Tilsyn varsler dagbøter til Nav

Nav har ikke klart å rette feil som fører til brudd med kravene i likestillings- og diskrimineringsloven. Nå varsler tilsyn dagbøter på 50.000 kroner om ikke alt er på stell innen ti dager.

  • Martin Hagh Høgseth
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Da tilsynet for universell utforming av IKT gjennomførte et tilsyn i fjor høst fant det flere avvik som innebærer at søknadsskjema for foreldrepenger ikke kan brukes av alle.

Tolv uker senere er fortsatt 40 prosent av avvikene ikke løst, noe som innebærer at tilsynet nå varsler dagbøter.

Om Nav ikke klarer å fikse alle avvikene innen ti dager, blir de nødt til å betale bøter på 50.000 kroner per dag, skriver tilsynet i en pressemelding.

– Nesten alle søknader om foreldrepenger blir sendt digitalt. Skjemaet er mye i bruk og alle brukere bør forvente at de kan søke digitalt, uavhengig av funksjonsevne, sier direktør Malin Rygg i tilsynet for universell utforming av IKT.

Feilene som fortsatt ikke er løst gjør skjemaet vanskeligere å bruke særlig for brukere som er blinde eller har nedsatt syn, nedsatt motorikk eller kognisjon. Tilsynet mener at feilene har moderate konsekvenser i form av at brukere kan måtte bruke lengre tid, og at det er vanskeligere å fylle ut skjemaet på første forsøk.

Det vil ikke være kostnadskrevende eller teknisk vanskelig å rette feilene, etter tilsynets vurdering.

– Vi forventer at Nav følger regelverket om universell utforming. Nav er i en særstilling når det gjelder tilgang på ressurser, kunnskap og kompetanse om universell utforming av IKT internt i egen virksomhet. Når tilsynet avdekker slikt, forventer vi at avvikene blir rettet, sier Rygg.

IT-direktør Jonas Sørdahl Skjærpe sier at de allerede har utbedret løsninger for de fleste av feilene, og er trygge på at de vil få rettet feilene innen fristen.

– Etter tilsynet ble gjennomført, har vi jobbet med å rette feilene og lage en best mulig løsning for våre brukere. Nå avventer vi faglige avklaringer fra tilsynet for å sikre at vi løser de gjenstående feilene på en måte tilsynet mener oppfyller kravene, skriver Skjærpe i en e-post til E24.

– Våre løsninger skal være tilgjengelige for alle brukere, også de med spesielle behov. Vi stiller derfor høye krav til oss selv når det kommer til universell utforming. Arbeidet med å rette opp feilene tilsynet har påpekt, har høy prioritet, fortsetter han.

Publisert
  1. Nav
  2. Universell utforming
BT anbefaler

Han ville skrive om strøm. Så sa hans tre år gamle datter noe som skremte ham.

Forfatter Runar K. Dahle har skrevet det som er blitt omtalt som en «cybergrøsser».

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Et vemodig farvel til Norges mest dysfunksjonelle by

  2. – Jeg er tromsøværing og vant til dårlig vær, men dette er Vestlandet på sitt verste

  3. Nok en kvinne siktet etter Sian-påkjørsel

  4. Drømmeår for det kjente hotellet. Tidenes resultat.

  5. Hva er Bergens klimamål? Hvordan nå de? Og er de realistiske?

  6. Det tidligere Brann-talentet fant tilbake til fotballgleden. Plutselig sto han uten klubb igjen.