Strømprisen i Sør-Norge stiger til sitt nest høyeste tirsdag

Tirsdag blir strømprisen i Sør-Norge i gjennomsnitt 2,08 kroner gjennom dagen.

Strømprisen forventes å trekkes opp neste uke på grunn av tørt og kaldt vær. Det kan gjøre koking av smultringer dyrere.
Publisert Publisert

Ifølge strømbørsen Nord Pool når strømprisen 3,67 kroner per kilowatt-time på sitt høyeste i Sør-Norge i løpet av tirsdagen. Det skjer mellom klokken 16 og 17 tirsdag ettermiddag.

I gjennomsnitt vil strømprisen ligge på 2,08 kroner per kilowatt-time gjennom dagen i Sør- og Vest-Norge. Prisen i Midt- og Nord-Norge er på 36 øre per kilowatt-time i gjennomsnitt.

Inkludert nettleie og avgifter blir strømprisen rundt 3,17 kroner kilowattimen i snitt gjennom døgnet i Sør-Norge. I Nord- og Midt-Norge blir den tilsvarende strømprisen rundt 1,02 øre. Tallet inkluderer ikke eventuelle påslag fra strømselskapet.

Forrige rekord ble satt 29. november, da var den gjennomsnittlige gjennomsnittlig 2,56 kroner kilowatt-timen. Da var forrige rekord kun en dag gammel.

Forventer at strømprisen trekkes opp neste uke

Ole Tom Djupskås, kraftanalytiker i Refinitiv, forklarer at det høye prisnivået henger sammen med at det har kommet kaldt og tørt værvarsel med mindre vind fra neste uke, sammenlignet med slik værvarselet var før helgen.

– Vi venter fallende priser fram til søndag på grunn av mildt, vindfullt og vått vær. Fra mandag neste uke forventer vi kaldere og tørrere vær enn normalt og samtidig ganske lite vind, noe som vil trekke prisene oppover igjen. I tillegg er det kaldt og vindstille også i Tyskland og prisnivået der forventes å ligge rundt tre kroner per kilowatt-time i neste uke.

Værvarselet han ser på går to uker frem i tid, men han peker på at det er gode prognoser også for den neste måneden.

– Sånn det ser ut nå går man kanskje inn i januar med en litt kaldere og tørrere situasjon enn normalt, sier han.

Analytikere har tidligere pekt på kraftig økte priser på kull og gass, økte priser på CO₂-kvoter i Europa og lavere produksjon av vind- og vannkraft enn vanlig, som grunner til den høye strømprisen i høst.

Nytt kjempehopp i gassprisen: – Det er en global budkrig

Regjeringen kom med strømpakke

Denne høsten har strømprisen vært høy, og i helgen kom regjeringen med krisepakke til strømkunder. Staten vil bruke omtrent fem milliarder kroner på å dekke halvparten av strømprisen som overstiger 70 øre per kilowattime, opplyste regjeringen lørdag.

Ordningen inkluderte ikke borettslag, noe som skapte stor usikkerhet i Storfjellet borettslag på Holmlia. Olje- og energidepartementet opplyste søndag at de vil se på mulige løsninger. Ordningen inkluderte heller ikke bedrifter eller hytter.

Borettslagene er ikke med i regjeringens strømpakke: – Ekskluderer én million mennesker

Vedskolen

Nyhetsbrev Gratis: Journalist Eir Stegane gir deg alt du trenger å vite om fyring og ved i tre leksjoner på e-post.
Publisert