Også havnesjefen ble påspandert Veneziatur

Havnedirektør Inge Tangerås tok privatfly med ordfører Trude Drevland og bodde på samme luksushotell i Venezia. - Helt uproblematisk og en del av jobben, sier han.

VILLE TRYGGE: - Jeg tror ikke det hadde blitt godt mottatt hvis jeg ikke kom. Det er viktig at havnen ikke gjør rederiene utrygge, sier Inge Tangerås, havnedirektør i Bergen. arkivfoto: Ørjan Deisz

  • Guro Valland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Det vekte oppsikt da ordfører Trude Drevland og sønnen ble hentet med privatfly for å dra til sjøsettingen av cruiseskipet «Viking Star» i Venezia.

Nå kommer det frem at også Inge Tangerås, havnedirektør i Bergen, var med på både flyet ned og bodde på samme luksushotell.

— Jeg ble invitert av rederiet. For dem var det ganske så viktig at jeg kom, og det tror jeg har en sammenheng med at rederiet har gjort investeringer i milliardklassen, satsinger som betinger god infrastruktur, og en havn som kommer opp på det nivået som tilfredsstiller behovet ved anløp.

Havnedirektøren informerte aldri havnestyret om Venezia-turen. Styreleder Øistein Christoffersen (Frp) vil be havnedirektøren forklare seg.

Les også:

Les også

Krever alle fakta på bordet

— Arenaen var i Venezia

Havnesjefen husker ikke når han ble invitert.

— Men det var en parallell problemstilling med Fjord Line da de skulle anløpe Bergen. Rederiene er svært opptatte av å vite at havnen forstår hva som skal komme og at den er forberedt på å ta imot store satsinger som dette. De vil være sikre på at jeg forstår hva det går i.

- Det var nødvendig å dra til Venezia for å forsikre dem det?

EKSKLUSIVT: Hotel Danieli er slått sammen av tre venetianske palasser fra 1400-, 1900- og 2000-tallet. Ifølge hotellet selv har de håndlagde lysekroner og antikke møbler og malerier. Prisen for et rom varierer fra 5000 til 50.000 kroner.FOTO: ROAR CHRISTIANSEN

— Jeg hadde ikke gjort jobben min skikkelig hvis jeg ikke hadde tatt den oppfordringen. De ville at jeg skulle være med på arrangementet, møte kapteinen og treffe andre som har ansvar for anløpet og driften som skal skje i Bergen. Arenaen var i Venezia, det var der de hadde samlet rederiets medarbeidere og det var der skipet ble sjøsatt. Da er det en grei anledning å starte prosessen der. - Hvilke tanker gjorde du deg om at du ble invitert dit?

— For meg var dette en krystallklar del av jobben. Det ville vært unaturlig å takke nei og et avslag kunne gjort det utfordrende for oss begge.

Les også:

Les også

Jobbet hardt for reder etter luksustur

Tok avgjørelsen selv

Hadde ikke Tangerås takket ja til turen, tror han at rederiet kunne blitt bekymret og sette spørsmålstegn ved hvorfor Bergen Havn ikke kom inn i en slik dialog.

— Dette er store satsinger og de er avhengig av å få med seg havnen på et tidlig tidspunkt, sier Tangerås.

- Rådførte du deg med noen før du tok avgjørelsen om å dra?

— Nei, det gjorde jeg ikke. I min stilling er det helt naturlig at du må respondere og imøtekomme, og lytte til behov og krav og tilrettelegge.

BODDE HER: På dette hotellet, nesten vegg i vegg med Dogepalasset, ble Drevland og hennes sønn innlosjert av Hagen.FOTO: ROAR CHRISTIANSEN

Tangerås ble som ordfører Drevland fløyet ned med privatfly søndags kveld, men ordnet transporten hjem selv.— Det var en hurtig og effektiv måte å komme seg dit på. Mandag var det middag, hvor jeg fikk pratet direkte med kapteinen og vi la rammene for det videre arbeidet.

- Du bodde på samme hotell som ordfører Trude Drevland og hennes sønn?

— Ja, det var booket og ordnet. Det var en effektiv og nyttig tur. Jeg måtte sette meg ned med kunden og se på skipet og høre hva behovene er.

Les også:

Les også

Ordfører Trude Drevland er sykemeldt

— Ordinær arbeidsreise

Havnesjefen har ikke rapportert reisen til skattemyndighetene og ser heller ingen grunn til å gjøre det.

— Nei, for meg er dette en helt ordinær arbeidsreise. Det var sjenerøst at de ville fly meg den ene veien, og dekke hotell og måltid. For meg var det ingen personlige fordeler på denne turen og helt uvesentlig i denne sammenhengen.

- Privatfly og luksushotell, er ikke det en fordel?

— Det var fantastisk at reisen bare tok et par timer. Og for all del, det var et flott hotell, men jeg ville ikke valgt det selv. For meg var dette i høyeste grad en arbeidsreise og synes ikke dette er noe å lage en historie av.

Les også:

Les også

Ordføreren kan få skattesmell

Ordfører Trude Drevland har vært opptatt av å få frem at Venezia-turen var en jobbtur og ble gjort for byens beste.

— Forstår du at noen kan reagere på at du takket ja til en slik reise, betalt av kunden?

— Jeg kunne selvsagt tatt vanlig rutefly, men da jeg fikk tilbudet om å fly rett ned den søndagen var det en effektiv måte å komme seg ned på. Men det er ikke ferie! Jeg er på jobb. Skal jeg på cruise reiser jeg som privatperson og til en helt annen del av verden, sier Tangeårs.

PRIVATJET: Skipsreder Torstein Hagen sendte dette flyet, som eies av Viking Travels, for å hente Drevland og hennes sønn i Bergen. De ble også fraktet tilbake med det samme flyet. FOTO: THORTSEN PFAU

— Har du fått noe fra rederiet? - Nei. Det rederiene forventer er oppmerksomhet fra havnen. Og så håper de at havnen gjør så godt de kan for å tilrettelegge infrastruktur.

Dro også til Gdansk

Havnesjefen forteller at også Fjord Line i sin tid var opptatt av å få havnen inn i prosessen.

— Da var jeg i Gdansk i Polen på befaring, sjøsetting og et møte med rederiet. Det var en viktig jobbtur, akkurat som i Venezia. Rederienes investeringer er så store, at jeg må ta dem alvorlig.

Etter at skipet ble døpt i Bergen på 17. mai, ble havnesjefen og ordfører Trude Drevland invitert med ektefellene på et gratis cruise mellom Bergen og Oslo.

- Du tenker ikke at du har gjort noe gale i denne saken her?

— Nei, kjære folk. Det hadde vært verre hvis jeg ikke hadde gjort det. For meg er det helt uproblematisk og ingenting er hemmelig. Jeg har ingenting å skjule og er på jobb hele tiden.

Les også:

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Drevland til BA: - Jeg reiste alene

BT anbefaler

«Her får du en ultimat burgeropplevelse – med god samvittighet»

BTs matanmelder har testet tre spisesteder som passer ypperlig for takeaway.

LES SAKEN