Lundin vil sette fart på oljeprosjekter etter skattepakken: – Nå skal vi gjøre det vi kan

Etter at politikerne på Stortinget vedtok en omfattende skattepakke for å få fart på norsk sokkel, har oljeselskapene begynt å røre på seg. Nå vil Lundin se om de kan sette fart i to prosjekter i Nordsjøen.

Kristin Færøvik, administrerende direktør i oljeselskapet Lundins norske virksomhet. Arkiv.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

En samlet oljenæring, en rekke politikere og ikke minst ansatte og tillitsvalgte slo jubelen løs mandag forrige uke.

Da ble et flertall på Stortinget enige om en oljeskattepakke som vil frigi store beløp gjennom utsatt skatt, i tillegg til å gjøre investeringer mer lønnsomme. Pakken var et svar på bråbremsen i oljenæringen som er forårsaket av coronapandemien og prisfallet.

– Først og fremst er dette viktig for industrien som helhet. Vi står i en situasjon der spesielt leverandørindustrien i Norge står i fare for å forvitre. De midlertidige endringene i beskatning vil bidra til å motvirke dette, sier administrerende direktør Kristin Færøvik i Lundin Energy Norway, i en uttalelse.

Oljeselskapet har blitt en sentral aktør på norsk sokkel, blant annet gjennom funnet av Edvard Grieg og Johan Sverdrup.

Takket være skattepakken «skal vi selvsagt lete etter prosjekter som kan forseres», sier Færøvik og lister opp både fase 2 av Solveig-feltet og Rolvsnes.

Begge er satellittfelt til Edvard Grieg-feltet som er i produksjon nå.

Skattepakken endrer ikke Alta-planer i Barentshavet

Solveig fase 1 er under utbygging, men man har valgt å utsette produksjonsstarten fra første til tredje kvartal 2021 som et av corona-grepene man har tatt for å spare kapital.

Under fremleggelsen av utbyggingsplanen (PUD) for Solveig sa Kristin Færøvik at fase én «vil produsere i om lag ett år før vi skal vurdere og eventuelt beslutte fase to».

– I utgangspunktet skulle jo en sanksjonering kunne komme i Q1 2022, gitt hennes uttalelser den gang. Har dette også blitt skjøvet på med et halvår, og mener dere i så fall at man nå kan fremskynde PUD med skattepakken?

– Vi er helt avhengig av produksjonsresultatene fra fase 1 før vi går videre med en eventuell fase 2, og som for Rolvsnes vil vi gjøre vurderinger av hvilket arbeid som ellers må gjennomføres for å kunne levere PUD innen 2022, sier Frøydis Eldevik, kommunikasjonsdirektør i Lundin Norway.

Når det gjelder Rolvsnes har Lundin allerede varslet at den planlagte utvidede brønntesten som skal gjennomføres der er skjøvet med ett år til andre kvartal 2022.

– Mener dere at dere kan rekke å potensielt levere en utbyggingsplan før utgangen av 2022, altså innen firsten for den nye oljeskattepakken, likevel?

– Resultatene fra langtidstesten og reservoar egenskapene er avgjørende for neste skritt i prosjektet, men vi er nå i gang med å vurdere hva som for øvrig må til for å kunne levere en PUD før utgangen av 2022, sier Eldevik.

Lundin er også operatør for Alta- og Gohta-funnene i Barentshavet, men rett for coronakrisen ble det kjent at prosjektet legges på is. Ressursene er for små til sette i gang en utbygging nå og derfor må man jobbe videre med å modne prosjektet.

Skattepakken vil ikke endre Lundins planer på kort sikt:

– Vi jobber videre med å forstå undergrunnen på Lopphøgda og området rundt Alta-prosjektet. Derfor har vi to nye letebrønner på programmet i år. Det vil blant annet være resultatene fra disse to brønnene som vil fortelle oss om veien videre, Eldevik.

Flere prosjekter har fått grønt lys etter oljeskattepakken:

Les også

Oljepakken utløser det første prosjektet: Kværner sikrer Hod-kontrakt på nesten en mrd.

Les også

Equinor og Aker BP begraver stridsøksen: Inngår avtale om gigantprosjektet Noaka

Les også

Aker-sjefen kaller Noaka-avtale et gjennombrudd: Håper å få bygge ut havvind samtidig

Les også

Equinor setter i gang elektrifisering av Sleipner og Gina Krog

Les også

Slik blir den nye oljeskatten

Tok flere krisegrep

Lundin har på linje med resten av oljenæringen iverksatt en rekke tiltak for å møte den lave oljekrisen og coronapandemien.

I tillegg til smitteverntiltak offshore og relaterte grep, har selskapet også satt i gang kostnadskutt og skjøvet på investeringer i 2020.

Selskapet utsatte også 4 av årets 10 planlagte letebrønner. Dette skal etter planen til sammen utgjøre over 300 millioner dollar.

Selskapet kuttet også utbytte med 45 prosent og sikret seg også litt ekstra albuerom gjennom en lånefasilitet på 340 millioner dollar.

På prosjektsiden ble:

  • Oppstarten av Solveig-satellittfeltet utsatt med et halvår fra første til tredje kvartal 2021. Dette påvirker imidlertid ikke den samlede produksjonen på Edvard Grieg-feltet det er koblet på ettersom platåproduksjonen der varer lengre enn ventet.
  • Den utvidede brønntesten på Rolvsnes-funnet ved Grieg ble utsatt med ett år til andre kvartal 2022

På vedlikeholdssiden ble revisjonsstansen på Edvard Grieg, som blant annet skulle gjøres for å gjøre modifikasjoner og klargjøre plattformen for satellittfeltet Solveig, utsettes fra 2020 til 2021. I tillegg utsettes også revisjonsstansen på Alvheim-feltet til Aker BP, der Lundin er partner, fra 2020 til 2021.

Publisert: