Forvaltere tror kryptovaluta gir det største fallet i 2022

Til tross for at et flertall av de store investeringsinstitusjonene vil øke eller opprettholde sine kryptoinvesteringer neste år, topper kryptovaluta listen over de største korreksjonskandidatene for 2022.

FLERE VIL ØKE sin eksponering mot kryptovaluta, men ser likevel størst sjanse for en stor korreksjon i dette segmentet.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Store pengeforvaltere har i år for alvor begynt å forholde seg til kryptovaluta, men aktivaklassen oppgis som den mest sannsynlige kandidaten til å gi en «major correction», altså et markant fall, neste år.

Det viser en årlig undersøkelse i regi av Natixis Investment Managers, først omtalt av Bloomberg.

Over halvparten av institusjonene oppgir kryptovaluta som den største korreksjonskandidaten. De neste plassene på listen er rentesensitive obligasjoner, aksjer og teknologi.

Utbredelsen av kryptovaluta, med bitcoin som den fortsatt klart største, har økt voldsomt de siste årene. Totalt er verdien på markedet anslått til 2,35 billioner dollar, tilsvarende 21 billioner norske kroner.

STORE SVINGNINGER: Til tross for store svingninger har bitcoin totalt sett steget med over 70 prosent så langt i år.
Les også

Milliarder inn i bitcoin-fond i USA: – Den største ulempen er kostnader

Flere er positive til krypto

Den enorme verdiøkningen i kryptomarkedet har tvunget flere store forvaltere til å forholde seg til den relativt nye aktivaklassen. Det kommer også fram i Natixis-undersøkelsen, som viser at institusjonene i år er mer positive til kryptoinvesteringer.

Fire av ti ser nå på dette som legitime investeringsmuligheter. Av de 28 prosentene som allerede investerer i krypto, oppgir 62 prosent at de vil opprettholde sine innsatser, mens 28 prosent vil øke.

Les også

Norges Bank: – Kryptovaluta kan utgjøre en trussel på sikt

Få tror krypto kan erstatte fiat

For å oppnå bredere aksept, tror aktørene det er nødvendig med ytterligere gransking og regulering av kryptomarkedet.

I kryptomarkedet har det også vært spekulert i om bitcoin kan erstatte dollar som global reservevaluta. Undersøkelsen viser at det foreløpig er få som ser potensial for at kryptovaluta kan erstatte dollaren på dette feltet.

Det er også et klart mindretall som tror krypto kan erstatte fiat-valutaer, altså nasjonale betalingsmidler som er støttet av sentralbanker, som kroner eller dollar.

Rundt en tredjedel mener at kryptovaluta har potensialet til å utjevne konkurransevilkårene for utviklingsland, og 29 prosent mener fremvoksende økonomier bør vurdere krypto som lovlig betalingsmiddel.

Et stort flertall er imidlertid bekymret for at mangelen på åpenhet og regulering vil oppmuntre til mer nettkriminalitet.

Undersøkelsen fra Natixis ble utført av CoreData Research i oktober og november og omfatter 500 institusjonelle investorer i 29 land, inkludert fire sentralbanker, mer enn 20 statlige fond og mer enn 150 pensjonsforvaltere.

Publisert:
Her finner du undersøkelsen fra Natixis Investment Managers