Hyttekommuner om Viken-tiltak: – Frykter at påsken blir kroken på døren for enkelte

Ordførere i Hallingdal fryktet konsekvensene for nye tiltak for hele storfylket, men ble ikke hørt. – Hjertet mitt blør for næringslivet, sier ordfører i Flå.

Kommunene i Viken var mandag i møte med helsemyndighetene og Statsforvalteren. Et flertall av kommunen ønsket der tiltak fra tiltaksnivå A. 13 av kommunene ønsket det ikke, mens tre var usikre. Her fra et hyttefelt i Vestlia ved Geilo i mars i fjor.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Etter et hastemøte med kommuneledere i Viken, kom helseminister Bent Høie (H) mandag kveld med beskjeden om at regjeringen innfører nye, strengere tiltak i alle 51 kommuner i Viken.

– Det var hyggelig at vi fikk komme med våre hjertesukk, men denne avgjørelsen var nok tatt på forhånd uansett, mener Merete Gandrud (Ap), ordfører i Flå kommune etter dagens presseorientering.

Hun og resten av ordførerne i Hallingdal er sterkt kritiske til de nye tiltakene skal gjelde hele Viken.

– Jeg er overrasket. Som ordfører kan jeg ikke forsvare tiltakene. Noen er satt til å styre, og de har ikke lyttet til oss. Jeg hadde håpet de ville ta geografiske hensyn. Men de skjærer alle under en kam, og det overrasket meg, sier ordfører i Ål kommune, Solveig Vestenfor (Ap).

Viken består av de tidligere østlandsfylkene Østfold, Akershus og Buskerud - og strekker seg fra Halden kommune i øst til Hemsedal og Hol kommuner vest i Viken.

Ål-ordføreren forstår ikke hvorfor hyttekommunene med lavt smittetrykk skal sidestilles med mer rammede kommuner.

– Jeg registrerer at mange ordførere fra andre deler av Viken, støtter nye tiltak. Men da bør fylket heller deles inn i ulike soner, de kan ikke ta alle under ett. For oss er det dramatisk.

Sist registrerte smittetilfelle i Ål kommune var 14. januar. Da hadde kommunen ett tilfelle.

Bekymret

Påskeferien er kun et par uker unna, og mange hyttekommuner er avhengige av hytteturistene og pengene de legger igjen i det lokale næringslivet.

Fjorårets påske og hytteforbud ble en nedtur for fjellkommunene. Nå håper ordførerne i Hallingdal at årets påskeferie ikke blir spolert av nye restriksjoner.

Før helseministerens pressekonferanse snakket VG mandag ettermiddag med ordførere i flere hyttekommuner, som var kritiske til like tiltak for hele fylket.

– Folk er fortvilet

Ordfører Merete Gandrud (Ap) i Flå kommune er heller ikke begeistret for at det varsles nye lokale tiltak. Kommunen har totalt sett kun hatt syv smittetilfeller gjennom pandemien.

– Vi forstår godt at vi må ta hensyn til kapasitet på sykehuset, det er den avgjørende faktoren. Men lokalt føles det voldsomt. Folk er fortvilet.

Det de frykter mest er at tiltak skal gå utover skoler og barnehager. Men hjertet blør jo for næringslivet også, sier Gandrud.

Hun utdyper:

– De står på hele tiden og må på nytt ta kampen for å finne ut hvordan de skal overleve etter påsken. Jeg har vondt av dem. Jeg frykter at påsken er kroken på døren for enkelte bedrifter som håpet de skulle overleve påsken, og så mister de kanskje den muligheten også.

Statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland vil ha felles tiltak for å få ned R-tallet. Hun har overfor VG ikke villet gå inn på hvilke tiltak som ligger på bordet.

– Urettferdig

Ordfører i Nesbyen, Tore Haraldset, sier Hallingdal har håndtert smittesituasjonen godt gjennom lang tid – også vinterferien.

– Derfor føles det urettferdig og veldig strengt dersom det kommer nye tiltak nå.

Dagens situasjon er null smitte i hele Hallingdal, sier Haraldset. Nesbyen kommune har ikke hatt smittetilfeller siden november i fjor.

– Vi står foran en påske hvor det kommer masse folk fra områder med høy smitte, og vi forstår dersom det skulle komme tiltak.

Haraldset frykter mest nedstengninger og konsekvensene det kan få.

– Det blir en hard belastning for næringen som er knyttet til turisme og hyttefolk. De har allerede lidd med tiltakene de har hatt. Vi vet heller ikke om nye tiltak kan slå ut for alpinsentrene.

– Jeg ønsker dem som kommer en god påske, og håper at de kommer.

Hyttekommunene frykter få turister og stengte virksomheter. Her fra Skigaarden i Hemsedal.

Forventes rask avklaring

Petter Rukke (Ap), ordfører i Hol, er enig med de andre i at tiltakene bør holdes der det er høyt smittetrykk.

– Jeg blir overrasket hvis de kjører like tiltak over hele Viken. Det er drastisk for oss dersom vi må stenge ned.

Foreløpig er ingenting vedtatt, men ifølge Statsforvalteren er det ventet at det skal komme en beslutning fra departementet innen et døgn.

Publisert: