De to nabolandene skal nå ha samtaler for å bli enige om når oljeeksporten fra Sør-Sudan skal starte igjen, sier Thabo Mbeki, mekler for Den afrikanske union (AU), etter samtalene i den etiopiske hovedstaden Addis Abeba.

Sikkerhetsspørsmål

Sudan bekrefter oljeavtalen med Sør-Sudan, men sier den først vil tre i kraft etter en ny runde med samtaler om sikkerhetsspørsmål, melder det statlige nyhetsbyrået Suna i Sudan.

Mbeki forteller at partene skal møtes igjen neste måned for å bli enige om et kompromiss for den omstridte regionen Abyei.

Foreløpig er det de økonomiske stridsspørsmålene statene er enige om.

— Det er enighet om alle temaene. Konflikten gikk på hvor mye transporten, foredlingen og overføringen skulle koste, sier Mbeki, som er tidligere president i Sør-Afrika.

Positive reaksjoner

Enigheten mellom de to landene blir møtt med positive reaksjoner. USAs utenriksminister Hillary Clinton, som for tiden er på rundreise i Afrika, sier avtalen viser at det er en «ny vilje til kompromiss på begge sider».

USAs president Barack Obama mener Sudan og Sør-Sudan nå bør benytte seg av det positive klimaet som er oppstått og prøve å løse gjenstående uenigheter om grenser og sikkerhet.

— Denne avtalen åpner døren til en framtid med større framgang for innbyggerne i begge land, sier han.

Kamper

Sudan og Sør-Sudan skilte lag i fjor, men uenighet om grenser og fordeling av oljeressurser brakte landene til randen av full krig i april. Ved flere anledninger var det kamper i grenseområdene.

Sør-Sudan stanset oljeproduksjonen i januar, etter dyp uenighet med Sudan om hvor mye sørsudanerne måtte betale for å frakte oljen sin ut gjennom rørledningene i nord. Til gjengjeld konfiskerte Sudan sørsudansk råolje til en verdi av nesten 5 milliarder kroner.

FNs sikkerhetsråd ga Sudanog Sør-Sudan beskjed om å løse striden innen 2. august hvis de ville unngå sanksjoner. De to partene har derfor i flere omganger vært i fredssamtaler arrangert av AU. (©NTB)