Erna Solberg om Oslo-bråket: Har beklaget til Raymond Johansen

STATSMINISTERENS KONTOR (VG) Erna Solberg har ringt Oslos byrådsleder Raymond Johansen og beklaget etter kritikken av Oslos pandemihåndtering.

 • Andreas Haakonsen
 • Runa Fjellanger
 • Kristoffer Solberg
 • Sindre Camilo Lode
 • Andreas Løf
 • Stella Bugge
 • Hallgeir Vågenes (foto)
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– I dag ringte jeg Raymond Johansen og beklaget SMKs involvering, sier Solberg til pressen tirsdag kveld etter konflikten som har oppstått etter Molde-ordfører Torgeir Dahls (H) kritikk av Oslos coronahåndtering.

SMK står for Statsministerens kontor. Solberg understreker at dette kontorets rolle ikke er å bidra til å skape splid mellom by og land.

– Jeg mener utspillet som setter by og land opp mot hverandre er unødvendige i coronadebatten. Derfor mener jeg at utspillet fra Dahl er et sidespor, sier Solberg i pressekonferansen tirsdag kveld.

Dahl sa tidligere tirsdag til Romsdals Budstikke at han handlet på eget initiativ. Det er allerede kjent at han var i kontakt med statssekretæren til Solberg, Peder Egseth, i forkant av kritikken.

STATSMINISTER: Erna Solberg.

– Dette burde han ikke gjort

Bakgrunnen for den offentlige beklagelsen er at Solberg mener statssekretær Peder W. Egseth (H) bidro til flere presseoppslag som kunne virke splittende, og ikke samlende.

– Statssekretær Peder Engseth varslet pressen i går at det var han som formidlet kontakt mellom Dahl og VG. Det er ikke unaturlig at Peder har kontakt med Høyres lokalpolitikere, og en av hans oppgaver ved SMK å ha kontakt med partiorganisasjonen, sier Solberg og fortsetter:

– Men det å bidra til utspill som skaper konflikt mellom ulike kommuners håndtering, er ikke en oppgave for SMK.

Statsministeren forteller at hun har hatt en lengre samtale med Egseth i dag. Der diskuterte de også at statssekretæren har hatt kontakt med to andre lokalpolitikere: Bård Ludvig Thorheim, 1.-kandidat for Høyre i Nordland, og Frosta-ordfører Frode Revhaug.

– Peder har ved flere tilfeller formidlet kontakt mellom politikere i Høyre og mediene i denne saken, noen ganger tok de kontakt med han, andre ganger de med han, sier Solberg og fortsetter:

– Dette burde han ikke gjort, det har jeg vært tydelig på overfor han i dag.

– Vil det si at sakene fikk gå et døgn før du grep inn?

– Det er først i dag jeg har hatt god og lang samtale med Peder for å avklare involveringen og de sakene. Jeg var tilbake igjen etter fri noen dager i går.

– Får dette konsekvenser for Egseth?

– Han får en offentlig skrape, men utover det mener jeg at Peder er en dyktig og flink medarbeider, og at alle kan gjøre feil. Jeg mener alle fortjener ny sjanse, sier Solberg.

Egseth: Solberg ikke involvert

Egseth selv kommer med en beklagelse og sier at partiledelsen aldri var involvert.

«Saken har av enkelte blitt fremstilt som noe bestilt av Erna Solberg og resten av partiledelsen i Høyre. Det er ikke sant. Hverken partiledelsen, statsministeren eller Bent Høie kjente til min kontakt med Torgeir eller utspillet før det ble publisert i VG.» skriver Egseth i en e-post VG.

BEKLAGER: Statssekretær Peder Egseth (t.h.).

Han sier kontakt med partiorganisasjonen og pressen er en del av hans daglige virke, men sier involveringen i denne saken ikke var «heldig» hverken for SMK eller hans sjef Erna Solberg.

«Jeg beklager at jeg har bidratt til utspill og innsalg som har bidratt til å skape konflikt mellom ulike kommuners håndtering av koronasituasjonen» skriver Egseth.

Det var dagens Dagens Næringsliv som omtalte Egseths beklagelse først.

Kritiserte Oslo

Det var i et intervju med VG lørdag Molde-ordføreren slo fast at han var lite imponert over hva Oslo har fått til i forbindelse med coronasmitten. Det er i dag stigende smittetrend i kommunen.

– Det ser ut til at Oslo aldri får kontroll på smitten. Jeg merker meg at det stadig er et høyt smittetrykk i Oslo, som forplanter seg ut i landet, sa Dahl.

Dahl mener at ledelsen i hovedstaden ber om en «slags omvendt premiering» når de uttrykker at de bør få flere vaksiner som følge av smittetrykket.

– Da er det naturlig fra mitt perspektiv å spørre byrådet i Oslo om de ikke klarer å gjøre jobben sin skikkelig eller om innbyggerne ikke klarer å følge reglene, sa ordføreren.

Senere har han presisert at han ikke mente dette som kritikk av Oslos befolkning, men for byrådets håndtering.

Publisert
 1. Erna Solberg
 2. Raymond Johansen
 3. Coronaviruset
 4. Politikk
BT anbefaler

– Jeg våknet av at det banket på. Det var en fyr som sa han skulle bo her.

En mann i 30-årene skal ha mottatt flere titalls tusen kroner i depositum og forskuddsleie fra minst fire ulike leietakere av en leilighet i Bergen sentrum.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Vei delvis stengt etter MC-ulykke i Alver

 2. Etter samtalen med Nav spaserte Emely inn i nærbutikken. Siden har hun vært der.

 3. – Det finnes et langt bedre tiltak enn makspris på strøm

 4. Selger ved til ei krone. – Meld flytt­ing, så legg vi ut raud løpar.

 5. – Timeplanen til en seksåring er til å gråte av

 6. – Bedre enn å gå på restaurant