygge noe på egen hånd. Vi er industrielle investorer og vil bygge noe varig, sier han.

I dag eier Perestroika AS rundt 50 prosent av riggselskapet Songa Offshore, noe han har betalt over to milliarder kroner for.

Så langt har imidlertid investeringen vært kostbar. Bare siden nyttår er verdien av selskapet halvert. Det bekymrer likevel ikke Mohn.

— Det er tøffe tider nå med ruskevær i oljebransjen. Men vi er langsiktige og skal bygge et selskap. Da ser vi ikke så mye på aksjekursen. Det viktige nå er at vi får de fire riggene levert i tide og med riktig kvalitet, sier Mohn.