Russland med gjeldstest etter amerikansk betalingsnekt

Fredag er Russlands frist for å nedbetale 100 millioner dollar i renter på statsobligasjoner. Samtidig nekter USA amerikanske obligasjonseiere å motta tilbakebetalinger fra Russland, i følge Bloomberg.

NEDBETALINGSFRIST FREDAG: Men Amerikanske myndigheter nekter investorer å motta tilbakebetalinger fra Russland
Publisert Publisert

Onsdag unnlot amerikanske myndigheter å forlenge en lisens som lar amerikanere motta tilbakebetalinger fra russiske myndigheter.

Dermed blir det vanskeligere for Russland å betale ned gjelden.

Dersom forpliktelsene ikke blir oppfylt, inntreffer en ny 30 dagers frist for å gjennomføre betalingene. Tidligere i mai lyktes Russland med å gjennomføre nedbetalinger i slutten av en slik periode.

President Putin hevder at betalingene allerede er gjennomført, da midlene er overført til verdipapirsentralen i Moskva. Verdipapirsentralen er den formelle eieren av obligasjoner med formål om rentenedbetaling.

Russland kan derfor argumentere for å ha oppfylt betalingsforpliktelsene før midlene offisielt er overført til investorenes kontoer, i følge nyhetsbyrået Bloomberg.

– Vi har penger

Russlands finansminister Anton Siluanov informerte onsdag om planer om å utarbeide måter å få betalt investorene. Han informerte også om at betalingene vil gjøres i rubler, skriver The Moscow Times.

– Dette er en kunstig situasjon skapt av en uvennlig nasjon. Vi har penger og vilje til å betale, sa den russiske finansministeren.

Sanksjonene tilknyttet Ukraina-krigen har medført vanskeligheter med utenlandstransaksjoner for Russland. I følge nyhetsbyrået Bloomberg var forrige gang Russland ikke lyktes med å nedbetale utenlandsgjeld i 1917, da Bolsjevikene ikke anerkjente Tsarrikets gjeld.

Torsdag avslo USA Russlands forslag om å lette på økonomiske sanksjoner mot at Russland fasiliterer økt hveteeksport i møte med den globale matkrisen. I følge databyrået ICE er det 87 prosent sannsynlighet for at Russland misligholder gjeld i løpet av året, skriver Bloomberg.

Publisert