- Båten er helt unik i sitt slag. Men det er jo ingen vanlige marinaer som kan huse Røkkes båt. I så fall må ligge den ved en kai, men når det er sagt kommer den vel neppe til Norge, sier redaktør i Seilmagasinet, Morten Jensen.

223 fot lang og med mast 17 meter høyere enn Oslo rådhus er Kjell Inge Røkkes gigantomaniske «Aglaia» verdens nest største sloopriggete (kun en mast, red.anm.) seilbåt, ifølge Seilmagasinet.

For kun det beste og største er godt nok for Aker-styrelederen. Mens seilskuten «Christian Radich» kun har 1360 kvadratmeter seilflate, er den maksimale seilflaten til Røkke nesten dobbelt så stor med sine 2400 kvadratmeter seilflate. Til sammenligning vil en 40 fots seilbåt ha en seilflate på ca. 100 kvm.

Aksjonærbrev

Røkke har selv ikke villet omtale gigantbåten, men vist til aksjonærbrevet som ble sendt ut 24. februar i fjor.

- Det er sikkert noen som vil kritisere meg for å seile min egen sjø med en stor seilbåt. Anne Grete har helt rett når hun sier at jeg lider av en uhelbredelig sykdom: Gigantomani, skrev han før han fortsatte:

- Hun har prøvd å helbrede meg, men har gitt opp. Vi var enige om å bygge en seilbåt på 66. Anne Grete mente fot, og jeg tenkte selvsagt i meter. Det ble 66 meter.

Hva det kostet å få båten bygger er ikke kjent, men prisanslagene går mellom 300 og 800 millioner kroner.

Gode resultater

Sist uke, da dette bildet ble tatt, seilte han i kroatisk farvann. Det kan han gjøre med god samvittighet.

Siden nyttår er hovedindeksen på Oslo Børs opp drøyt 7 prosent. Aker-konsernet derimot, der Røkke er hovedeier, er opp nesten 14 prosent.

Dette er et ganske annet bilde enn det styreleder Røkke selv tegnet i Akers årsmelding i vår:

«Sannheten er at Aker-aksjen har hatt en svakere utvikling enn OSEBX (Oslo Børs-indeksen, red.anm.) i de tre årene jeg har vært styreleder etter «comeback» i desember 2008. I denne perioden hadde det vært bedre å putte pengene i et indeksfond enn å investere i Aker-aksjer. Dette inspirerer til å levere bedre», skrev Røkke.

Følg oss på Facebook

Undervurdert

Og inspirert er han åpenbart blitt. Selskapet fremstår nå som svært robust, med en egenkapital på 20 milliarder kroner etter at salget av Aker Drilling til Transocean i fjor høst for 7,9 milliarder.

Den høyere aksjekursen skyldes særlig datterselskapet Aker Solutions. Med investeringer i Brasil på 600 millioner kroner, fremstår Solutions så langt som en av årets vinnere på Oslo Børs. Hittil i år har kursen steget nesten 40 prosent.

«Prinsipielt har markedet rett, men i dette tilfellet mener jeg at Aker-aksjen er for lavt priset. Å kjøpe Aker-aksjen er som å kjøpe en bil med 268 hestekrefter til prisen for en med 155 hestekrefter», skrev Røkke i vår.

Dette synet støttes av analytikere. De peker på at de underliggende verdiene i Aker-konsernet neppe gjenspeiles av dagens Aker-kurs, selv etter de siste månedenes kursoppgang. Aker Solutions, Ocean Yield og Det Norske er alle selskaper med betydelig oppsidepotensial.

— Dersom man løser opp selskapet i alle enkeltselskapene, ligger det en stor rabatt i selskapets underliggende verdier, sier Pareto-analytiker Andreas Stubsrud. Han anslår rabatten på selskapet til å være på 41 prosent.

Mens Aker-kursen i det siste året har steget 22 prosent mer enn hovedindeksen, antyder analytikerne at Røkkes uttalte mål om at aksjen omsettes for 500 kroner ved utgangen av 2013 fremdeles vil være ambisiøst.

Positivt olje- riggmarked

— Målet er realistisk, men fortsatt vanskelig. Svært mye spennende skjer rundt Aker Solutions og Ocean Yield, men kapitalen selskapet har tilgjengelig, må brukes utrolig smart om man skal nå målet på 500, sier Stubsrud.

— Selskapets posisjonering ser riktig ut. Så lenge markedet for olje, feltutbygginger og rigg er sterkt, vil det løfte selskapet. Selskapet ser langt på vei ut til å være forskånet for uroen som preger det internasjonale børsbildet, sier analytikerkollega i Arctic Securities, Christian Yggeseth.

Yggeseth peker samtidig på at Røkke har gjort klare grep som har bedret investortilliten i selskapet.

Røkkes egen kommunikasjonsdirektør Atle Kigen sier at Røkkes brev til aksjonærene handler om erkjennelser og langsiktighet, samt målet ved utgangen av 2013.

- Det han sa da, er like relevant i dag, og selskapet har en høyere verdi nå, sier Kigen i Røkkes hovedselskap Aker. Han minner om at det også er blitt utbetalt et utbytte på 11 kroner pr. aksje.

Det er Aker Solutions som representerer de ekstra hestekreftene som Røkke omtalte, mener Kigen.

Kommunikasjonssjef Endre Johansen i Aker Solutions minner om at Aker Solutions i fjor fikk en plan over fem år som skal gi en årlig vekst i omsetningen på mellom ni og 15 prosent.

— Markedet for oljeservice er godt i hele verden. I første kvartal 2012 oppnådde industrikonsernet en omsetningsvekst på 15,7 prosent, sier Johansen.