Kl. 7.30 tirsdag var Gardermoen så å si kø-fri. Årsaken er trolig at folk planlegger flyreisen annerledes, etter at det i helgen ble rapportert om inntil to timer kø i sikkerhetskontrollen.

— Nå er det ingen kø. En del av årsaken er at det er mange forretningsreisende som har kansellert og booket om flyreisen, forteller Jo Kobro, informarssjonssjef på Oslo Lufthavn, Gardermoen.

.

Kommer i god tid

Den andre årsaken er at de reisende planlegger god tid på flyplassen.

— I dag klokken 5 hadde 3000 passert gjennom sikkerhetskontrollen, mot 1500 på vanlige dager. Det er ingen kø-situasjoner her, så det er ingen grunn til å kansellere flyreisen i nå, forteller Kobro.

Det reiser 30.000 med fly fra Gardermoen hver dag. Av disse er ca. 40 prosent forretningsreiser.

Flyselskapene taper

SAS tilbyr sine reisende å endre reisen sin uten kostnad tilog med i dag, 5. juni.

— Det er definitivt mange som har benyttet seg av tilbudetav å endre billetten sin. I helgen hadde vi likevel et høyt belegg, over 80prosent reiste som planlagt. Men i dag er det færre, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef iSAS.

I dag er det flere som har valgt å utsette reisen.

Rammer ikke partene

— Vi har ikke tallene klar ennå, men en stor årsak til atfolk endrer reisen, er nok at de frykter kø. Klokken 8 tirsdag morgen er detimidlertid nå mindre kø enn normalt. Vanligvis er dette rushtiden, men køen isikkerhetskontrollen er nå under 10 meter. Det er helt uvanlig, forteller Johansen.

— Det at folk trekker seg fra reisen er ikke godt nytt for verkenflyplassene, eller bransjen. Det er ikke partene i konflikten som taper pengerher, det er flyselskapene som taper penger, sier Johansen.

Situasjonen er som i går

Kommunikasjonsdirektør i Norwegian Anne-Sissel Skånvik harogså merket økt pågang av folk som har endret reisen sin.

— Situasjonen i dag er omtrent som den var i går. Vi busserAlta-passerer til Lakselv. Vi har merket mange avbestillinger og endringer og kundenefår refundert billettene sine, forteller Skånvik.

— Vi har sendt sms til kundene og booket om til avganger tiltider der flyplassene holder åpent. Vi har også anbefalt kunder å være ekstratidlig ute eller booke om innen åpningsperioden. Vi har vært fleksible, forkundene er en uskyldig tredjepart her, sier Skånevik.

Her kan du se om flyene er i rute på Gardermoen.