Aker Solutions tror inntektene vil falle med 30 prosent i år

Den norske oljeservicegiganten trodde først inntektene skulle falle noe i år, men så kom Corona og selskapet spår nå et inntektfall på hele 30 prosent. Toppsjefen beskriver enn situasjon bransjen aldri har sett før.

Konsernsjef Luis Araujo i Aker Solutions, med finansdirektør Ole Martin Grimsrud i bakgrunnen. Arkivbilde.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

– Størrelsen og omfanget av fallet er fortsatt uklart, men andre kvartal vil trolig bli det mest usikre og disruptive kvartalet denne bransjen har sett, sier konsernsjef Luis Araujo i Aker Solutions i en uttalelse i selskapets ferske kvartalsrapport.

Det norske oljeservicekonsernet er en global spiller og utgjør en betydelig del av den norske leverandørindustrien – en industri som nå er i fullstendig krise. Fallet i oljeprisen siden nyttår på nesten 70 prosent har fått oljeselskapene til å trekke i nødbremsen, kutte kostnader og utsette eller kansellere investeringsprosjekter.

Dermed blør nå leverandørindustrien. Onsdag kveld varslet olje- og energiminister Tina Bru at Norge nå skal kutte i oljeproduksjonen, slik flere andre oljeproduserende land har gjort.

I fjor høst trodde Aker Solutions at de ville se «noe» nedgang i inntektene i år, etter to år med god vekst. Så kom corona-krisen og den 1. april sendte selskapet ut en oppdatering der de blant annet varslet at inntektene ville bli minst 20 prosent lavere enn denne prognosen.

Nå skriver selskapet at «selskapet venter en samlet omsetning til å falle med rundt 30 prosent sammenlignet med 2019». Selskapet påpeker at prognosen er den samme som første april - nemlig at inntektene falle til rundt 20 milliarder i år.

Utover dette gir ikke selskapet noen detaljert prognose for 2020 lenger, fordi selskapet mener det er for «krevende» med den «betydelige usikkerheten i markedet».

Selskapet peker på at «oljeselskapene har redusert deres investeringsplaner med minst 20 prosent for 2020 og flere prosjekter har blitt utsatt. I dette klimaet er selskapets finansielle hovedprioritet å beskytte kontantbeholdningen, balansen og finansielle resultater».

Resultatrapport 1. kvartal 2020 – Aker SolutionsSendte resultatvarsel 1. april: Olje- og coronasmell for Røkkes Aker Solutions

Øker antallet permitterte og skal spare en milliard

Aker Solutions varslet 1. april at totalt 650 ansatte var permittert, fordelt over 400 i Norge og 250 i Storbritannia. Nå kommer det frem at totalt 850 ansatte er permittert i konsernet.

I tillegg er til sammen 3.300 innleide ansatte sendt hjem. Dette skyldes både mindre arbeid, men mest av alt at reiserestriksjoner gjør det krevende for utenlandske arbeidere å for eksempel jobbe ved selskapets verft i Egersund.

Selskapet har allerede varslet at årets investeringsbudsjett kuttet fra 750 til 500 millioner kroner.

I tillegg skal de faste kostnadene kuttes med en milliard kroner på årsbasis gjennom disse tiltakene som allerede er varslet:

  • Produksjonen av juletrær for subsea ved anlegget i Tranby legges ned
  • Nedbemanning i Malaysia og Brasil
  • Verftet i Sandnessjøen legges ned, mens kontoret beholdes
  • Lønninger fryses og det blir ingen bonuser i 2020, i tillegg til at bemanning og kostnader kuttes i hele virksomheten
Publisert: