I fjor kom ca. 8000 turister til Tromsø med ønske om å se nordlys som reisemål. Disse bodde i gjennomsnitt tre døgn på hotell.

Denne vinteren har trafikken økt. De siste dagene har det nesten ikke vært ledige hotellrom i Ishavsbyen, og hotellene har i januar og februar hatt et belegg de tidligere bare kunne drømme om.

– Nordlyset er i ferd med å passere midnattssolen når det gjelder interesse blant turistene. Dette magiske himmelfenomenet har også et enormt potensial, vi har nok bare sett begynnelsen, sier seniorrådgiver Gunnar Nilssen i NHO reiseliv Nord-Norge.

Han har tidligere vært reiselivssjef i Finnmark, og mener produktutviklingen rundt nordlyset har kommet godt i gang.

– Dyktige arrangører vet hvor de skal ta turister for å finne nordlyset. Er det overskyet i Tromsø, så kjører man til innlandet, sier han.

Tidligere i vinter møtet Aftenposten en gruppe studenter fra Taiwan, som hadde tatt turen til Finnmark for å se nordlys.

– Absolutt fantastisk, sa reiseleder Jerry da himmelen plutselig var fylt av blafrende lys.

Forgyller livet

Nygifte par fra Japan har i flere år oppsøkt Nord-Norge i håp om å se nordlyset. For dem skal himmelfenomenet forgylle ekteskapet.

Nå strømmer turister fra alle kanter av verden nordover. I år starter også cruisesesongen rekordtidlig, også her er nordlyset et sentralt mål.

– Hurtigruten har også gjort en fin jobb. Deres prosjekt Hunting the light, har ført til at nordlysturistene spres langs hele kysten, og det er etablert en rekke aktiviteter i tilknytning, sier Nilssen.

Også ishotellet i Alta merker stor interesse for nordlyset.

– De fleste som overnatter her ber innstendig om å bli vekket, om det er nordlys ute, sier Tor Kjetil Wisløff ved Sorrisniva Igloo Hotell.

De har i mange år tilbudt overnatting i ishotellet, der også kunsten og møblementet er skapt av is. I tillegg tilbyr de scooterturer, og en rekke aktiviteter tilknyttet vinter og kulde.

– Nordlyset står høyest på ønskelisten til våre gjester. Det er virkelig morsomt å se hvor viktig det er for de langveisfarne å få nyte dette fenomenet, sier Wisløff.