Telenor eier VimpelCom sammen med blant andre Fridmans selskap, Altimo. De to selskapene har avtalt at de skal eie like mye i VimpelCom, men de klarer ikke å bli enige om hvor mye den andre parten faktisk kontrollerer.

Det norske teleselskapet påstår at den russiske oligarken Mikhail Fridman har parkert en aksjepost hos en ukrainsk mangemilliardær for å få et overtak i det felleseide selskapet. Disse påstandene har fått russeren til å true med søksmål.

Men Fridman stopper ikke der:

Han hevder at det er Telenor som kontrollerer flere aksjer enn de offisielt eier.

Hevder Telenor eier mer

I en lengre pressemelding som Fridman-selskapet Altimo i dag har sendt ut, fremmer Altimo en påstand om at Telenor kontroller 2 prosent flere aksjer i VimpelCom enn hva de har på papiret. Offisielt kontrollerer Telenor rundt 43 prosent av aksjene i VimpelCom, inkludert en aksjepost på 3,4 prosent de er i ferd med å kjøpe av en egyptisk milliardær.

Men Altimo mener at det reelle tallet er 45 prosent, fordi det norske Oljefondet også eier 2 prosent av aksjene.

«De facto kontrollerer Telenor 45 prosent av aksjene», heter det i meldingen.

— Det reneste tøv

Ikke overraskende blir dette blankt avvist av Telenor.

— Det er det reneste tøv. Oljefondet er helt selvstendige, og har ikke noe annet til felles med Telenor enn at de har felles eiere med oss, sier pressetalsmann Dag Melgaard til Aftenposten.no.

Telenor som NATO-spydspiss i Russland

— Dette minner om påstandene fra noen år tilbake fra noen Duma-medlemmer om at Telenor skulle være NATOs spydspiss i Russland. Dette er påstander som det ikke er mulig å ta alvorlig, sier Melgaard.

Som kjent kontrolleres Telenor av den norske stat, som igjen er medlem av NATO.

Til trusselen om søksmål, som følge av at Telenor hevder at Fridman har parkert en aksjepost på 6 prosent hos en ukrainsk milliardær, sier Melgaard:

— Det tar vi helt med ro.

Telenor mener Fridman eier mer

Det er milliardæren Viktor Pintsjuk som nå har fått en sentral rolle i feiden mellom Telenor og oligarken Mikhail Fridman.

Telenor mener at eierstriden i den russiske mobilgiganten VimpelCom ikke kan løses før oligarken Mikhail Fridman innrømmer at han har parkert en aksjepost på 6 prosent.

Telenors eierskap i det russiske mobilselskapet VimpelCom kan fremstå som en evig krangel med den andre storeieren, mangemilliardæren Mikhail Fridman. Denne gangen består striden i hvor stor eierandel Telenor kan ha i VimpelCom. For øyeblikket er Telenor bare selskapets nest største aksjonær med 39,5 prosent av aksjene. Men Telenor er gjennom en salgsopsjon forpliktet til å kjøpe 3,44 prosent av den egyptiske krøsusen Naguib Sawiris, noe som vil bringe eierandelen opp i 42,94 prosent i løpet av høsten.

Dermed vil de passere Fridmans eierdel på 40,54 prosent, etter at han i forrige uke kjøpte en aksjepost på rundt 15,5 prosent av den samme egypteren. Derfor krever Fridman, med støtte av det russiske konkurransetilsynet FAS, at Telenor selger aksjer til Fridman, slik at de to kamphanene ender med like stor eierandel.

Møte i Moskva fredag

Sist fredag hadde Telenor et møte her i Moskva med det russiske konkurransetilsynet. Der skal Telenor ha gått med på kravet om paritet, altså lik eierandel. Men Telenor har ifølge den russiske næringslivsavisen Kommersant satt en særs viktig betingelse. Det er at en aksjepost på 6 prosent, som eies av den ukrainske stål- og mediemilliardæren Viktor Pintsjuk, skal regnes inn i eierandelen til Fridman-selskapet Altimo.

- Vi anser det som parkerte aksjer, og at det dermed er aksjer som kontrolleres av Altimo, sier pressetalsmann Melgaard. Dermed mener Telenor at Fridman i realiteten eier rundt 46,5 prosent av VimpelCom.

- Hva som da skal være paritet, er for oss litt underlig. For hvis vi skal ha paritet, er det de som må selge aksjer til oss, sier Melgaard.

Altimo bestrider at de kontrollerer posten på 6 prosent.

- Grunnløst

I forkant av Fridsmans storkjøp av aksjer i forrige uke, hadde russiske konkurransemyndigheter gått til søksmål mot Telenor. De hevdet at Telenor, som utlending, ikke kunne ha en kontrollerende eierandel i VimpelCom. I den anledning hadde de stoppet russiske VimpelCom fra å sende utbytte til morselskapet i Nederland.

- Det er nå enda mer åpenbart at det søksmålet er totalt grunnløst, sier Melgaard.

Telenor ber derfor om at søksmålet nå trekkes, og utbyttestoppen oppheves.