NHO om den nye regjeringen: – Vi har store forventninger

Både NHO- og Virke-sjefen forteller om store forventninger til den påtroppende regjeringen, uansett hvordan den er satt sammen.

NHO-sjef Ole Erik Almlid og Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen har allerede «kravene» klare til Støres kommende regjering. Her avbildet under en pressekonferanse om kompensasjonsordning til bedrifter i mars i fjor.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Vi har jo mye politikk som vi har utviklet over mange år til å løse klimaskiftet og å bygge ny industri og ny kompetanse. Norge trenger nye arbeidsplasser i bøtter og spann, og å sikre inntektene via private bedrifter i årene fremover.

Det sier NHO-sjef Ole Erik Almlid, som understreker viktigheten av samarbeid, ikke bare med en kommende ny regjering, men under forhandlingene om en ny regjering.

– Vi har store forventninger til at den nye regjeringen etablerer et veldig godt samarbeid med NHO. Skal man lykkes med jobbskaping og klimaskiftet så er det nødvendig å jobbe tett. Vi venter også et tett samarbeid under forhandlingene om en regjeringserklæring, sier Almlid til E24.

Les også

Slik kan økonomien bli i et rødgrønt Norge

– Dialog fra dag én

Mandag kveld ble det altså klart at Arbeiderpartiet sikret rødgrønt flertall sammen Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti i årets stortingsvalg. Almlid sier NHO venter å få komme med innspill til hvilken politikk Støres kommende regjering skal føre på deres område.

Administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO.

– Bedriftene er løsningen på mye av det en ny regjering vil løfte frem, så da trenger vi også å utdype hvordan en ny politikk kan skape de jobbene.

– Vi er opptatt av å fortelle hvordan politikk kan bidra til den jobbskapingen, og vil ha god dialog fra dag én, noe vi også forventer, sier Almlid.

Samtidig ønsker Almlid å rette en stor takk til avtroppende statsminister Erna Solberg, sier han.

Les også

Her er Aps plan for regjeringsforhandlingene

– Jeg føler en veldig stor takknemlighet for det samarbeidet vi hadde med regjeringen som nå skal gå av. Det var et godt og nært, konstruktivt samarbeid. Vi var ikke enige om alt, men vi hadde en felles forståelse om hvor viktig det var å samarbeide.

– Ingen regjering i Norge vil klare å nå sine mål uten å samarbeide tett med NHO og norsk næringsliv. Vi har stor grunn til å takke Erna Solberg, som har lagt ned en imponerende innsats, sier Almlid.

Virke: – Flere private grønne jobber

Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen sier det viktigste for dem nå er grønne jobber.

– Vi har en forventning om at regjeringen prioriterer sirkulærøkonomi og bærekraft i hele næringslivet fra dag én. Handels- og tjenestenæringen sysselsetter 70 prosent i privat sektor, og venter at omstillingen vi nå skal få til må gjennomføres i hele næringslivet.

Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke.

– Det betyr flere private grønne jobber og at vi tar med hele økonomien, sier han.

Samtidig er Kristensen klar på at velferdsstaten vil ha utfordringer fremover. Veksten i ideell sektor er et av Virkes satsingsområder, og Kristensen venter at regjeringen leverer fra dag én, sier han.

– Vi trenger også smartere skatter og avgifter, så de stimulerer til grønn omstilling. I dag er det ting som hindrer det, gjennom alt fra lover til avskrivningsregler, til det at du har avgifter som vi må vri for å sikre en sirkulærøkonomi.

– I tillegg er det ekstremt viktig at vi har konkurranse på like vilkår i forhold til utenlandske aktører. Og vi trenger forenkling og effektivisering, og økt digitalisering for å gjøre det enklere å drive næringsvirksomhet, sier han.

Publisert: