Onsdag stilte unge ulovlige innvandrere i USA seg i kø rundt om i landet, i håp om å få en arbeidstillatelse, slik at de kan jobbe uten å risikere å bli deportert, skriver nyhetsbyrået AP.

Over én million vil søke

Obama-administrasjonens nye program kalles Deferred Action for Childhood Arrivals. For å være kvalifisert for programmet må innvandrere bevise følgende:

  • At de ankom USA før de fylte 16.
  • At de er 30 år eller yngre.
  • At de har bodd i USA i minst fem år.
  • At de er i skole, er uteksaminert eller har tjenestegjort i militæret.
  • At de ikke er dømt for visse forbrytelser eller at det ikke utgjør en sikkerhetsrisiko. Men selv om det nye programmet gir de unge innvandrerne muligheten til å få arbeidstillatelse, betyr det ikke at de får lovlig opphold i USA. Det nye programmet er heller ikke en vei til amerikansk statsborgerskap.

Uansett ser de ulovlige innvandrerne programmet som et skritt i riktig retning.

17 år gamle Nathaly Uribe flyttet fra Chile til Glen Burnie i Maryland da hun var en liten pjokk. High School-studenten har samlet sammen alle papirene hun trenger, og øyner nå håpet om å få en arbeidstillatelse. Noe hun kun kunne drømme om da hun var liten. — Dette er mitt land. Det er her røttene mine er. Det kjennes godt å vite at det landet jeg kaller mitt hjem endelig aksepterer meg, sier Uribe.

Det amerikanske innenriksdepartementet anslår at over én million unge innvandrere kommer til å søke om arbeidstillatelse i år. Departementet anslår samtidig at cirka 890.000 av søkerne vil være kvalifiserte til en arbeidstillatelse.

Redd for å få avslått søknaden

Onsdag møtte tusenvis av innvandrere opp, forskjellige steder i landet, for å få hjelp til sin søknad. Andre møtte opp på konsulater, i et forsøk på å få tak i de papirene de må ha for å søke.

Selv om de unge innvandrerne i all hovedsak er positive til det nye programmet, er det også bekymringer å spore. 26 år gamle Jaqueline Cinto jobber fremdeles med å få tak i dokumentene hun trenger, i visshet om at det er hennes eneste mulighet til å få brukt sin mastergrad i yrkeslivet.

Men hun er nervøs for at hun ved å levere inn en søknad kan sette sine slektninger i fare for deportasjon, selv om tjenestemenn har sagt at de i utgangspunktet ikke vil bruke søkernes informasjon til å spore opp deres slektninger.

— Jeg er enda mer redd for at søknaden skal bli avslått, sier Cinto.

Republikansk skepsis

Men det er ikke politisk enighet om det nye programmet. Republikanernes presidentkandidat Mitt Romney er motstander av det. Romney har kritisert handlingsprogrammet, men han har ikke sagt noe om han vil reversere det om han blir valgt.

Dana Rohrabacher, republikansk kongressrepresentant fra California, er også sterk motstander av programmet.

- Det er et svik mot unge amerikanske mennesker. Vi skal representere interessene til det amerikanske folk, ikke til folk som kommer hit ulovlig fra andre land, sier Rohrabacher.

I Arizona, som har en av nasjonens tøffeste anti-innvandringslover, signerte guvernør Jan Brewer onsdag en ordre til etater i staten om å nekte førerkort og andre offentlige goder til immigranter som får arbeidstillatelse som følge av det nye programmet.Brewer uttalte at hun følger intensjonen i det nåværende statlige lovverket, ved å nekte innvandrerne offentlige goder.

Programmet har uansett økt Barack Obamas popularitet i den latinamerikanske befolkningen.

— Det dette har gjort er å signalisere at presidenten, som har vært ute av stand til å få til en omfattende innvadringsreform, i det minste bryr seg om situasjonen til disse innvandrerne. Dette er noe som er veldig populært blant innvandrerbefolkningen og i latinobefolkningen generelt, sier Manuel Pastor, direktør ved studier for integrasjon av innvandrere ved universitetet i Sør-Carolina.