Taco crawl i Los Angeles

Publisert: Publisert:

Los Angeles er hjem til noen av de beste tacosjappene i verden.

På grunn av den korte avstanden til Mexico er det naturlig at både matlagingsteknikker og ingredienser har funnet veien over grensen.

Mange meksikanske kokker har endt opp i L.A. og brukt tortillalefsen som sitt lerret for å vise frem det beste fra hjemlandet sitt. Derfor finner du både de tradisjonelle rettene her, men også mer moderne tacoer med en lokal vri.

Taco-bilen har blitt et symbol på Los Angeles – nærmest en slags maskot for byens matscene. Ingen skjønte det bedre enn den legendariske (nå avdøde) matjournalisten Jonathan Gold fra L.A. Times:

«The taco honors the truck» var én av hans fem regler for matkulturen i Los Angeles. Med andre ord, taco er best fra en food truck.

Vi bestemte oss for å hedre taco-bilen og la ut på en såkalt taco crawl i L.A., altså besøk på flere tacosjapper på én og samme dag. Målet? Å finne den beste tacoen i Los Angeles!

Vi gjorde grundig forarbeid for å finne frem til de mest populære stedene i byen akkurat nå. Deretter dobbeltsjekket vi alle åpningstider og lokasjoner, la en angrepsplan, og samlet en gruppe tacoelskere for å bli med på vårt oppdrag.

Det er fint å være flere på en crawl, for da kan man dele all maten og rekke over enda flere restauranter på én dag.

Vi testet seks ulike tacosjapper, men det var særlig ett av stedene som skilte seg ut fra mengden. Fortsett å lese for vår guide til de beste tacosjappene i Los Angeles, inkludert restauranten som var den enstemmige favoritten.

HomeState

Breakfast tacos fra HomeState.

Det er bare én måte å starte en taco crawl i Los Angeles på, og det er med breakfast tacos, altså frokosttaco.

En av Jonathan Golds gylne regler for en god taco var at stedet lager sine egne, ferske tortillalefser. Hvis du ser pakker med ferdiglagde tortillaer fra butikken bør du styre unna.

HomeState har flere lokasjoner og vi valgte restauranten deres i Hollywood da den passet best for løypa vi hadde lagt opp. Det er for øvrig vanskelig å komme seg rundt Los Angeles uten bil, men Uber funker bra som et alternativ hvis du ikke har egen.

HomeState lager Texas-style taco og deres hvetetortillas er definitivt hjemmelagde. Det var fascinerende å se på mens de ansatte formet kuler av deig, klemte dem flate i en tortillapresse og stekte dem gylne på ei takke.

Fra menyen prøvde vi Guadalupe (chorizo-pøse, egg og ost), Trinity (bacon, egg, ost og avokado) og en taco med guacamole og brisket (tilsvarende høyrygg på norsk).

Det er alltid kø utenfor dette stedet, og etter å ha smakt tacoene selv så skjønner vi hvorfor!

Adresse: 4624 Hollywood Blvd Los Angeles

Tacos 1986

Adobada al pastor og sopp-quesadillas på Tacos 1986.

Tacos 1986 startet som en pop-up for noen år siden, men ble etter hvert så populær at de åpnet egen restaurant. Når har de til og med utvidet med en lokasjon nummer to!

Tacoene her serveres Tijuana-style, og signaturretten er adobada-marinert svinekjøtt som tilberedes al pastor. På godt norsk betyr det svin i en rød chilisaus som stekes på spyd. Spydet er av den roterende typen som du kjenner fra kebabsjapper og kalles for en trompo.

Mexico har faktisk hentet denne tilberedningsmetoden fra Midtøsten. For maksimal saftighet bør du be om at kjøttet skjæres ferskt fra grillspydet når du bestiller.

Vi anbefaler tacoen con todo («med alt» – guacamole, koriander og løk), men det styrer du selv.

Hvis du heller vil prøve et vegetarisk alternativ så har de også en sopptaco med masse umami-smak.

Uansett om du velger kjøtt eller sopp så anbefaler vi at du bestiller tacoen som en quesadilla, altså med ost på toppen. Vi prøvde også varianten vampiro, som kom med en sprø tostada i stedet for tortilla, men det ble for tørt og hardt. Vanlig maistortilla er det du vil ha her!

Tacos 1986 er et godt alternativ for nattmat også, siden de holder åpent til midnatt de fleste dager og til kl. 3 i helgene.

Adresse: 609 S Spring St, Los Angeles

Sonoratown

Sonoratowns signaturrett – chivichanga.

Køen strekker seg ut døren, mariachi-musikk spiller over høyttalerne, og lokalet lukter av grill og røyk fra det spesielle mesquite-kullet som benyttes på Sonoratown.

Du er i ferd med å trå inn i den beste tacosjappa i Los Angeles.

Sonoratowns hvetetortillaer er legendariske. Mange tenker på maistortillaer som den mer autentiske typen, men det er faktisk hvor i Mexico du befinner deg som er avgjørende. I den nordlige delen av landet, som Sonoratown er inspirert av, så er det faktisk tortillalefser av hvete som gjelder.

Sonoratown lager fantastiske hvetetortillaer.

Sonoratown har vunnet flere priser for sine lefser, og én av tingene som gjør dem så unike er bruken av svinefett. Smult gir lefsene en fløyelsmyk konsistens og en nøttaktige smak. Det gjør også deigen smidig slik at den kan presses veldig tynn, og tortillaene her er så tynne at de nesten er gjennomsiktige. Melet er imidlertid den aller viktigste ingrediensen.

De første årene importere restauranten melet selv fra Tijuana. Faktisk måtte de «smugle» det inn som privatimport da det ikke lot seg løse med en importavtale med produsenten.

Etter hvert fant de en mølle i USA som kunne analysere melblandingen og replikere oppskriften med lokal hvete.

En god tacosjappe lager egne tortillalefser.

Vi har smakt lefsene både før og etter melskiftet og det er fortsatt de aller beste tortillaene vi noen gang har spist. Det er Sonoratowns egen tortillaekspert, Julia Guerrero, kjent fra Netflix-serien «Taco Chronicles» som leder tortillabakeriet og sørger for at kvaliteten alltid er på topp.

På Sonoratown velger du først type taco, og deretter kjøttfyllet – biff, kylling, chorizopølse eller kumage (tripa).

Du må prøve signaturretten chivichanga (også kjent som chimichanga, men dette er en lokal variant) og da gjerne fylt med den langtidskokte kyllingen.

Caramelo anbefales med de stekte chorizopølsene, og kommer alltid med pintobønner, ost, avokado og rød salsa.

Taco med grillet biffkjøtt, avokadokrem og salsa fra Sonoratown.

Den klassiske tacoen fungerer aller best med grillet biff, som har masse røyksmak fra grillen. Men faktisk får alle tortillalefsene en runde over grillen, så kullet setter sitt preg på samtlige menyvalg.

Hvis du virkelig er sulten skal du ha Sonoratown sin burrito 2.0. Denne funker med alt, men kanskje aller best med biffkjøtt. Alle i tacojuryen var samstemt i at Sonoratown ikke bare er den beste tacosjappa i Los Angeles, men at den lett kan måle seg med det beste i Mexico også. 

Adresse: 208 E 8th St, Los Angeles

Mariscos Jalisco

Mariscos Jaliscos signaturrett – tacos dorados de camarones.

Jonathan Gold sin favoritt blant L.A. sine mange taco trucks var Mariscos Jalisco, og så lenge han styrte matspalten til avisen så var den konsekvent å finne på topplista L.A. Times 101 Restaurants.

Originalen står parkert i Boyle Heights-området, men nå har de også en lokasjon i Downtown. Vi har testet begge og kvaliteten står seg bra!

«The taco honors the truck» – Jonathan Gold.

De er kjent for én ting her – tacos dorados de camarones, som er frityrstekte tortillalefser (tostadas) fylt med reker i chilisaus.

Jonathan Gold beskrev dette som smaken av L.A. Den sprø lefsa, de saftige og søte rekene, friskheten fra tomaten, stinget fra chilien og den kremete avokadoene på toppen gir en perfekt balansert smak og tekstur.

Pass på – denne er sterk! Aguachile fra Mariscos Jalisco.

Hvis du tåler litt sterkere kost, bør du også prøve aguachile her – en sprø tostada, toppet med reker, agurk og avokado. Dette var det mest spicy vi spiste hele dagen.

Adresse: 3040 E Olympic Blvd, Los Angeles

Los Originales Tacos Árabes

Du får libanesisk taco fra Los Originales Tacos Árabes.

Visste du at opprinnelsen til al pastor taco er den libanesiske shawarmaen?

Tradisjonen med å tilberede kjøtt på et vertikalt grillspyd (trompo) kom fra libaneserne da de immigrerte til Mexico. Selv om meksikanerne kopierte teknikken så er det svinekjøtt som er vanlig å grille i Mexico, i stedet for lammekjøttet som tradisjonelt brukes i Midtøsten.

Den beste taco árabe (« arabisk taco») i Los Angeles finner du på Los Originales Tacos Árabes, en annen taco-bil i Boyle Heights-distriktet, bare noen kvartaler fra Mariscos Jaliscos.

En shawarma-lignende taco, servert på libanesisk pan árabe.

Siden de har flere menyvalg her må du huske å spesifisere at du vil ha taco árabe som serveres på pan arabe (libanesisk tacolefse) – en slags hybrid mellom pita og hvetetortilla.

Tacoen her smaker litt som en shawarma, og er fylt med svinekjøtt, hvitløk, ost fra Oaxaca, avokado og røkt chipotlesaus.

Adresse: 3600 E Olympic Blvd, Los Angeles

Har du noen taco-favoritter i Los Angeles? Kommenter gjerne under.

Publisert: