Tess-sjefens helomvending kom etter press fra storkunder

Før Tess-sjefen varslet sin retrett ble han kontaktet om mulige kontraktsbrudd av viktige kunder. I Bane Nors kontrakt med Tess står det at fagorganiserte ikke skal møtes med «represalier» eller hindre fra ledelsen.

JERNBANE-LEVERANDØR: Blant kundene til industrileverandøren Tess er statseide Bane Nor. Her fra arbeider på Oslo S i sommer.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Onsdag ettermiddag gjorde Tess-sjefen helomvending, der han lovet å «heve bonusbetingelsene og andre goder til de fagorganiserte opp til nivået for øvrige ansatte».

Beskjeden kommer to dager etter E24s avsløring om at Tess aktivt har varslet «konsekvenser» for ansatte som underlegges tariffavtaler.

Tariff-ansatte i Tess har blitt fratatt alle bonuser, i tillegg til ulykkesforsikring, ekstra kjøregodtgjørelse, støtte til tannlege og arbeidsklær.

Jølberg snur etter sterk offentlig kritikk fra politikere og fagforeningstopper, deriblant LOs toppsjef Peggy Hessen Følsvik.

Les også

Tess-sjef Erik Jølberg lover bonus og andre goder til fagorganiserte

Ble kontaktet av Equinor og Bane Nor

Da meldingen fra Jølberg kom, hadde allerede Equinor og Bane Nor tatt kontakt med Tess, bekrefter selskapene overfor E24.

Equinor er delvis statseid, mens Bane Nor er et statsforetak underlagt Samferdselsdepartementet. Det innebærer kontrakter som stiller flere etiske krav til leverandører, inkludert om arbeidsmiljø og organiseringsfrihet.

– Våre krav er veldig spesifikke og går direkte på organiseringsfrihet, sier Sverre Kjenne, leder for drift og teknologi i Bane Nor, til E24.

Han sier de henvendte seg til Tess etter mandagens avsløring, og ba dem «redegjøre for denne saken innen fredag».

Les også

Sterke reaksjoner på Tess-avsløring: – Uakseptabelt at staten skal finansiere dette

Kan føre til kontraktsheving

Formålet fra Bane Nors side var få klarhet i om kontraktsvilkårene kan ha blitt brutt, bekrefter Kjenne.

– Hva kan konsekvensene i så fall bli da?

– Ved avtalebrudd har vi har flere måter å reagere på, sier Kjenne, og understreker at han her snakker generelt:

– Vi kan gå til heving av kontrakten, men i første omgang vil vi da forsøke å få forholdene korrigert, slik at leverandøren opererer innenfor kontraktens rammer, sier Kjenne, som snakket med E24 noen timer før Tess-sjefens helomvending.

E24 har fått tilgang på et utdrag av kontrakten Tess har signert med jernbaneforetaket om levering av verneutstyr. Der står det blant annet:

«Arbeidere skal uten unntak ha rett til å slutte seg til eller etablere fagforeninger etter eget ønske, og til å forhandle kollektivt. Det skal ikke forekomme represalier eller hindrer fra arbeidsgiver knyttet til dette».

– Kravene er ganske tydelige

– Hva synes du om selskaper som fratar goder til tariff-organiserte?

– Jeg tenker kravene vi stiller våre leverandører er ganske tydelige, om at fagorganisering ikke skal møtes med hindre eller represalier.

– Fremstår forholdene E24 har avdekket om represalier eller hindre?

– Nå er det en grunn til at vi først ber om selskapets forklaring. Det vil ikke være fair å konkludere før vi har hørt den andre partens syn. Men det er klart at disse setningene i kontrakten er svært relevante for henvendelsen vi nå har rettet til Tess, sier Kjenne.

Da Tess-sjefens melding kom onsdag ettermiddag, var Equinor allerede «i dialog med Tess». Det opplyser energikjempens talsperson Lise Andreassen Hagir, som sier de tok kontakt med sin leverandør på bakgrunn av mandagens avsløring.

– Dersom opplysningene medfører riktighet, bryter det med forventningene vi har til våre leverandører, opplyser Hagir.

Equinor vil ikke dele spesifikke kontraktsbetingelser med E24, men bekrefter at deres leverandøravtaler blant annset stiller krav til fagorganiseringsfrihet og likebehandling, og at «tematikken med de omtalte forskjellene i betingelser for Tess-ansatte vil være en naturlig del av kontraktsoppfølgingen».

Erik Jølberg besvarte ikke E24s henvendelser etter at han onsdag la ut meldingen om at fagorganiserte vil få bonuser og goder.

Publisert: