løpet av de siste ti årene har Bob Mellemstrand fra Nærbø i Rogaland, også kjent som Kiwi-Bob, tjent nesten 1,5 million kroner på å jakte på varer som har gått ut på dato.

Han kan til tider tjene store penger på kort tid.

– På de siste 23 dagene har jeg tjent cirka 40.000 kroner i rene penger på utgåtte varer, sier Mellemstrand til Aftenbladet.no.

Ordningen er slik at han kan gå inn i en Kiwi-butikk og plukke varer som har gått ut på dato, for så å få en ny vare. Om butikken ikke har en ny vare, utbetaler Kiwi beløpet varen koster.

Mellemstrand forteller at han fant 50 pakker med 18 ølbokser i hver på Bryne. Da fikk han utbetalt 11.700 kroner.

– Da var Kiwi-sjefen litt sur, sier han og legger til at det er øl han tjener mest penger på.

To kilo poteter

Før vi går inn i en Kiwi-butikk i Stavanger, viser han frem loggboken sin. Den er stappet med navn på varer som han har sett går ut på dato om noen dager. Slik loggfører han alt for så å komme tilbake for å hente varen noen dager senere.

Bob spør i kassen om han kan vekse til to 10-kroninger, for å få med seg en handlevogn.

– De fleste i Kiwi-butikkene synes det er kjekt at jeg kommer, sier han.

Han leter mellom sjokoladeposer og annet snop som ligger nær kassen før han setter kursen mot boksmat og suppeposer.

Ved grønnsakene finner han to kilosposer med poteter som går ut i dag, fredag, og legger de i handlevognen. I hyllene med bakevarer finner han noen poser med sjokoladestrø som snart går ut på dato, det bli lagt tilbake i hyllen og notert ned i boka.

– Det er ikke lenge siden jeg var har, så jeg regner ikke med å finne så mye. Jeg vil bare se om det er noe jeg har oversett.

Det løftes på øl— og ciderbokser, potetgull og nøtter. Noen juicekartonger skrives ned i boka, men ellers er ettermiddagen lite innbringende.

Fri i helgen

Mellemstrand har lange arbeidsdager, spesielt når han er på Østlandet. Hjemme i Rogaland er han på jobb fire -fem timer hver dag. Dette har lønnet seg for Mellemstrand, for nå har han kjøpt seg en hytte på Sørlandet, delvis finansiert av Kiwi-penger.

– Jeg har nettopp vært på Østlandet, ved Hønefoss, der fyllte jeg opp bilen med mye varer, sier Kiwi-Bob.

Det er allslags typer varer han tar med seg hjem i stasjonsvognen. Poloen han fikk fra Kiwi noen år tilbake, har han byttet ut.

Hjemme har han mat så det holder, for det blir en del varer han får med ny holdbarhetsdato.

– Jeg bryr meg ikke om datostemplingen jeg, sier han. Det meste av maten spiser han selv, og noe gir han til mor og far.

Men i helgen har han fri, så Kiwi kan slappe av i et par dager, frem til mandag. Da reiser han til Sørlandet for å finne igjen noen varer han allerede har plukket seg ut.

Ingen tall

Trond Inge Larsson er regionsjef i Kiwi. Han sier at så lenge butikkkjeden har en slik avtale, så synes han det er greit at folk kommer og sjekker datoene.

De har heller ingen planer om å avvikle denne muligheten for kundene til å tjene seg litt ekstra penger.

Kiwi har ingen oversikt over hvor mange som har dette som en gesjeft, ei heller hvor mye de betaler ut hvert år til Kiwi-Bob og hans kollegaer.