Yara, Horisont Energi og Tizir får penger: Enova gir milliard til hydrogenprosjekter

Statlige Enova deler ut én milliard kroner til hydrogenprosjekter hos Yara, Horisont Energi og Tizir Titanium and Iron.

Yara får inntil 283 millioner kroner til et demonstrasjonsprosjekt for å erstatte naturgass med hydrogen ved ammoniakkanlegget i Porsgrunn.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Støtten på totalt 1,03 milliarder kroner kommer frem i en melding i forbindelse med en pressekonferanse fredag.

Ifølge Enova bidrar de tre prosjektene til teknologiutvikling i produksjonen og bruken av hydrogen til industrielle formål.

Enova tildeler hvert år milliarder av kroner til prosjekter og teknologier som skal bidra til at Norge kan bli et lavutslippssamfunn innen 2050.

  • Horisont Energi får inntil 482 millioner kroner til ammoniakkprosjektet Barents Blue, som er et samarbeid med Equinor og Vår Energi. Prosjektet skal baseres på hydrogen fra naturgass kombinert med CO₂-lagring nær Hammerfest i Finnmark. Prosjektet skal produsere én million tonn ammoniakk i året
  • Tizir i Tyssedal får inntil 261 millioner kroner til å utvikle teknologi for bruk av hydrogen i stedet for kull til forreduksjon av ilmenitt ved smelteverket i Tyssedal.
  • Yara får inntil 283 millioner kroner til et demonstrasjonsprosjekt som skal erstatte naturgass med grønt hydrogen ved Yaras anlegg på Herøya utenfor Porsgrunn

– Alle de tre prosjektene representerer viktig teknologiutvikling, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova på pressekonferansen fredag.

Tizir planlegger å bytte ut kull med hydrogen i prosessen som fremstiller hvitt pigment, jern og titan.

– Åpner for pilotanlegg

Prosjektene fra Horisont Energi og Tizir skal etter planen tilsluttes EU-samarbeidet IPCEI for hydrogen, opplyser Nakstad.

– Å bli nominert som et av fem prosjekter fra Norge til IPCEI Hydrogen-prosessen oppleves rett og slett som en ære og en stor anerkjennelse av det arbeidet som forsknings- og utviklingsmiljøet ved TTI har jobbet med siden 2012, sier administrerende direktør Rune Dolmen i TiZir Titanium & Iron AS.

Han sier tildelingen fra Enova, med tre statsråder til stede, er et viktig signal om at Tizir og Odda blir satset på for en fremtid med lavutslipp.

– Vårt prosjekt er et kinderegg. Vi kutter både utslipp og energiforbruk samtidig som vi øker produksjonen, sier Dolmen.

Tilskuddet fra Enova vil ifølge ham bidra til å fullføre utprøving av teknologien i Tyskland, samt å bygge et større testanlegg i Tyssedal.

Målet er å bygge et fullskala-anlegg hvor de erstatter 85 prosent av kullforbruket med hydrogen, og dermed kan redusere CO₂-utslippene fra fabrikken med cirka 235.000 tonn CO₂ årlig. Dette er en reduksjon på mer enn 82 prosent.

– Dette er en stor dag for Horisont Energi og Barents Blue-prosjektet, sier konsernsjef Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen i Horisont Energi.

– Dette prosjektet blir et flaggskip-prosjekt både for Norge og for IPCEI, sier han.

Enova-direktør Nils Kristian Nakstad.
Milliardprosjekt skal gjera Barents-gass til ein del av klimaløyvinga

– Vi i Enova er glade for at vi på tampen av året kan komme med denne gladnyheten, sier Nakstad.

– Vi trenger ny teknologi for at Norge skal kunne være et nullutslippssamfunn i 2050. Teknologiutvikling tar tid, så dette er en prosess vi hele tiden må dytte i riktig retning, sier Nakstad.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier hydrogen er fremtidens energibærer.

– Hydrogennerd

Både statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), klima- og miljøminister Espen Barth Eide og energiminister Marte Mjøs Persen deltok på pressekonferansen fredag.

– Det vi gjør her er å levere på marsjordren fra Glasgow, hvor det ble klart at vi måtte omsette ord til handling. Der var et av hovedbudskapene fra Norge at i industrien ligger nøkkelen til å kutte utslipp, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Han sier han har vært opptatt av mulighetene i hydrogen i lang tid.

– Jeg har vært litt hydrogennerd i flere år, og har gått fra å stusse over det i kjemitimene på skolen til å se at det er en av fremtidens energibærere. Da må også energinasjonen Norge være der og ta del i utviklingen. Det er utrolig spennende at det skjer på tre geografiske steder i Norge, sier statsministeren.

Støre sier dagens tildeling fra Enova vil bidra til å kutte utslipp i Norge, men også levere teknologi som kan kutte utslipp globalt. Statsministeren sier regjeringen også er opptatt av at det skal utvikles en sammenhengende verdikjede for hydrogen, fra produksjon til distribusjon og bruk.

Slik kan eit av Vestlandets største klimagass-utslepp bli historie

Kutter utslipp på 41.000 tonn

Yara-sjef Svein Tore Holsether er fornøyd med tildelingen, som kan kutte betydelige utslipp. Ammoniakkanlegget i Porsgrunn slipper ut 800.000 tonn CO₂ i året, og demoprosjektet på 24 megawatt skal bidra til å kutte 41.000 tonn.

– For å skaffe noe verden trenger, nemlig mer mat, slipper vi ut noe verden ikke trenger, nemlig CO₂, sier Holsether.

– Støtten vi nå får fra Enova vil gjøre at vi kan produsere grønn ammoniakk, og vi tar nå beslutningen om å investere, sier Holsether.

Dette bekreftes også i en børsmelding fra Yara fredag.

Gjødselgigant vil forsyne skipsfarten med grønt drivstoff

Zero er fornøyde

Miljøstiftelsen Zero jubler over tildelingen.

– Alle tre er avgjørende for å nå norske klimamål. De bygger et viktig marked for hydrogen både til industrien og maritim transport. Nå ble vi rett og slett veldig glade, sier Zero-leder Sigrun Aasland i en kommentar.

Hun mener at hydrogen og ammoniakk er viktig for å erstatte fossile alternativer i industri og maritim sjøtransport.

– Nå er det viktig at regjeringen fortsetter å støtte opp om etterspørsel etter hydrogen, og dessuten utbygging av fornybar kraft til å forsyne produksjon av grønn hydrogen, sier hun.

Bellona: fin tredeling

– Vi er superfornøyde. Tilsagnene fra Enova er svært viktig for utvikling av en hydrogenindustri i Norge og Europa. Dette er industri og teknologi vi trenger for å nå klimamålene våre, sier Frederic Hauge i Bellona.

Han sier Bellona har fulgt Tizirs hydrogenprosjekt siden det var på idéstadiet. Bellona samarbeider også med Horisont Energi om blå ammoniakk og CO₂-lager.

– Produksjon og bruk av lavutslippshydrogen må skje parallelt. Dette har Enova forstått, og det gir denne prosjektporteføljen stor demonstrasjonsverdi både for Norge og Europa. Tredelinge vi ser her mellom grønt og blått hydrogen, og i tillegg en stor bruker av hydrogen som kan bruke begge deler, er veldig bra, sier Hauge.

Ros fra Høyre

– Dette er en god dag! Jeg er veldig glad for at Enova følger opp Solberg-regjeringens hydrogenstrategi. Det er tre veldig spennende og lovende prosjekter som nå får ytterligere støtte fra Enova, skriver Høyres energipolitiske talsperson Nikolai Astrup i en e-post til BT/E24.

Zero-leder Sigrun Aasland under Zerokonferansen.

Milliarder til havvind og smelteverk

De siste årene har Enova delt ut betydelige summer til en rekke prosjekter. Blant disse er noen få gigantiske prosjekter til milliarder av kroner, men Enova deler også stadig ut titalls eller hundretalls millioner til mindre prosjekter.

Dette er noen av tildelingene:

Rotevatn med ny marsjordre til Enova: Skal satse tyngre på klimaGrieg vil byggene nytt ammoniakkskip
Publisert: