Smuler til Profitek-kreditorene

Bare tre millioner kroner er igjen i Profitek-boet. Det skal betjene 300 krav mot selskapet på 120 millioner kroner.

Publisert Publisert

SNAKKET UT: - Jeg kunne godt tenkt meg å ha vært uten Hellas-problemene, finanskrisen, bankenes egenkapitalkrav og alt slikt som gjør tingene vanskelig for oss, sa daglig leder Kurt Karlsen (til v.) i Profitek til BT i april. Nå er selskapet konkurs, og kreditoren kjemper om smulene som er igjen. Her sammen med gründer og styreleder Tor K. Heggernes. Foto: PAUL S. AMUNDSEN

  • Ingeborg Strand Christensen
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

ElektrokjempenProfitek ble konkursbegjært i Bergen tingrett i dag.

— Sparebanken Vest har tatt pant i samtlige eiendeler. Profitek har ikke hatt noen juridiske forpliktelser til andre leverandører, og disse har levert til Profitek uten noen form for sikkerhet, sa bostyrer Gunnar Haahjem i retten.

Konkursboet har solgt verdier for 95,8 millioner kroner til det nyopprettede selskapet Oneco Technologies, og Sparebanken Vest har fått 92,8 millioner fra salget.

— Etter at de pantsatte eiendelene i Profitek-boet er solgt, er det tre millioner kroner igjen som ikke var pantsatt. Det er begrenset med frie verdier, sa Haahjem.

- Se på egne rutiner

Flere kreditorer har tatt kontakt med bostyrer og luftet sin frustrasjon etter konkursen i Profitek-konsernet.

Haahjem viste imidlertid liten forståelse for dem under dagens konkursbegjæring.

Les også

Elektrokjempen Profitek konkurs

Han poengterte at det ikke var ulovlig å gå konkurs, men at selskapet hadde slitt med dårlig økonomi over lengre tid.

— Jeg vil oppfordre leverandører om å se på egne rutiner om hvorvidt det er riktig å gi kreditt til en bedrift med betalingsproblemer, sa han.

Haahjem redegjorde for ni konkursbo i Profitek-konsernet i tingretten i dag. Av disse var det i Profitek AS de virkelige verdiene lå.

120 millioner i krav

Totalt har det kommet inn 300 krav til Profitek AS, som til sammen beløper seg til 120 millioner kroner. Av disse er 30 millioner kroner prioriterte, og det ventes å komme ytterligere krav til boet.

Ett av kravene stammer fra El og IT forbundet, som ikke har fått innbetalt fagforeningskontingenten fra Profitek-ansatte, til tross for at den er trukket fra lønningene deres.

Profitek ble grunnlagt i 1999 av Tor Kristian Heggernes, og fra 2006 opplevde selskapet en oppkjøpsbasert vekst.

Problemene startet i 2011, sa Heggernes til BT i april. Da leverte konsernet et negativt resultat, som ifølge Heggernes gjorde det vanskeligere å ta opp nye lån.

Solgt til Oneco

Den økonomiske situasjonen bedret seg ikke. 2. mai i år ble aksjene i Profitek solgt til Oneco Industrier i Kristiansand. Allerede 16. mai konkluderte den nye eieren med at det ikke var mulig å redde selskapet ut av likviditetskrisen.

Dermed ble det levert oppbud for ni av selskapene etter pinse.

Profiteks eiendeler ble solgt til Oneco Technologies, og nærmere 550 ansatte ble med videre i det nye selskapet.

Ifølge bostyrer Haahjem har en av de tyngste oppgavene vært å sørge for at kundene aksepterte at kontrakter inngått med Profitek ble overtatt av Oneco.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Livsverket reddet fra konkurs

  2. Ny eier redder Profitek