Krever ny fengsling av forretningsmann

Politiet krever at den korrupsjonssiktede forretningsmannen i 60-årene skal sitte to uker i varetekt - helt isolert. Selv avviser han beskyldningene.

FORSVARERE: Forretningsmannen i 60-årene har advokat Svein Aage Valen (bakerst) som forsvarer. Advokatfullmektig Tarjei Hovland er medforsvarer. - Min klient stiller seg avvisende til beskyldningene, sa Valen i en kort kommentar før lørdagens rettsmøte startet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Lørdag formiddag møter en av de to korrupsjonssiktede forretningsmennene, en mann i 60-årene, i Bergen tingrett for andre gang på under to uker.

Det skjer etter at lagmannsretten fredag opphevet to av tingrettens kjennelser i den svært omtalte korrupsjonssaken. Opphevingen gjaldt fengslingen av de to forretningsmennene, og bakgrunnen skal ha vært at saken var for dårlig opplyst.

— Avviser beskyldningene

Den siktede forretningsmannen i 60-årene møtte til dagens fengslingsmøte fulgt av en politimann. På vei inn i rettssalen avviste han å svare på spørsmål fra pressen.

HAR ANKET: Høyrepolitiker Jan Sverre Stray ble sist uke varetektsfengslet i fire uker, siktet for grov korrupsjon. I likhet med de to medsiktede forretningsmennene, har også Stray anket fengslingen. Lagmannsretten skal trolig behandle fengslingsspørsmålet for Stray over helgen. Stray nekter straffskyld.

I rettsmøtet ble han møtt av et krav fra politiet om at han skal varetektsfengsles i to nye uker — med fulle restriksjoner. Det vil si full isolasjon, blant annet ingen tilgang på medier og ingen mulighet til å få besøk.

Les også

Forretningsmann løslatt i korrupsjonssaken - politiet anker

— Min munn er lukket med syv segl, sa aktor, politiinspektør Liv Mette Karlsen, da BT spurte om en kommentar til saken.- Jeg vil ikke kommentere mer nå, det ville vært feil.

- Hva tenker du om at lagmannsretten har opphevet to av kjennelsene i saken?

— Det er noe vi må til etterretning og forholde oss til.

Les også

- Saken mot Stray er en tynn suppe

Forsvarer for den korrupsjonssiktede mannen i 60-årene, advokat Svein Aage Valen, sier klienten stiller seg avvisende til beskyldningene. — Sier han mer?

— Han sier mye mer, men jeg tror ikke jeg skal komme inn på det nå. Dere har kanskje registrert at det ikke er så mye å meddele fra forsvarersiden så langt. Det får eventuelt komme senere, sier Valen.

- Vil komme nye opplysninger

Politiet krevde at fengslingsmøtet skulle gå for lukkede dører, og fikk medhold.

Tingrettsdommer Arne Langeland begrunnet lukkingen av saken blant annet med at det vil kunne «vanskeliggjøre sakens opplysning» om pressen fikk være til stede. Han nedla også forbud mot å referere fra kjennelsen som vil komme.

Dommeren fant det også sannsynliggjort at det vil fremkomme nye opplysninger i dagens rettsmøte. Han viste blant annet til at politiet vil trekke frem forklaringer som den siktede forretningsmannen har gitt til politiet.

Kjennelse ikke klar

Fredag ettermiddag ble den andre korrupsjonssiktede forretningsmannen, som er i 50-årene, også fremstilt for varetektsfengsling for andre gang. Kjennelsen fra dette fengslingsmøtet er lørdag formiddag fortsatt ikke klar.

De to forretningsmennene er sammen med bystyrepolitiker Jan Sverre Stray (H) siktet for korrupsjon.

Media får kun tilgang til selve slutningen i kjennelsen, altså en helt kort setning som sier hva dommeren har bestemt om fengsling eller ikke.

Forsvarer for den siktede i 50-årene, advokat Einar Drægebø, kunne fredag si lite om hva som hadde skjedd bak de lukkede dørene i tingretten - siden rettsmøtet både var stengt for media og belagt med strengt referatforbud.

— Men etter mitt syn er dette en uriktig sak, sa Drægebø.

Strays anke behandles trolig mandag

Også bystyrepolitiker Jan Sverre Stray har anket fengslingen fra tingretten til Gulating lagmannsrett. Den anken blir trolig behandlet mandag 21. oktober.

Strays advokat, John Christian Elden, hadde fredag samtaler med sin klient, og er klar på at han mener politiet har en svært tynn sak.

— Etter å ha satt meg inn i dokumentene, virker suppen enda tynnere, sa Elden til ba.no fredag.

Han mener det er uproblematisk at Stray har tatt seg betalt for å hjelpe forretningsmennene med tomtesaken.

— Stray var ikke i en beslutningsposisjon. Hadde saken vært behandlet i bystyret, ville han ha vært inhabil, sa Elden, som selv har vært bystyremedlem for Høyre i Oslo.

Han sammenligner det Stray har gjort med når han selv har vært advokat for klienter som har hatt saker som er blitt behandlet av bystyret. Da har Elden meldt seg inhabil. Den aktuelle reguleringsplanen det er snakk om for Strays vedkommende, vil trolig først komme til avstemning i bystyrets organer om et par år.

Publisert:
AKTOR: Politiinspektør Liv Mette Karlsen på vei til lørdagens fengslingsmøte i korrupsjonssaken i Bergen. - Min munn er lukket med syv segl, sier hun. Hun fikk dommeren med på å lukke rettsmøtet for pressen.
ADVOKAT: Einar Drægebø forsvarer den ene av de korrupsjonssiktede, en forretningsmannen i 50-årene fra Åsane. Han ble fremstilt for ny varetektsfengsling fredag 18. oktober, etter at lagmannsretten opphevet tingrettens avgjørelse om fengsling.