Toppmegler økte inntekten med over millionen – se hvem som tjente best på boligsalg i fjor

Et par turister på spontanshopping er det Tom Jørgensen husker best fra 2017.

Publisert Publisert

SOLGTE «KYGO-HUSET»: Eiendomsmegler Tom Jørgensen solgte i høst dette huset på Hopsneset til Kyrre «Kygo» Gørvell-Dahll for rekordhøye 41 millioner kroner. Megleren gjør det skarpt også på inntektslisten for i fjor. Foto: Tor Høvik (arkiv)

  • Ørjan Torheim
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Telefonen kom helt uventet. Og timingen var bra. Det var midt på sommeren og rolig på kontoret, så Jørgensen hadde tid til å ta seg skikkelig av den plutselige forespørselen: Et amerikansk ektepar, på noen dagers besøk i Bergen, ville se en leilighet på Nordnes brygge.

Noen timer seinere kunne Jørgensen innkassere salget på 18,5 millioner kroner. Luksusleiligheten hadde ligget ute i flere måneder, og blitt satt ned i pris, før gjennombruddet altså kom i form av turister som handlet på impuls.

– Et utfordrende salg som fikk en svært lykkelig slutt, sier megleren om fjorårets gøyeste jobbopplevelse.

GØYESTE: Et amerikansk ektepar, helt uten tilknytning til Norge, bladde i fjor opp over 18 millioner kroner for denne leiligheten i C. Sundts gate på Nordnes. De var innom Bergen i noen dager. For megler Trond Jørgensen var seansen overstått på noen timer. Foto: Ørjan Deisz (arkiv)

– Skal ikke klage

I dag kom skattelistene. Jørgensen, sist i vinden etter det nylige rekordsalget til bergensartisten Kygo, havner også i år godt oppe på listen over eiendomsmeglerne med best inntekt. Han er daglig leder i Privatmegleren Vikebø & Jørgensen, der Christer Vikebø er den andre hovedeieren.

Tallene viser at 61 av Bergens eiendomsmeglere endte med millioninntekt i fjor. På listen står Jørgensen oppført med 4.160.951 kroner, over én million kroner opp fra året før.

Se eiendomsmeglerlisten nederst i artikkelen!

– Kalenderen var stort sett full i fjor, så jeg skal ikke klage.

– Ditt beste år noen gang?

– Absolutt blant mine beste. Men jeg er rett og slett ikke helt sikker, siden jeg måler suksess på andre måter enn i kroner og øre, sier Jørgensen.

Han og Vikebø driver også mer eiendomsbutikk sammen. I fjor startet de blant annet kontor i Stavanger. Totalt sett, sier Jørgensen, gikk det litt dårligere på bunnlinjen, mens både omsetning og antall salg gikk opp. Inntektshoppet forklarer han hovedsakelig med mer utbytte.

– Min inntekt reflekterer også at vi har enormt mange dyktige ansatte, både i Bergen og Stavanger. Min lønnsinntekt er relativt stabil fra år til år, men i fjor valgte vi å ta ut mer utbytte enn året før.

DNB-profil brøt ut: – Går riktig så bra

En annen profilert eiendomsmegler i Bergen er Dag Jonny Johannessen. I sommer kom nyheten om at han og tre kolleger hadde brutt ut av DNB Eiendom for å starte for seg selv. Det nye meglerselskapet har fått navnet Z Megleren, og 1. september åpnet de offisielt dørene.

BRØT UT: Eiendomsmegler Dag Jonny Johannessen sa opp hos DNB Eiendom i mai. Sammen med tre andre eks-DNB-meglere er han nå i gang med nytt meglerkontor i Strandgaten. Foto: Adrian B. Søgnen (arkiv)

– Det går riktig så bra. Vi må ansette én eller to til. Nå har vi fått hodet nok over vannet til at vi kan begynne å se etter kandidater, sier Johannessen.

Basert på sitt siste hele år i DNB havner han også i år på millionlisten, med en ganske pen økning i inntekt fra 2016. Det forklarer Johannessen med bedre tid til salg, og at han solgte flere boliger i det dyre sjiktet. Toppmegleren har ikke all verden til overs for å snakke om inntekten sin.

– Men de som ønsker kan jo hente ut den informasjonen. Så vi må bare leve med at dette blir tema én gang i året.

Samtidig er Johannessen redd for at skattelistesaker à la den du leser nå, kan gi folk et skjevt inntrykk av hele bransjer.

– Du vil alltid finne noen topper med god inntekt, og meglere på eiersiden som kanskje har tatt ut stort utbytte. Men tar du vekk dem, er min gjetning at snittinntekten for meglere går nedover. Det er mange aktører, og flere billigkonsept har dukket opp de siste årene, sier Johannessen.

– Relativt flatt i Bergen

I 2016 gikk boligprisutviklingen på høygir, og for toppmeglerne ble det snakket om jubelår og voldsomme lønnshopp.

I fjor gikk det tråere. Totalt sett opplevde hele landet nedgang i boligprisene, og Bergen endte med seks prosents fall. Kun Oslo kom verre ut på byenes «verstingliste».

Tom Jørgensen i Privatmegleren er ikke så opptatt av de månedlige og årlige prisvariasjonene. Han mener boligmarkedet i Bergen har vært jevnt siden 2014.

– Man må se ting litt over tid, sant? Sannheten er at markedet er relativt flatt i Bergen, med en ganske moderat prisoppgang sammenliknet med for eksempel Oslo.

Mens BT snakker med ham, sjekker han statistikk for å underbygge poenget sitt. Han finner blant annet at den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen i Bergen kommune kun gikk opp med litt over en tusenlapp fra juni 2015 til juni 2018.

– Selv om jeg er opptatt av at mine selgere skal få godt betalt, er det antall omsatte boliger som er avgjørende for resultatene i bransjen. Ikke om prisene stiger eller faller. Et marked med høy omsetning av boliger, til tross for fallende priser, er fortsatt et godt marked.

NY REKORD: Kygos nyervervede villa i Hopsnesvegen 120 er den dyreste privatboligen solgt i Bergen noensinne. Megleren bak salget, Tom Jørgensen, står for de to siste prisrekordene i Bergen. Foto: Tor Høvik (arkiv)

– Og hvordan blir 2019?

– Jeg er positiv, særlig på vegne av Bergen. Sammenliknet med andre store byer i landet har vi hatt en svært sunn utvikling de siste årene. Også neste år vil Bergen bli et godt sted å være, for både kjøpere og selgere, mener Jørgensen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Kygo kjøpte tidenes dyreste bergensbolig

  2. 2017: Bergenskvinne i Monaco ga 20 millioner kroner for byens dyreste bolig

  3. 2014: Hui satte prisrekord med denne boligen på Nattlandsfjellet

  4. Dramatisk boligprisfall i Bergen i fjor

  1. Skattelistene
  2. Kygo
  3. Eiendomsmeglere
  4. Skatteoppgjøret
  5. Lønn