Nedgang på Asia-børsene – finanstopp forsvunnet

Pilene peker nedover på Asia-børsene. Den kinesiske finanstoppen Bao Fan er forsvunnet, og aksjen til investeringsbanken hans raser.

Bao Fan er grunnlegger og toppsjef for investeringsbanken China Renaissance, som er notert på Hongkong-børsen.
Publisert: Publisert:

Det er bred nedgang på de viktigste børsene i Asia og Stillehavsregionen på ukens siste handelsdag, etter at de asiatiske markedene hadde en opptur i går.

Unntaket er Singapore, der pilene peker opp.

Slik ser det ut rundt klokken 6 norsk tid:

  • Nikkei 225-indeksen i Tokyo faller 0,68 prosent
  • Hang Seng i Hongkong faller 0,58 prosent
  • Shanghai Composite er ned 0,6 prosent
  • Kospi i Seoul er ned 0,77 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore er opp 0,43 prosent
  • ASX 200 i Sydney faller 0,81 prosent
Er resesjon priset inn i markedet?

Utviklingen kommer etter at det var bred nedgang på Wall Street i USA torsdag kveld. Ferske tall viste blant annet at produsentprisen klatret mer enn ventet i januar, en indikasjon på at den kraftige prisveksten i USA holder seg sterk.

Finanstopp forsvunnet – aksjen raser

Den profilerte kinesiske banktoppen Bao Fan skal være forsvunnet, ifølge hans eget selskap.

Investeringsbanken China Renaissance, der Bao Fan er toppsjef, grunnlegger og hovedeier, har «ikke klart å komme i kontakt» med sjefen. Det skriver selskapet i en melding til Hongkong-børsen.

Store kinesiske teknologiselskaper har brukt Bao Fan som tilrettelegger ved en rekke anledninger. Han har bistått selskaper som leveringstjenesten Meituan med sammenslåing, netthandelsgiganten JD.com med børsnotering og investert i elbilprodusenten Nio gjennom China Renaissance, skriver Bloomberg.

China Renaissance-aksjen raser etter nyheten, og er ned mer enn 26 prosent rundt klokken 6 norsk tid.

Meldingen om Baos forsvinning skjer etter at en annen China Renaissance-topp, Cong Lin, i september i fjor ble tatt inn av kinesiske myndigheter, skriver Financial Times.

Avisen påpeker at det siste tiåret har en rekke kinesiske finanstopper har forsvunnet i en periode mens de har vært involvert i etterforskning fra kinesiske myndigheter.

Nye sentralbank-kommentarer

I USA har mye av oppmerksomheten i markedet vært rettet mot økende renter, kraftig prisvekst og signalene fra sentralbanken (Fed). Det gjelder både for det siste året, og for de siste dagene. Signalene og reaksjonen her preger igjen markedene mange andre steder i verden.

Torsdag uttalte enda flere amerikanske sentralbanktopper seg om den mulige veien videre, etter at renten har blitt satt opp i raskt tempo det siste året.

Loretta Mester, Clevelands Fed-sjef, og hennes kollega i St. Louis, James Bullard, påpeker begge at sentralbanken må være åpne for å gå tilbake til renteøkninger på 0,5 prosentpoeng i fremtiden om den økonomiske utviklingen tilsier det, ifølge Bloomberg.

Renteforventningene i markedet har steget den siste tiden, i takt med fortsatt sterke amerikanske jobbtall og inflasjonstall. Renteintervallet i USA er på 4,5–4,75 prosent i dag, og Fed har tidligere varslet at de ser for seg en rentetopp rundt 5,1 prosent i år.

Publisert: