Altinn stengt etter skatteskandale

Personopplysningene til mann (36) blottlagt.

ALVORLIG FEIL: Slik ser siden ut som mange brukere har fått opp. Etternavnet og personnummeret er sladdet. Foto: SKJERMDUMP FRA ALT-INN

  • Ole Valaker
  • Maria Fagervoll
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Bt.no fikk tirsdag kveld en rekke tilbakemeldinger fra lesere som hadde logget seg inn på den offentlige portalen Altinn for å sjekke skatteoppgjøret.

Da fikk de opp noe helt annet enn de hadde bedt om. Alle har fått tilgang til en bestemt bruker, en 36 år gammel mann fra Oslo ved fornavn Kenneth. Både vedkommendes personnummer og informasjon om firmaet han jobber for, var tilgjengelig på siden.

Skatteetaten og Brønnøysundregistrene holdt mandag kveld krisemøter. Altinn vil være stengt inntil feilen er rettet og man er sikre på at løsningen er sikker.

— Det er et svært alvorlig sikkerhetsbrudd når uvedkommende får tilgang til noens personopplysninger. Dette skal ikke kunne skje, og Altinn forblir stengt til vi er helt trygge på at løsningen i Altinn er sikker, fastslår fungerende skattedirektør Sven Rune Greni.

Har kontaktet advokat

Til aftenposten.no sier mannen at han ble oppringt av flere personer som gjorde han oppmerksom på hva som hadde skjedd.

— Jeg har forstått at hele Norge kommer inn på kontoen min. Men jeg vil ikke kommentere noe rundt dette her. Siden min er nå nede, sier Kenneth (36) til tv2.no.

Mannen som fikk sine personlige opplysninger blottlagt for offentligheten har nå kontaktet advokat.

— Jeg er i kontakt med advokaten i selskapet jeg jobber i, ettersom det også lå informasjon som har tilknytning til selskapet i profilen, sier han til Dagbladet.no.

- Kan stjele

— Jeg skulle bare logge meg på og se opplysningene mine på altinn.no. Jeg klikket på «logg inn», og kom rett til en fremmed persons side i stedet. Der sto det svært sensitive opplysninger om den andre personen. Jeg har aldri opplevd lignende, sier Ruth Bertelsen.

Det samme opplevde Kamilla Hus da hun gikk inn på Altinn.no. Hun forteller at hun også fikk opplysninger om mannens kone i tillegg til et firma han jobber for.

— Dette er en svært alvorlig feil. Med et eneste tastetrykk hadde vi adgang til individuelle personlige opplysninger om et menneske vi aldri har sett eller hatt kjennskap til. Jeg har brukt altinn.no tusenvis av ganger, og er helt sjokkert over at det er mulig. Man kan stjele fra den andre personen med denne informasjonen, sier Hus, som er regnskapsfører.

Store problemer

— Feilen dreier seg om at flere personer har fått tilgang til en persons opplysninger. De har ikke fått tilgang til selvangivelsen, men meldingsboksen. Dette er veldig alvorlig, og vi har stengt av hele siden inntil videre. Vi jobber nå sammen med Brønnøysundregisteret der vi forsøker å finne årsaken til dette og omfanget av det, sier kommunikasjonsdirektør Astrid Bugge Mjærum Skatteetaten til bt.no ved 20.30-tiden.

Det jobbes nå på spreng for å komme til bunns i situasjonen.

— Vi driver og undersøker nå. Vi vil ta ned Altinn til vi finner ut hva det skyldes, sa senior kommunikasjonsrådgiver Anette Bjerke i Skattedirektoratet til bt.no i 19-tiden.

Hvor mange som fikk tilgang til mannens personopplysninger er foreløpig uvisst.

— Jeg er ikke kjent med omfanget, men det virker som det gjelder flere, sier Bjerke.

- Svært alvorlig

Tidligere på dagen har Altinn opplevd store problemer i forbindelse med selvangivelsen. Klokken 15 var det over 400.000 som hadde sjekket selvangivelsen.

I fjor måtte Altinn også sperre brukere ute, og det var mye nedetid.

Altinn sier de tar situasjonen svært alvorlig.

— Det har vært en nedesituasjon i Altinn tidligere i dag, og når leverandøren fikk løsningen opp på beina igjen oppsto det en alvorlig sikkerhetsfeil som gjorde at man kom inn på denne ene brukeren. Det er sterkt beklagelig, og veldig alvorlig, sier Jørgen Ferkingstad, informasjonsansvarlig for Altinn.no til VG.

Avslørt i hemmelig rapport

Mandag ble det kjent at Det Norske Veritas har avslørt store mangler i den nye Alltinn-plattformen, som er flaggskipet i statens utvikling av elektronisk forvaltning, med nettbaserte tjenester og samhandling på tvers av fagområdene i offentlig sektor. Løsningen ble bevisst startet opp før systemet var ferdig, ifølge Teknisk Ukeblad.

Ifølge nettstedet var rapporten til Veritas klar allerede i fjor sommer, men den er unntatt offentlighet.

Den tekniske rapporten er utarbeidet på oppdrag for Næringsdepartementet, og her kommer det frem at det gjenstår en del «for at Altinn II-løsningen skal fremstå som robust og klar for drift og videreutvikling».

Tips? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Trude (38) vart brutalt overfallen på jobb. Då starta ein ni år lang kamp.

Trude Gruben Breivik og mannen hadde kjøpt nytt hus på heimstaden. Fødselspermisjonen med barn nummer to var straks over.

Mest lest akkurat nå

  1. 43 evakuert fra båten, men 27 er igjen. – Eksplosjons­faren vedvarer fortsatt.

  2. I denne vesle elva starta det store industri­eventyret

  3. Eriksen har snakket med lagkameratene

  4. Ber om tilgivelse for drap på 6000 sivile for å «fylle kvoten» og få bonuser

  5. – Derfor må du tenke deg om før du tar bilder på stranden

  6. «Det var ikke bare viktig for Åsanes prosjekt – det kan fort vise seg å bli helt avgjørende»