I går kom det frem at kleskjeden GAP har

10 år gamle barn har fortalt at de ikke har fått lønn, men trusler og juling. Kampanjen Rene Klær tror at få barneklær-kjeder i Norge kan garantere mot barnearbeid. — I dag tror jeg ikke noen kleskjeder med hånden på hjertet kan si at det ikke forekommer barnearbeid i deres produksjon, sier nasjonal koordinator i Rene Klær, Carin Leffler til Aftenposten.no.

- Ikke svart hvitt

— Vi kan ikke garantere at det ikke forekommer barnearbeid på våre leverandørers fabrikker. Når det finnes så mange ledd i produksjonen, er det ikke mulig å kontrollere alt. Men per dags dato skal det ikke forekomme barnearbeid hos våre hovedleverandører, sier etikk- og miljøansvarlig i Indiska, Renée Andersson.Andersson har i flere år reist fra Sverige til India for å sørge for at leverandørene overholder de etiske retningslinjene kleskjeden har pålagt dem. Et arbeid som har gitt klare resultater. Men etter 15 år i Redd Barna vet Andersson at barnearbeid ikke er så svart hvitt som man skal ha det til.- Det ligger i en gråsone. Vi skal ikke akseptere barnearbeid, men vi er nødt å stille spørsmål rundt situasjonen til hver enkelt. Hva skjer med barna når vi tar dem vekk fra fabrikkene? Hvorfor jobber de? Vi i den vestlige verden liker å tro at forholdene blir så mye bedre, og sover kanskje godt om natten, men så enkelt er det nok ikke.Ifølge Andersson finnes det i dag 250 millioner barn i arbeid. Mindre enn 5 prosent av disse jobber i eksportindustrien. Dette tilsvarer omtrent 13 millioner barn. Leserne våre diskuterer barnearbeid:


Vi nordmenn er ofte for raske til å ta avstand fra barnearbeid. Har vi glemt hvordan det var i Norge for så "kort" tid som 60-70 år tilbake? Min bestemor og hennes søsken, f.eks., måtte ut og jobbe fra de var 5-6 år gamle, dette MÅTTE til for at alle i familien skulle få mat og klær, skriver en av leserne.

Delta i debatten

Lærer av Redd Barna

Lindex og Cubus kan heller ikke garantere at klærne deres ikke er laget av barnearbeidere. — Men vi har både anmeldte og uanmeldte kontroller. Når inspektørene har sagt i fra at de kommer sjekker de for eksempel lønnsregister og ansettelsespapirer for å se at det ikke finnes barnearbeidere, sier informasjonssjef i Lindex, Sara Carlsson. Annabelle Lefebure, miljø- og samfunnsansvarlig i Cubus sier at kjeden arbeider aktivt for å minimere risikoen for barnearbeid. - Denne uken skal jeg på et møte med Redd Barna i Danmark der jeg skal lære mer om hvordan vi takler situasjonen hvis vi finner en barnearbeider hos våre leverandører, sier Lefebure.

Liten oversikt

Carin Leffler i Rene Klær tror at de fleste norske kjeder som selger barneklær har en lang vei å gå fra politikk til praksis. - Kleskjedene har etiske retningslinjer, men jeg tror de fleste har altfor dårlige system for å sikre at det ikke forekommer barnearbeid. På grunn av mange underleverandører er det vanskelig å holde oversikten over om det finnes barnearbeid i kjeden, mener hun.

- Trengs drastiske forbedringer

Hun forteller at mange har for dårlig overvåkning av fabrikkene og leverandørene sine. De kontrollene som blir gjort blir gjerne varslet på forhånd. Da kan barnearbeiderne fjernes den dagen kontrollørene er på besøk. - Overvåkning blir gjort altfor lite og det trengs drastiske forbedringer. Kontrollene må komme uanmeldt og fagforeningen på arbeidsplassen må kontaktes. Hvis ikke noe slikt finnes bør frivillige organisasjoner gå inn og sjekke hvordan forholdene følges opp, sier Leffler. Rene Klær er negative til at mange av kleskjedene holder leverandørlistene hemmelig, og etterlyser større åpenhet. - Helly Hanssen og Stormberg har ikke hemmelige lister, og det ser ikke ut som det har gått ut over salget, mener den nasjonale koordinatoren i Rene Klær, Carin Leffler.

Vil boikotte

UNICEF Norge er enig i at det ikke alltid er riktig å stoppe produksjonen dersom det oppdages barnearbeid.

— Det er ikke alltid til barnets beste å ta dem helt ut av arbeid, men dette er ingen unnskyldning for ikke å ta problemet på alvor. Da bør man heller få til et samarbeid hvor barnet for eksempel får arbeide bare noen timer hver dag og gå på skole, sier generalsekretær Kjersti Fløgstad i UNICEF Norge til Aftenposten.

I dag jobber 100 millioner barn under forhold som fratar dem helse, utdannelse og fremtid.

— Forbrukeren har stor makt og bør boikotte bedrifter som ikke tar ansvar, sier Fløgstad.

Redd Barna ønsker ikke å kommentere saken overfor Aftenposten.no.

  • I Norge består kampanjen Rene klær av Framtiden i våre hender, Changemaker og Handel og Kontor. Sammen jobber de for bedre arbeidsforhold for de som lager klær og sko, og jobber mot barnearbeid.
Carin Leffler i Rene Klær etterlyser flere uanmeldte kontroller og at det finnes fagbevegelser som kan sikre arbeidernes rettigheter.
Silje Katrine Robinson
Indiska kuttet flere leverandører i fjor etter at det ble oppdaget barnearbeid og bruk av farlige kjemikalier i produksjonen deres.
Tollregion Vest-Norge